Verden

Kim Jong-Ils slaver vitner om Nord-Koreas arbeidsleire

Fangene i de nordkoreanske arbeidsleirene lever på mais og salt og jobber 12 til 15 timer lange arbeidsdager. De får kun ha ett sett klær og lever og dør i filler, uten såpe, sokker eller undertøy. De fleste omkommer når de er rundt 50.

Satelittbildene, som er kjøpt og frigitt av U.S. Committee for Human Rights in North Korea, viser nordkoreanske arbeidsleirer. DigitalGlobe

 • Blaine Harden

–Dette er slaveri, og det skjer rett foran øynene våre. An Myeong Chul var fengselsvakt i de nordkoreanske fangeleirene før han for noen år siden hoppet av til Sør-Korea. Nå har den koreanske advokatforeningen offentliggjort en rapport som skildrer livene til anslagsvis 200000 innsatte i fangeleirene i Nord-Korea.

–Eksisterer ikke

Vestlige styresmakter og menneskerettighetsorganisasjoner regner med at flere hundre tusen mennesker har dødd i de Nordkoreanske leirene. Selv hevder regimet at de ikke eksisterer. Inntrengere blir hardt straffet. De amerikanske journalistene Laura Ling og Euna Lee ble forrige måned dømt til 12 års straffarbeid, etter anklager om å ha tatt seg inn i landet på ulovlig vis.

Tvinges til å se på

Før vaktene skyter fanger som har forsøkt å flykte, gjør de hver eneste henrettelse om til en lærepenge, ifølge intervjuer med fem nordkoreanere som sier at de har vært vitne til slike drap.

Fanger som er over 16 må møte opp, og blir tvunget til å stå så nære som 15 fot fra den dødsdømte. En vakt fra fengselet pleier å holde en tale, hvor han forteller hvordan den kjære lederen, som Kim Jong Il blir kalt, tilbyr folk en sjanse til tilgivelse gjennom hardt arbeid.

Man trer så en hette nedover hodet på den dømte før vedkommende får munnen stappet full av småstein. Tre vakter fyrer så av tre salver, mens de andre fangene er vitne til at blodet spruter og at kroppene segner om.

Vanlige kriminelle soner andre steder. Selvmord blir straffet med forlengede fengselsopphold for de overlevende slektningene. Vakter kan slå, voldta og drepe fanger, og når kvinnelige fanger blir gravide uten tillatelse, blir barna drept.

–Forhørene verst

–Det er nesten som å bli henrettet selv, sier Jung Gwang Il. 47-åringen forteller at han var vitne til to henrettelser som fange i Camp 15. Han fikk lov til å forlate leiren i 2003, og flyktet til Kina etterpå. Nå bor han i Seoul.

I likhet med flere tidligere fanger, forteller Jung at den vanskeligste tiden av fangenskapet var forhørene i forkant av interneringen. Det er Bowibu, den nasjonale sikkerhetstjenesten som står for prosessen.

Etter åtte år i en etat som regulerer handel med Kina, ble Jung beskyldt for å være en sørkoreansk agent av en arbeidskamerat.

–De ville at jeg skulle innrømme at jeg var en spion, forteller han.

–De slo ut fortennene mine med et balltre, og forårsaket flere brudd i hodeskallen. Jeg var ikke spion, men etter ni måneder tilsto jeg.

Dør av feilernæring.

Da han ble arrestert, forteller Jung at han veide over 80 kilo. Etter forhørsrundene var vekten halvert.

–Da jeg endelig kom til arbeidsleiren, gikk jeg faktisk opp i vekt, sier Jung, som jobbet i maisåkrene om sommeren og hugget trær i fjellene om vinteren.

–De fleste dør av feilernæring, arbeidsulykker og under forhør, forteller han.

–Det er de mest utholdende som overlever. De som tenker på mat, blir før eller siden gale. Jeg jobbet hardt, så vaktene valgte meg til å være leder for brakken min. Da trengte jeg ikke å bruke så mye krefter lenger, og jeg kunne overleve på mais.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REUTERS TV

50000 fanger.

