Verden

Ungarn erklærer unntakstilstand og Tyskland vil ha EU-toppmøte

For tredje dag på rad skal antall migranter som kom til Ungarn ha steget til et nytt rekordnivå. Nå erklærer landet unntakstilstand, og vil samtidig bygge et nytt grensegjerde mot Romania.

Desperate flyktninger er stanset av gerde, politi og militære ved grensen til Ungarn og må bli i Serbia. MARKO DJURICA

 • Ntb
 • Åshild Eidem
 • Alf Ole Ask

Den tyske forbundskansler Angela Merkel vil ha omkamp om flyktningkvoter. Mandag klarte ikke EUs justis— og innenrikministre å bli enige om å plassere flyktninger i EU-landene. Nå ber Merkel om et EU-toppmøte der stats- og regjeringssjefene skal forsøke å bli enige.

– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap. Tiden renner ut, sier Merkel ifølge nyhetsbyrået DPA om flyktningkrisen – «en av de største utfordringene vi har hatt på årtier».

– Det er en utfordring for hele EU, og derfor ber vi om et eget EU-toppmøte neste uke, fremholder hun.

På dagsorden står fordeling av 160 000 flyktninger.

Hun får støtte fra andre EU-land for et slikt toppmøte, men det er klart at motstanden mot en tvungen fordeling av flyktninger er stor i flere av de østlige EU-landene.

EU hadde i vår et toppmøte etter flyktningekrisen. Det var etter massedrukninger av flyktninger som krysset Midedelhavet. Den gangen klarte heller ikke EU å enes om mer varige tiltak.

Sperrer grenser

I går innførte Ungarn unntakstilstand. Den gjelder to fylker som grenser til Serbia i sør, oppgir Zoltan Kovacs, som er talsmann for den ungarske regjeringen. Det skriver The Guardian.

Tiltaket innebærer at militæret kan assistere politiet med grensepatruljering og andre oppgaver knyttet til migrantene.

Situasjonen på grensen blir stadig mer intens med store ansamlinger av desperate flyktninger.

Ungarsk politi stanset også pressefolk, blant annet ble fotografer pågrepet og bedt om å slette bilder som ble tatt av flyktningene, melder nyhetsbyrået AP.

To migranter står på den serbiske siden av grensen til Ungarn. LASZLO BALOGH

Ungarn har i tillegg opprettet en transittsone ved grensen til Serbia. Migranter som søker om asyl i denne sonen vil bli sendt tilbake til Serbia, sier statsministerens sikkerhetsrådgiver Gyorgy Bakondi. Ifølge ham er ikke transittsonen juridisk definert som ungarsk territorium.Serbiske myndigheter reagerer kraftig på dette. De viser til at flyktningene kommer via Hellas og er i transitt.

Ungarn har bygget et 175 kilometer langt gjerde for å stanse strømmen av migranter fra Serbia, men fremdeler er det svært mange som tar seg inn i landet.

Nå varsler landets utenriksminister at de også vil bygge et tilsvarende gjerde mot grensen til Romania, ifølge nyhetsbyrået AP.

Romanias utenriksdepartement sendte tirsdag ut en melding der de protesterte mot Ungarns gjerde. Det slo fast at dette er i strid med grunnideen for EU-samarbeidet.

Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka åpnet tirsdag for å utplassere soldater på grensen mot Østerrike, dersom politriet ikke klarte å håndtere den økete tilstrømmingen av flyktninger.

Ny migrant-rekord

Ungarsk politi opplyser at de pågrep 9.380personer som krysset grensen fra Serbia mandag.

De to foregående dagene skal henholdsvis 5.809 og 4.330migranter ha kommet til Ungarn. Tilstrømningen disse dagene er høyere enn noen gang tidligere i år, ifølge myndighetenes tall.

Nyhetsbyrået AFP stiller imidlertid spørsmål ved politiets opplysninger. Byråets reportere ved grensen mot Serbia så langt færre migranter som krysset grensen mandag enn dagene før.

