Verden

Kan stilles for retten raskt

45-åringen som er siktet for overgrep mot mindreårige i Gambia blir stilt for retten tidligst onsdag. Ett av seks barn han hadde på soverommet da han ble pågrepet i Gambia, er fortsatt på sykehus.

Ifølge informasjonssjef hos politiet i Banjul, Suleyman Secka, vil ikke rettssaken mot 45-åringen fra Norge starte før det siste av de seks barna blir utskrevet av sykehuset.
  • Svend Ole Kvilesjø

Advokat Sigurd Klomsæt har tidligere representert 45-åringen som er siktet for overgrep mot mindreårige i Gambia. Han reiser etter planen til landet tirsdag for å bistå sin klient, selv om siktede etter loven må ha en gambisk forsvarer i retten. Klomsæt hadde i går bestilt flybillett.

Samtidig er det startet full etterforskning av 45-åringen i Norge. Politiet har mottatt en ny anmeldelse mot 45-åringen, som tidligere er dømt og har sonet flere fengselsstraffer for overgrep mot etnisk norske barn.

I fjor høst ble mannen anmeldt og siktet for overgrep mot en mindreårig gutt i Oslo. Politiet klarte ikke å oppspore mannen, som skal ha hatt bodd i en campingvogn og bilen sin, mens han i sommerhalvåret har oppholdt seg i Norge. I slutten av oktober reiste han på nytt langtidsopphold til Gambia, og ble pågrepet med seks barn på soverommet i desember.

Legerapport

Ifølge NTB er ett av barna i Gambia, fortsatt på sykehus.

— Etterforskningen av saken blir ikke ferdig før barnet er utskrevet, og politiet har fått en rapport fra legen, sier informasjonssjef Suleyman Secka i gambisk politi til NTB. Dermed kan rettssaken mot den norske 45-åringen tidligst starte onsdag, fremholder Secka, som tror det blir rettssak i løpet av uken.

Gambisk politi pågrep 45-åringen fra Telemark i slutten av desember etter mistanke om seksuelle overgrep. 45-åringen innrømmet overgrep mot mindreårige da han møtte i retten i Gambias hovedstad Banjul nyttårsaften. Før helgen sa gambisk politi at bevisene mot den overgrepssiktede norske 45-åringen er svært klare og at politiet er i ferd med å fullføre etterforskningen.

Ingen advokat

45-åringen har ennå ikke noen advokat. Mannen kvalifiserer til fri rettshjelp her hjemme i Norge, men i Gambia eksisterer ingen slik ordning. Siktede må selv begjære advokathjelp og betale for den. Søndag skrev Aftenposten at Klomsæt ikke kan arbeide som advokat i landet ifølge gambisk lov.

— Han kan bare glemme å hjelpe sin klient her. For å jobbe som advokat i Gambia må han ha arbeids- og oppholdstillatelse, sa president Sheriff Tambadou i den gambiske advokatforeningen. I går bekreftet likevel Klomsæt overfor Aftenposten.no at han drar med et fly i dag. Klomsæt har siden han i romjulen fikk vite om pågripelsen, ønsket å reise til Gambia for å bistå sin klient. Han har rettet en forespørsel til Oslo tingrett om å bli oppnevnt som mannens forsvarer. Han har også søkt Fylkesmannen i Oslo- og Akershus om eventuell oppnevning, om fri rettshjelp og dekning av reiseutgifter.

Vil bistå

Selv om den siktedes advokat i rettssaken må være gambier, håper Klomsæt å kunne bistå sin klient på annet vis.

- Jeg ønsker å komme i kontakt med ham i fengselet for å sørge for at han har det bra og at han får en gambisk advokat som kan faget og er pågående og engasjert, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

Samtidig vil Klomsæt gi råd til siktedes gambiske advokat og gjøre forberedelser for en eventuell utleveringsbegjæring. En journalist som jobber i en større avis i Gambia forteller Aftenposten at han har vært i kontakt med aktor i saken.

Dødsstraff

Klomsæt er blitt informert om at Gambia har dødsstraff. Flere sitter på såkalt dødscelle og er dømt til døden, men det har ikke blitt fullbyrdet noen henrettelser i Gambia siden 80-tallet.

Les også

  1. Ett av Gambia-barna fortsatt på sykehus

  2. Har ingen advokat to dager før rettssaken kan begynne

  3. Anmeldt for nytt overgrep mot barn i Oslo

  4. - En norsk advokat kan ikke jobbe i Gambia

  5. I denne sengen ble 45-åringen arrestert

  6. Kan bli stilt for retten i Gambia i ekspressfart