Camp 22, som ligger nær grensen til Kina, er større enn Los Angeles i utstrekning, og huser over 50000 fanger. De fleste blir sendt dit uten rettssak, og mange fanger dør i fangenskap, intetanende om hva de er blitt fengslet for.

Å ha suspekte bekjentskaper kan være skjellig grunn for straff, og opp til tre generasjoner i familien til en forbryter kan bli fengslet. Denne praksisen stammer fra en regel som Nord-Koreas første leder, Kim Il Sung, innførte: «Klassefiender, uansett hvem de er, må renskes ut i tre generasjonsstraff.»

Selvmord straffes.

–Hele leirsystemet kan ses på som et massivt og innfløkt politisk forfølgelsesapparat, skriver menneskerettighetsforsker David Hawk, som har studert leirene. Vanlige kriminelle soner andre steder. De innsatte blir nektet kontakt med omverdenen. Den koreanske advokatforeningens rapport om leirene forteller at selvmord blir straffet med forlengede fengselsopphold for de overlevende slektningene. Vakter kan slå, voldta og drepe fanger, og når kvinnelige fanger blir gravide uten tillatelse, blir barna drept.

Det finnes kun en leir man kan slippe ut av. I Camp 15 kan fanger bli «rehabilitert» gjennom indoktrinering i sosialisme. Om de lærer seg Kim Jong Ils samlede verker utenat, kan de bli sluppet løs etter flere år, men de vil fortsatt være gjenstand for politisk overvåking.

Unngår problemet

Til tross for avsløringer i forskningsrapporter, dokumentarer og personlige beretninger, unngikk Sør-Korea å kritisere nabolandets leirer i nesten et tiår. Landet avsto fra å stemme over FN-resolusjoner som kritiserte regimet, og nevnte ikke leirene under møter med Nord-Korea i 2000 og 2007. Sør-Korea har fulgt en fredelig linje, blant annet gjennom investeringer i nabolandets økonomi, og store betingelsesløse donasjoner av mat og gjødsel.

Landets politikk endret seg imidlertid i fjor under president Lee Myung-bak. Han har redusert bistanden, støttet FN-resolusjoner som refser regimet, og han har forsøkt å ta opp menneskerettigheter i forhandlinger med Pyongyang. Nord-Korea har svart med å kalle Lee en «forræder», de har lagt hindre for handel mellom de to landene, og de har truet med krig.

Om du ikke jobber hardt nok, får du ikke mye mat. Du får ikke sove før du er ferdig med arbeidet ditt. Om du fremdeles ikke fullfører, blir du sendt til et fengsel inni leiren. Etter tre måneder, forlater du fengselet død.

Oppfordrer til drap

An Myeong Chul fikk jobbe som vakt og sjåfør i leirene fordi han kom fra en såkalt troverdig familie. Hans far var en nordkoreansk etterretningsagent, noe som var tilfelle for mange av fangevokterne. Chul forteller at han ble beordret til aldri å vise nåde under opplæringen. Straffen var å bli fange selv. Han forteller at det var tillatt å slå eller drepe fanger om man kjedet seg.

–Vi ble lært opp til å se på de innsatte som griser, forteller han. Chul jobbet i leirene i syv år før han flyktet til Kina i 1994. Reglene han håndhevet var enkle.

–Om du ikke jobber hardt nok, får du ikke mye mat. Du får ikke sove før du er ferdig med arbeidet ditt. Om du fremdeles ikke fullfører, blir du sendt til et fengsel inni leiren. Etter tre måneder, forlater du det fengselet død.

Chul mener at leirene spiller en sentral rolle i opprettholdelsen av det totalitære regimet.

–Byråkratiet under Kim Jong Il vet at du og familien din ender opp i fangeleirene om du trår feil en eneste gang, forteller han.

Chul mener at USA må bringe temaet til bords, men leirene blir ikke diskutert i møter mellom amerikanske diplomater og nordkoreanske myndigheter. Nord-Koreas krigshissende handlinger under Kim Jong Ils regime har satt en effektiv stopper for diskusjoner om menneskerettighetsbrudd.