Ifølge EUs grensebyrå Frontex har over en halv million migranter ankommet EUs grenser hittil i år.

Les også:

Les også

Seks EU-land skjerper grensekontrollen

Ny lov forbyr kryssing

Ved midnatt natt til tirsdag trådte en ny lov som spesifikt forbyr kryssing av gjerdet i kraft. Siden da er ni syrere og syv afghanere blitt pågrepet, mistenkt for å ha løftet opp piggtråden for å komme seg gjennom gjerdet, opplyser politiet.

Ungarske politimenn vokter over migranter som er pågrepet etter at den nye loven trådte i kraft. BERNADETT SZABO

Den viktigste grenseovergangen mellom Ungarn og Serbia er tirsdag morgen helt stengt for migranter, melder nyhetsbyrået AFP. Grenseovergangen ligger i nærheten av Röszke, hvor to omstridte flyktningleirer er opprettet av ungarske myndigheter.Ifølge The Guardian har migrantene samlet seg til protest ved grensen mellom de to landene.

Penger som pressmiddel

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière støttet tirsdag forslaget om at EUs strukturfond bør kunne brukes til å presse medlemsland til å godta bindende kvoter når det gjelder fordeling av 120.000 flyktninger.

— Forhandlingssituasjonen er slik at ingenting skjer med de landene som nekter. Vi må snakke om måter å utøve press på. Dette er ofte land som mottar en masse strukturell støtte fra EU, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière til TV-kanalen ZDF.

Men få timer etter at han sa dette slo sjefen hans, forbundskansler Angela Merkel, fast at det ikke kommer på tale å bruke trusler som middel for å få plassert flyktninger.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Junckers støtter forslaget om at EU bør vurdere hvorvidt disse landene bør få mindre økonomisk støtte til å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller mellom ulike EU-land.

EU-kommisjonen hadde håpet på et enstemmig vedtak om en kvotefordeling av flyktninger som er kommet til Europa via Italia og Hellas under mandagens krisemøte i Brussel, men Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Romania vil ikke forplikte seg til en slik ordning.

22 omkom på vei til Hellas

Enda en gang har flyktninger og migranter druknet idet de var på vei fra Tyrkia til en gresk øy. Blant de 22 omkomne er fire barn, ifølge et tyrkisk nyhetsbyrå.

Over 230 flyktninger og migranter var om bord i trebåten som kantret utenfor kysten av Tyrkia tidlig tirsdag morgen. Båten forlot byen Datca kort tid etter soloppgang og var på vei til den greske øyen Kos.

Migranter sover foran et gjerde mens de venter på en mulighet til å komme seg inn i Ungarn. MARKO DJURICA

Den tyrkiske kystvakten greide å redde 211 personer, og alle ble brakt tilbake til provinsen Mugla, som ligger ved Egeerhavet.I tillegg til de fire barna er elleve kvinner og syv menn funnet druknet, melder nyhetsbyrået Dogan.

72 druknet de siste dagene

Tilsammen antas så mange som 72 flyktninger og migranter å ha druknet de siste dagene idet de var på vei fra Tyrkia til greske øyer. Det opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tirsdag.

Søndag druknet minst 34 personer idet en båt kantret utenfor den greske øya Farmakonisi. Blant dem var 15 barn, fire av dem spedbarn, ifølge den greske kystvakten. 68 av dem som var om bord ble berget av kystvakten, mens 29 andre greide å svømme i land ved egen hjelp.

Flere mennesker omkom dessuten da en annen kantret utenfor øya Samos lørdag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Migranter fanget i isnende kulde ved EUs grense - 20 slipper inn hver dag

 2. VERDEN

  EUs nye plan: bygge flyktningleirer i Afrika

 3. VERDEN

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 4. VERDEN

  Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen

 5. VERDEN

  FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter

 6. VERDEN

  1148 har druknet til nå. På denne ruten er dødsrisikoen 42 ganger høyere.