Verden

PLOs generalsekretær Saeb Erekat (65) er død, melder palestinske medier

PLOs generalsekretær Saeb Erekat har kjempet for livet i nær en måned etter at han ble rammet av korona. Den svært profilerte PLO-lederen døde tirsdag, opplyser Fatah-partiet.

PLOs generalsekretær Saeb Erekat (65) er død etter å ha vært kritisk syk på grunn av covid-19. Foto: Mohamad Torokman / X02127

 • NTB
 • Jan Gunnar Furuly

Erekat ble lagt inn på sykehus i Jerusalem midten av oktober, kritisk syk, etter å ha blitt koronasmittet.

9. oktober kunngjorde Erekat selv at han var koronasyk. Etter en lungetransplantasjon for tre år siden, befant han seg i risikogruppen for å bli alvorlig rammet av pandemien.

Ifølge BBC fikk PLO-generalsekretæren fra Vestbredden behandling med pustemaskin på sykehuset i Israel.

Tilstanden ble ytterligere forverret og han ble lagt i hjerte-lungemaskin som tilfører surstoff til blodet og lar lungene hvile.

Hadde svekket immunforsvar

65 år gamle Erekat har vært er en av palestinernes mest profilerte ledere de siste 30 årene. Han har vært hovedforhandler i flere runder med fredssamtaler og var en svært sentral rådgiver for flere av palestinernes øverste ledere.

I 2017 gjennomgikk han en lungetransplantasjon, noe som bidro til å svekke immunforsvaret. Han ble svært syk etter å ha fått påvist koronasmitte og ble lagt i kunstig koma.

Sentral i Oslo-forhandlingene

Saeb Erekat var mannen som ledet palestinernes delegasjon under Oslo-forhandlingene. I flere tiår har han tilhørt den innerste sirkelen av palestinske ledere.

Ikke bare sto han i spissen for teamet som forhandlet med israelske diplomater i Norge i første halvdel av 1990-tallet, han deltok også i hver eneste forhandlingsrunde med Israel de neste tiårene.

Han var en av Fatah-grunnlegger Yasser Arafats aller nærmeste medarbeidere og dukket for første gang opp på den internasjonale scenen under en fredskonferanse i Madrid i 1991, med det sterkt symbolske Palestina-skjerfet rundt halsen.

Erekats død er et «stort tap» for palestinerne, sier president Mahmoud Abbas tirsdag. Han har varslet en tre dager lang nasjonal sørgeperiode.

Kritiserte fredsplanen til Trump

Erekat var i alle år tilhenger av en tostatsløsning og krass i sin kritikk av Israels manglende vilje til å gi palestinerne en egen stat og omverdenens manglende vilje til å legge press på Israel.

Senest i januar tok Erekat et oppgjør med president Donald Trump og hans såkalte fredsplan.

– Å avvise denne planen er ikke det samme som å si nei til fred, tvert imot. Å avvise denne planen er det samme som å avvise opprettholdelsen av et apartheidsystem, skrev han i et innlegg i Washington Post.

– Verdenssamfunnet må fatte en beslutning: Enten stå på riktig side av historien og opprette en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra 1967, som kan leve side ved side og i fred og sikkerhet med Israel, eller godta et apartheidregime, skrev han.

Erekat etterlater seg kone, to sønner, to døtre og åtte barnebarn.

Les mer om

 1. PLO
 2. Sykehus
 3. Jerusalem

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Araberstater har undertegnet avtale med Israel

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nordmann blir ny FN-utsending i Midtøsten

 3. VERDEN
  Publisert:

  Palestinerne har omtalt Trumps presidentskap som «det verste noensinne.» Nå overtar Joe Biden den betente konflikten i Midtøsten.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trump har veltet spillebordet for så å dele ut kortene på nytt fra sin egen kortstokk

 5. VERDEN
  Publisert:

  Israel vil bygge 1257 nye boenheter på Vestbredden. Drømmen om en palestinsk stat blir stadig fjernere.

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Donald Trump har vunnet en stor diplomatisk seier