Verden

Imam mistenkes for å ha vært hjernen bak terroren i Barcelona

Den tidligere imamen i byen Ripoll, Abdelbaki Es Satty, døde i en eksplosjon rett før terrorangrepene. Han satt i fengsel med Madrid-terroristen Rachid Aglif.

Imamen Abdelbaki Es Satty beskrives som bakmannen til terrorangrepet i Barcelona og Cambrils.
  • Lorns Bjerkan
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Dagen før terrorangrepet, gikk en større eksplosjon av i et hus i byen Alcanar, om lag 20 mil sørvest for Barcelona. Det brannmannskap først trodde var en tilfeldig eksplosjon, kan i realiteten ha vært smellet av et planlagt terrorangrep som bokstavelig talt slo sprekker.

Sannsynligvis var eksplosjonen et uhell. Katalansk politi bekrefter at imamen, som er mistenkt for å ha radikalisert mennene bak terrorangrepet, er død, melder Reuters.

De fleste av de unge personene som kobles til torsdagens terrorangrep i Barcelona og Cambrils, har vært bosatt i den lille byen Ripoll.

Ripoll ligger ti mil fra Barcelona i foten av Pyreneene, ikke langt fra grensen mellom Spania og Frankrike. I den lille fjellbyen bor det nærmere 11.000 innbyggere.

Men hvorfor bestemte denne gjengen fra den lille byen seg for å bli massemordere? De som ifølge The Guardian skal ha spilt fotball sammen?

Satt i fengsel med Madrid-terrorist

Politiet etterforsker nå den tidligere imamen i byen, Abdelbaki Es Satty (45).

I en rekke medier beskrives han som hjernen bak angrepet og den som skal ha organisert terroren. Politiet har tidligere opplyst at de tror at de 12 terroristene planla angrepet i over et halvt år.

Ifølge The Guardian opplyser politiet at de ikke har konkrete beviser som knytter Es Satty til angrepet. Men politiet har blant annet ransaket hans hjem i Ripoll.

Dette bildet er tatt på soverommet til imamen Abdelbaki Es Satty etter leiligheten ble raidet av spansk politi.

Den 45 år gamle familiefaren ble dømt til fengsel etter han ble tatt for å ha smuglet 16 kilo hasj fra Marokko til den spanske enklaven Ceuta, skriver El Pais. Han sonet fra 2010 til 2014, og satt sammen med blant andre Raschid Aglif.

Aglif var en av terroristene som ble dømt for å ha gjennomført terrorangrepet i Madrid 11. mars 2004. Der ble 192 mennesker drept og flere tusen skadet. Gruppen som sto bak det verste angrepet i Spanias historie ble koblet til Al-Qaida.

  • Ble nektet markering for terrorofrene: Måten svømmeren reagerte på, varmer nå spanske hjerter

– Imamen må ha puttet ideer i hodet på dem

Det spekuleres nå om hvordan Madrid-terroristen kan ha påvirket Es Satty. Ifølge den spanske avisen El Mundo fikk de to et nært forhold i fengselet.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg vet ikke hva jeg skal føle. De er mine sønner, men se på ondskapen de har utført. Imamen må ha puttet ideer i hodet på dem. Dette var gode gutter, sier Hechami Gasi til The Guardian.

Gasi er faren til Mohamed (24) og Omar Hychami (21), som begge er blant de 12 som kobles til angrepet.

I denne moskeen holdt Abdelbaki Es Satty prekener.

Rekrutterte krigere til Irak

Utover å ha blitt dømt for narkotikasmugling, er Es Sattys navn kjent for politiet i forbindelse med en sak der fem personer ble dømt for å rekruttere unge menn til å krige i Irak, skriver Sky News.

Es Satty forsvant kort tid før angrepet. På en pressekonferanse mandag, opplyste politiet at de tror imamen ble drept under en eksplosjon i forkant av terrorangrepene.

Forsøkte å få jobb i Belgia

El Pais skriver at Es Satty var i Belgia i tre måneder i 2016, like før terrorangrepet mot flyplassen og T-banen i Brussel den 22. mars, der 32 mennesker ble drept.

Han forsøkte å få jobb ved en moské i Vilvoorde 12 kilometer fra Brussel, men etter at han ble bedt om å skaffe et bevis på at han hadde rent rulleblad, så forsvant han, sier en representant for moskeen til El Pais.

Politiet etterforsker om Es Satty kan ha vært involvert i terrorangrepet i Brussel, skriver Daily Mail.

Menighet: Sjekket ikke om han hadde vært kriminell

Men mens Es Satty ble bedt om å bevise at han hadde rent rulleblad da han søkte om jobb i Belgia, så skjedde ikke det samme i Spania. Menigheten i Ripoll var ikke klar over den kriminelle bakgrunnen til Es Satty da de ansatte ham, sier en sekretær i menigheten til The Telegraph.

– Moskeen sjekket bare kunnskapene hans om Koranen. Vi sjekket ikke bakgrunnen hans, vi sjekket ikke CV-en hans, sier Hammou Minhaj til The Telegraph.

Avisen sier de har kilder i Spania på at 45-åringen ikke hadde vist noen interesse for religion før han satt i fengsel for narkotikasmugling. Likevel lyktes han altså med å få en jobb som imam like etter at han avsluttet soningen.

En mann som holdt seg for seg selv

Nourdeni Elhji, en mann som skal ha delt leilighet med Es Satty, beskriver Es Satty som en lite sosial person som tilbrakte mesteparten av tiden sin med en PC inne i det sparsommelig møblerte rommet sitt.

Alle eiendelene hans skal han ha hatt i en papireske. Men nylig skal han ha pakket alt sammen og reist til Marokko. Den 11. august skal han ha kommet tilbake. Fire dager senere, tirsdag 15. august skal han ha forsvunnet. Dette var bare timer før han trolig ble drept i eksplosjonen i Alcanar, onsdag 16. august.

Angrepet på La Ramble i Barcelona skjedde den 16. august.

Jakter fører av varebilen

Mens den antatte hovedmannen Es Satty altså trolig er død, så har spansk politi fortsatt ikke klart å finne marokkaneren Younes Abouyaaqoub (22). Han skal ha vært sjåføren av varebilen som kjørte inn i folkemengden i Barcelona.

Spansk politi opplyser mandag at føreren er identifisert, med de nevnte ikke navn. Catalonias innenriksminister Joaquim Forn har imidlertid bekreftet sjåførens navn.

Younes Abouyaaqoub (22).

Abouyaaqoub er den eneste av de 12 som gjennomførte angrepet, som fortsatt er på frifot:

  • Fem ble skutt og drept av politiet under angrepet i Cambrils.
  • Fire er pågrepet.
  • To døde i en eksplosjon i huset i Alcanar i forkant av terrorangrepene.

På stedet der de to døde, fant politiet nærmere 120 gassbokser eller -flasker. Politiet mener at terroristene hadde til hensikt å bruke disse under angrepet, men at de gikk for en alternativ plan som følge av eksplosjonen.

13 personer ble drept og over 100 såret under angrepet på La Rambla i Barcelona torsdag forrige uke. I tillegg skal Abouyaaqoub ha drept eieren av en bil som har stjal under flukten etter Ramblas-angrepet. Åtte timer etter Ramblas-angrepet, ble en kvinne drept og flere andre såret i havnebyen Cambrils.

Det totale antallet personer som er blitt drept av terrorcellen opplyses derfor å være 15.

Les mer om

  1. Terror
  2. Barcelona