Verden

Flyktninger skal ha satt fyr på flyktningeleir på Lesvos i Hellas

Situasjonen blir stadig mer desperat på den greske ferieøya.

Muhammed og sønnen Farid som har bodd i Kara Tepe-leiren hvor det stiger røyk fra. De har vært på Lesvos i fire dager, har flyktet fra det sørlige Syria og håper å få registrert seg snart så de kan dra videre til Athen. I bakgrunnen er røyken fra brannen i flytningeleiren synlig.
  • Arild Færaas
Flyktninger demonstrerte på Lesvos også mandag.
Migranter som har kommet til Athen kjemper om å komme om bord i en buss som skal frakte dem videre.
Syrere som ankom Lesvos i en liten gummibåt mandag.

Se flere bilder fra øya øverst i saken.

Benedicte Giæver fra Flyktninghjelpen var selv vitne til at det brant i en flyktningeleir på Lesvos i dag. Det var noen av flyktningene som selv skal ha satt fyr på deler av leiren i Kara Tepe som ligger litt utenfor byen Mytilene.

— Folk var veldig opprørte og de marsjerte inn mot byen med krav til myndighetene om at de må få lov til å registrere seg sånn de kan komme seg videre, sier Giæver til Aftenposten.

Hun er sjef for Flyktninghjelpens beredskapsstyrker.

Det har vært svært spent på Lesvos de siste dagene. Rundt 15.000 til 17.000 flyktninger skal i dag ha oppholdt seg på øya hvor det bor færre enn 90.000 mennesker.

Fordi øya ligger rett utenfor Tyrkias vestkyst, har svært mange flyktninger kommet dit i båt fra nabolandet i øst.

I helgen var det sammenstøt mellom politi og flyktninger på øya, og flere ble skadet da politiet brukte køller.

Ifølge politiet forsøkte hundrevis av mennesker å ta seg om bord på en ferge uten å ha de nødvendige papirene. 1700 mennesker var allerede om bord på båten, som skulle til Athen, skriver NTB.

Det har også vært demonstrasjoner mandag.

LES OGSÅ:

Les også

Strøm av nordmenn til Lesvos for å hjelpe

Avtale om registrering av syrere på plass

På søndag ble flere politi og soldater sendt fra det greske fastlandet til Lesvos.

— Vi jobber med å få sendt unna flyktninger så fort som mulig slik at belastningen på øya skal bli mindre, sa statssekretær Ioannis Mouzalas, ifølge ekathimerini.com.

På mandag sa han til gresk radio at «øya er på randen av å eksplodere

Flere båter skal bli sendt inn for å sende flyktningene inn til Athen, identifiserings- og registreringsprosessen skal gå hurtigere og mer mat skal gjøres tilgjengelig.

Tilsammen har 230.000 mennesker kommet til Hellas med båt, mange av dem til øyene Lesvos og Kos.

Folk sover på bakken og det er mangel på toaletter

Myndighetene har et mål om at bare omtrent 5.000 flyktninger skal være igjen på øyene om få dager, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Noen av flyktningene ble søndag også angrepet av brannbomber, skriver en gresk avis. Det skal være lokale ungdommer som står bak, og to 17-åringer er arrestert ifølge nyhetsbyrået AFP.

NRK som har vært på Lesvos i helgen, skriver at det er opp mot 40 grader på dagtid, at folk sover på bakken og at det er store mangler på toaletter.

Lokale myndigheter har krevd at sentrale myndigheter tar mer ansvar for flyktningekrisen. Ordføreren på øya har truet med at de ikke vil gjennomføre valget senere i september om situasjonen ikke blir bedre.

Krisen får politiske konsekvenser i Øst-Europa:

Les også

Ungarns forsvarsminister har trukket seg

Gjennombrudd for registrering

Mandag kveld forteller Benedicte Giæver i Flyktninghjelpen til Aftenposten at i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger, er det nå kommet på plass en avtale om hurtigere registrering av syrere.

— Det skal settes opp registrering på en fotballbane. Og vi har hørt at 3700 kan slippe ut allerede i kveld og i natt. Men det vil nok ta mer tid for dem fra Afghanistan, Irak og andre land, sier Giæver til Aftenposten.

Flyktningene får ikke lov å forlate Lesvos før de har registrert seg.

— Det som alle flyktningene er opptatt av, er å komme seg videre.

Det er også et stort press på flere andre land enn Hellas. Tidligere i dag tok flere hundre syriske flyktninger beina fatt på en motorvei i Danmark. De startet på en 160 kilometer lang tur som i første omgang skulle ta dem til København. Men ifølgeSvenska Dagbladetble de bedt om å gå til et hotell i nærheten av dansk politi. De svarte med å sette seg ned i protest, for senere å snu og gå sørover igjen.

Storbritannia sa ja til 20.000 flyktninger i dag

Statsminister David Cameron i Storbritannia sa i dag at de ville ta imot 20.000 flyktninger frem til 2020. Tyskland og Frankrike har i dag også sagt ja til å ta imot 55.000 ekstra flyktninger tilsammen de neste to årene, skriver Guardian.

Kansler Angela Merkel i Tyskland har i dag kommentert migrantkrisen ved både å siat EUs asylpolitikk ikke fungerer, og å takke tyske borgere for engasjementet mange har vist overfor flyktningene, skriver n-tv.de.

Samtidig var det flere steder i natt branner i tyske asylmottak. Trolig er brannene påtente.

Les også

  1. Verdens åtte nye murer

  2. Pave Frans ber Europas kristne om å ta imot flyktninger

  3. Millioner av syrere setter tyrkisk gjestfrihet på prøve

  4. Tre siktet etter at 71 mennesker døde i lastebil i Østerrike

  5. Omfanget av flyktninge- og migrantstrømmen forklart med tall

Les mer om

  1. Flyktninger
  2. Migrantkrisen i Europa