–Å snakke med dem om arbeidsleirene har ikke vært mulig. De mister besinnelsen om du prater om det, sier David Straub, som har jobbet i det amerikanske utenriksdepartementets avdeling for Nord-Korea under presidentene Bush og Clinton.

Nedrustning dominerer

I Clinton-årene fokuserte de diplomatiske forbindelsene nesten utelukkende på å forhindre Nord-Korea fra å utvikle atomvåpen. Bush-administrasjonen valgte en annerledes tilnærming. Den stemplet Nord-Korea som en del av «ondskapens akse», sammen med Iran og Irak. Bush møtte flere overlevende fra leirene. I fem år nektet amerikanske diplomater å møte representanter for Nord-Korea før landet i 2006 detonerte et atomvåpen, og Bush-administrasjonen bestemte seg for å snakke. Men da dreide forhandlingene seg utelukkende om nedrustning.

De siste månedene har Nord-Korea brutt sitt løfte om å legge ned våpenprogrammet sitt. De har kastet ut FNs våpeninspektører, de har detonert et atomvåpen til og med det skapt stor uro i Nordøst-Asia. Dette er eneste tema for Obama-administrasjonens samarbeid med Nord-Korea. For øyeblikket er leirene et ikke-tema.

Familier straffes

Kim Young Soon var en gang danser i Pyongyang. Hun forteller at hun tilbrakte åtte år i Camp 15 på 70-tallet. Under regelen om skyld i flere generasjoner ble også hennes barn og foreldre dømt til straffarbeid. Foreldrene sultet ihjel i leiren og hennes eldste sønn druknet. Da hun ble pågrepet ble mannen hennes skutt i et forsøk på å flykte fra landet. Det samme ble hennes yngste sønn etter sin løslatelse.

Det var ikke før i 1989, mer enn et tiår etter løslatelsen, at hun fant ut hvorfor hun hadde blitt fengslet. En fengselsbyråkrat forklarte at det var fordi hun hadde vært venn med Kim Jong Ils første kone, og at hun «aldri ville bli tilgitt» om regimet mistenkte at hun hadde sladret om lederen.

Soon flyktet til Kina i år 2000 og bor nå i Seoul. Hun er 73 år gammel nå, og rasende på verden utenfor som ikke fatter nok interesse for leirene.

–Jeg hadde en venn som elsket Kim Jong Il, og det var nok til at styresmaktene drepte familien min, sier hun.

–Hvordan kan det rettferdiggjøres?

Norsk enerett: Aftenposten

 1. Les også

  Nord-Korea lager Kim-dokumentar

 2. Les også

  – Kim Jong-il har alvorlig kreftsykdom

Om du ikke jobber hardt nok, får du ikke mye mat.Du får ikke sove før du er ferdig med arbeidet ditt. Om du fremdelesikke fullfører, blir du sendt til et fengsel inni leiren. Etter tremåneder, forlater du fengselet død. DigitalGlobe

Vanlige kriminelle soner andre steder. Selvmord blir straffetmed forlengede fengselsopphold for de overlevende slektningene.Vakter kan slå, voldta og drepe fanger, og når kvinnelige fangerblir gravide uten tillatelse, blir barna drept. DigitalGlobe

Oversikt over nord-koreanske arbeidsleirer. Kaechon leiren er merket med rødt.

Kim Jong-il nekter å diskutere menneskerettighetsbruddene i Nord-Koreas fangeleirer. AFP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Choi var offiser i den nordkoreanske hæren. Først da han kom til Sør-Korea forsto han at alt han hadde lært var en løgn.

 2. VERDEN

  Da hun så «Titanic», fikk hun et nytt syn på regimet i eget land

 3. VERDEN

  Nord-Korea omtaler seg som et selvforsynt kommunistisk paradis. Nå vil diktatoren utvikle en kapitalistisk økonomi.

 4. VERDEN

  Honning, tobakk, kontanter og sex: FN-rapport beskriver korrupsjon i detalj

 5. SPORT

  Før forrige OL i Sør-Korea drepte hun 115 mennesker. Nå gleder tobarnsmoren (56) seg til vinterlekene.

 6. VERDEN

  Formelt har de to landene vært i krig i nesten 70 år. Nå rykker en fredsavtale nærmere.