Verden

Hevder IS har drept 130 irakske soldater i kampen om Falluja

Rundt 130 irakske soldater skal ha mistet livet i flere motangrep fra IS-krigere i kampen om den viktige byen Falluja i Irak.

Den irakiske hærens angrep på Falluja, med støtte fra stormaktene Iran og USA, regnes som et av de største slagene med IS. Falluja er den nest største byen som kontrolleres av IS i Irak.
 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Det melder al-Jazeera torsdag morgen. Ifølge rapportene skal soldatene ha mistet livet i kamper nær byen.

Det første motangrepet fra IS skal ha kommet ved solnedgang onsdag da ti selvmordsbombere slo til i byen Kubaisah. De stormet deretter landsbyen Al Sejar like ved.

Til slutt angrep en militærkonvoi sør for Falluja med veibomber, sier kilder til al-Jazeera.

Storoffensiv mot Fallujah

23. mai offentliggjorde statsminister Haider al-Abadi i en tv-sendt tale at irakske styrker har satt i gang den varslede offensiven for å gjenerobre byen Fallujah fra terrorgruppen IS.

Den irakiske hærens angrep på Falluja, med støtte fra stormaktene Iran og USA, regnes som et av de største slagene med IS. Falluja er den nest største byen som kontrolleres av IS i Irak.

Angrepet startet allerede for en uke siden, men det var først på mandag at irakiske styrker gjorde sitt første forsøk på å storme byen.

Et stort antall soldater rykket inn over bygrensene sør i Falluja, hvor de like over grensen blant annet erobret en politistasjon.

- Fortsetter mot sentrum av byen

IS kapret byen allerede i januar 2014, og det vil være et stort tilbakeslag for dem om de skulle miste Falluja.

Generalløytnant Abdelwahab al-Saadi, som leder operasjonen mot Fallujah for den irakske hæren, sier til al-Jazeera at operasjonen nå er i Naimiyah-distriktet og at de fortsetter mot sentrum av byen.

Den irakske hæren har beskyldt IS for å bruke mennesker som skjold i kampene.

– Det ville vært mulig å avslutte kampene raskt hadde det ikke væt for at det å beskytte sivile er no av det viktigste i vår plan, sier statsministeren.

IS kapret byen allerede i januar 2014, og det vil være et stort tilbakeslag for dem om de skulle miste Falluja.

Iraks forsvar har innstendig bedt de rundt 50 000 sivile som er sperret inne i Falluja om enten å holde seg inne eller forlate byen.

Men IS hindrer sivile fra å flykte. Mesteparten har allerede reist fra Falluja, men de som er igjen har begrenset tilgang til vann, mat og helsehjelp.

IS er på defensiven

IS har siden de var på topp i august 2014 mistet 45 prosent av områdene de tidligere kontrollerte i Irak, og 20 prosent i nabolandet Syria. En av de store forskjellene på kampen mot IS i Syria og Irak er rollene til Iran og USA. Mens amerikanske kommandosoldater deltar i frontlinjen i Syria, er det Irans rolle som er mest fremtredende i Irak.

 • IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert: Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Sjiamuslimske Iran har blant annet sendt flere rådgivere over grensen for å hjelpe de irakiske myndighetene, som også er sjiaer, i kampen mot sunnimuslimske IS.

Falluja er den IS-kontrollerte byen i Irak som ligger nærmest hovedstaden Bagdad, med en avstand på rundt 5 mil mellom de to byene.

Les også

 1. FN: Barn i Falluja risikerer å måtte krige for IS

 2. FN-topp: IS bruker trolig sivile som menneskelige skjold i Falluja

 3. Fallujas flyktninger vitner om vaklende IS-styre

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Irak
 4. Bagdad
 5. Iran
 6. Syria
 7. USA