Verden

Sammenraste hus etter kraftige jordskjelv i Italia

Flere personer er skadet og flere bygninger har rast sammen etter at tre kraftige jordskjelv rystet det sentrale Italia onsdag kveld.

Flere av beboerne i den hard rammede byen Visso i Italia forbereder seg på å tilbringe natten utenfor sine egne hjem.
  • NTB
  • Petter Winther

Det første skjelvet inntraff klokken 19.11 onsdag kveld og hadde en styrke på 5,4, ifølge avisa La Repubblica. Skjelvet varte i flere sekunder, ifølge avisa Corriere della Sera. Det meldes også om flere svakere etterskjelv.

Skjelvets episenter var i byen Visso, som ligger i provinsen Macerata i fylket Marche på østkysten i Italia, men rystelsene kunne merkes over store deler av landet.

Klokken 21.18 kom det andre skjelvet, som hadde en styrke på 5,9. Det tredje kom klokken 23.42 og hadde en styrke på 4,6. I tilleg har det vært en rekke svakere etterskjelv i løpet av natten. Corriere della sera skriver at det var over 60 skjelv i løpet av ti timer.

Redningsmannskapet samler seg i byen Visso sentralt i Italia. Strømmen gikk i store deler av landet som en følge av skjelvene.

Flere skadd

De offisielle tallene fra det italienske sivilforsvaret går ut på at det er kun en person som er skadet i forbindelse med jordskjelvet. La Republicca skriver derimot at en 83 år gammel mann fikk hjerteinfarkt som følge av skjelvet. Avisen skriver også at det er flere som er lettere skadet.

Verst har det gått utover byene Visso, Ussita og Castelsantangelo sul Nera.

– Byen vår er ferdig. Husene er rat ned, fasaden av kirken har falt ned og deler av bymuren har rast sammen. Takk gud for at vi var i stand til å redde de to eldre som ble fanget i sine hjem, sier ordføreren i Ussita, Marco Rinaldi, til Corriere della sera.

Mange sover i biler og midlertidige sovesaler

Fordi mange hadde forlatt hjemmet sitt var de mindre utsatt under det andre etterskjelvet. Mange søkte tilflukt i biler over natten, og myndighetene har satt opp midlertidige sovesaler.

– I morgen tidlig må vi skaffe dem bad og noe å spise. Det er første prioritet, så må vi selvsagt begynne å sette opp telt, sier Giuliano Pazzaglini, ordfører i byen Visso. Han er blant de 100 menneskene som har søkt tilflukt på et lokalt senter satt opp av Røde Kors.

Bildet viser ett av flere sammenraste hus i byen Visso, som ble hardt rammet av skjelvene.

– Det er mørkt og vi har ikke strøm

Byen Castelsantangelo sul Nera er nærmest episenteret.

– Det har rast litt, og det er mørkt og vi har ikke strøm, sier ordfører Mauro Falcucci, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Dette skjelvet er på mange måter knyttet til det som var 24. august i Amatrice. Det skjedde i et område som allerede er aktivt, og det er sannsynligvis snakk om aktiveringen av en ny forkastning, sier ingeniør Alessandro Amato i det nasjonale instituttet for geofysikk og vulkanologi.

300 omkom tidligere

Nesten 300 personer omkom i skjelvet som rystet Amatrice og flere byer for to måneder siden.

Onsdagens skjelv har ført til at flere bygninger i Amatrice har rast sammen, men byens ordfører opplyser at det var bygninger som allerede hadde fått skader i skjelvet for to måneder siden.

Les også

  1. Myndighetene betalte tre ganger for å sikre klokketårnet mot jordskjelv. Likevel falt det ned og knuste familien på fire.

  2. Satiretidsskriftet fremstilte jordskjelvofrene som pasta. Nå saksøker den italienske byen Charlie Hebdo.

Les mer om

  1. Italia
  2. Jordskjelv