FN: 200.000 kan bli smittet av kolera

Dødstallene stiger i Haiti. FN ber om milliardhjelp.

En mann bærer et barn med symptomer på kolera inn til St. Catherine-sykehuset i Port-au-Prince. FOTO: SCANPIX/AP PHOTO

Så langt har epidemien krevd 796 menneskeliv, og bare i løpet av det siste døgnet er 80 personer døde, skriver CNN .

Samtidig har antall smittede steget med over 1.000 til 12.000, ifølge og myndighetene venter at antallet døde og smittede vil fortsette å øke de neste dagene og ukene.

Det var i midten av oktober at koleraepidemien brøt ut i Artibonite i det sentrale Haiti. Nå er sykdommen påvist i seks av ti provinser i Haiti.

Den har også spredt seg til hovedstaden Port-au-Prince. Her bor over 1 million mennesker fortsatt under elendige sanitære forhold i teltleire etter det voldsomme jordskjelvet som rammet landet i januar i år.

Flommen som ble utløst av orkanen Tomas kan også ha forverret spredningen, siden smitte blant annet skjer ved inntak av vann og mat som har kommet i kontakt med avføring.

Frykter smitte

FN frykter nå at så mange som 200.000 mennesker kan bli rammet av kolerasymptomer de neste seks månedene, og ba fredag om nærmere én milliard kroner — 164 millioner dollar - for å takle koleraepidemien i Haiti.

Anslaget er basert på kolerautbruddet i Zimbabwe i det sørlige Afrika i 2008–2009. Over 4000 mennesker mistet livet i denne epidemien.

— I henhold til strategiplanen forventer vi at inntil 200.000 mennesker kan få symptomer på kolera. Det kan være alt fra mild diare til alvorlig dehydrering, sa talskvinne for FN-organisasjonen OCHA Elisabeth Byrs fredag.

Hun understreker at det er viktig å få helsepersonell og medisinsk utstyr på plass raskt.

Saken fortsetter under bildet.

Kolerapasienter venter på behandling inne på sykehuset som Leger uten grenser har satt opp i nærheten av Port-au-Prince. FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO

Sprenger sykehuskapasiteten

Kolerautbruddet har nemlig sprengt kapasiteten på sykehus og klinikker. Ifølge hjelpeorganisasjonen Care er også lagrene snart tomme for behandlingsutstyr.

— Folk er redde og sinte. For de fleste er kolera en helt ny fare som de ikke har noe erfaring med, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen.

Det er 100 år siden sist det ble registrert kolera i Haiti.

— Ingen som lever i dag, har opplevd kolera før, så befolkningen er veldig mottakelige for bakterien. Med en gang den kommer i vannsystemene sprer den seg veldig fort, sier Gregory Hartl, talsmann for Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Saken fortsetter under bildet.

En kolerarammet mann venter på hjelp i slummen Cite-Soleil i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Så langt har 724 personer dødd siden koleraepidemien brøt ut for tre uker siden. FOTO: REUTERS/SCANPIX

Også Stefano Zannini, leder for organisasjonen Leger uten grenser i Haiti, sier fredag at sykehusene i Port-au-Prince er overfylte.

Han frykter at de kan bli nødt til å behandle pasienter i gatene.

— Hvis antallet smittede fortsetter å øke i den farten vi ser nå, må vi ty til drastiske tiltak. Vi må ta i bruk offentlige steder. Pasienter vil måtte ligge i gatene og vente på hjelp, sier Zannini til BBC .

Dødelig

Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann.

Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

Hjelpearbeidere oppsøker nå teltleirene i Haiti for å informere om hvilke symptomer folk må være obs på, og hvordan de kan hindre smitte.

Røde Kors er blant organisasjonene som nå øker beredskapen i landet.

— For å bedre hygieneforholdene på en enkel og effektiv måte har flere hundre frivillige Røde Korsere så langt delt ut såpe, jerrykanner og bøtter til om lag 80 000 familier, sier program-koordinator Morten Tønnessen-Krokan.