- Bevis for krigsforbrytelser

En av de største lekkasjene i amerikansk militærhistorie bør forandre krigens retning, mener WikiLeaks-sjef Julian Assange.

WikiLeaks grunnlegger, australske Julian Assange, snakket mandag på en pressekonferanse om offentliggjøringen av 92.000 hemmelige militærrapporter.

Les også:

Julian Assange kom i dag til London for å snakke om offentliggjøringen av totalt 92.000 hemmelige militærrapporter fra krigen i Afghanistan.

Lekkasjen er en av de største i amerikansk militærhistorie, og Assange selv sammenlignet det hele med offentliggjøringen av de østtyske Stasi-dokumentene.

— Det ser ut til å være bevis for krigsforbrytelser her. Det er opp til domstolen å finne ut av det, sa Assange på pressekonferansen.

Julian Assange

Stadig flere sivile drept

Han mener dokumentene blottlegger krigens skitne natur, der særlig fatale enkelthendelser kommer sterkere frem enn noen gang tidligere.

— Disse mindre hendelsene har kommet i skyggen av større ulykker. Vi har kun sett dødstallene og, som Stalin sa, 'En død mann er en tragedie, en million døde er statistikk.' Altså har vi kun sett statistikken., sa Assange på pressekonferansen.

- Det handler om gutten som ble drept av en patron som bommet på målet.

Dokumentene viser blant annet at stadig flere sivile blir drept av de internasjonale styrkene. 144 slike tilfeller blir beskrevet i dokumentene, ifølge The Guardian.

— Søk på ordet amputasjon, og du finner dusinvis med referanser, sa Assange, og nevnte som et eksempel et rakettangrep rettet mot et antatt tilholdssted for en al-Qaida-leder i juni 2007. Syv barn ble drept.

- Dette er historien om krigen i Afghanistan etter 2004, sa han.

Pakistans «dobbeltspill»

Britiske Guardian fikk sammen med New York Times og tyske Der Spiegel tilgang på dokumentene for flere uker siden, og de ble enige om å publisere artikler basert på rapportene samtidig mandag.

The New York Times skriver, etter å ha gått gjennom materialet, at medlemmer fra den pakistanske etterretningstjenesten i hemmelighet skal ha hatt strategiske møter med Taliban.

På møtene organiserer de nettverk av væpnede grupper for å slåss mot amerikanske soldater, og de utarbeider til og med planer for å ta livet av afghanske ledere.

- Vil ikke påvirke

Både USA og Pakistan fordømte søndag i skarpe ordelag lekkasjen, som de tror begynte i november. En intern arbeider ved en amerikansk base i Irak skal da ha kopiert hemmeligstemplet materiale.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, general James Jonce, sier i en uttalelse at lekkasjen kan sette livene til amerikanere og deres allierte i fare.

- En slik uansvarlig offentliggjøring vil ikke påvirke det samarbeidet vi har utviklet med Afghanistan og Pakistan for å slå tilbake på våre fiender og styrke det afghanske og pakistanske folk, heter det i uttalelsen.

Pakistans ambassadør i USA, Husain Haqqani, kalte lekkasjen uansvarlig og insisterte på at Pakistan deltar for fullt i kampen mot islamistiske opprørere, og at dokumentene er basert på rykter.

- Bedre forståelse for krigen

Assange sier på sin side at Wikileaks har forsøkt å unngå at materialet skader uskyldige. Han mener kritikken kun er et forsøk på å trekke oppmerksomheten vekk fra innholdet i rapportene og over på budbringeren.

— Alt materialet er over syv måneder gammelt, så det har ingen umiddelbare konsekvenser for operasjonen. Det vil derimot utvilsomt ha stor betydning for krigsutredningen, sier Assange, som håper på en lang diskusjon om hvordan krigen skal føres videre.

Assange sier han ble bedt å hjelpe Pentagon med å få stoppet lekkasjene, men at han nektet.

— Kandidater har tapt valg på grunn av WikiLeaks. Mennesker har blitt tiltalt på grunn av WikiLeaks. Lover har blitt endret på grunn av WikiLeaks. Men ingen har blitt fysisk skadet på grunn av WikiLeaks.

- Men jeg håper nettsiden viser seg å være farlig for mennesker som vil føre en krig basert på overgrep og lovbrudd, sier han og sikter til både USAs og Talibans styrker.

  • Det handler om gutten som ble drept av en patron som bommet på målet.