Verden

Hellas betalte ikke til IMF ved midnatt

Ved midnatt gikk fristen ut. Grekerne betalte ikke til IMF, og er dermed ute i helt ukjent farvann.

Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem er leder for eurogruppens finansministre.
  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det var ventet, men hadde likevel en historisk bris over seg: Ved midnatt misligholdt Hellas gjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF).

De betalte ikke kravet på 1,5 milliarder euro.

Det er første gangen i IMFs 70-årige historie at et "rikt" land misligholder gjeld til IMF, og det er første gang det skjer siden 2001 for noe land. Den gangen var det Zimbabwe som ikke betalte i tide.

Det greske dramet går nå over i en ny fase.

IMF kommunikasjonsdirketør Gerry Rice sendte like over midnatt ut denne nøkterne meldingen:

"Jeg bekrefter at betalingen på 1,2 milliarder SDR (rundt 1,5 milliarder euro) som Hellas skulle betalt til IMF i dag ikke er mottatt. Vi har informert styret om at Hellas nå har et ubetalt gjeldsbeløp, og bare kan motta IMF-finansiering når restgjelden er betalt."

SDR står Special Drawing Rights. Det er en teknisk, konstruert pengeenhet skapt av IMF.

Brussel krever endring i holdningen

Jeroen Dijsselbloem, leder for eurogruppen av finansministre, sier Hellas må endre sin holding før eurolandene vil vurdere en ny redningspakke for landet.

Han sier Hellas ved midnatt vil komme til å misligholde sine lån.

Dijsselbloem sier en eventuell løsning vil inneholde en rekke krav til Hellas. — Det er litt av en prosess å gjennomføre. I mellomtiden vil situasjonen i Hellas, i økonomien og i de greske bankene dessverre ha forverret seg enda mer, så det er en vanskelig vei videre, sier han ifølge BBC.

Han fortsetter: - Det som kan endres er den politiske holdningen hos den greske regjeringen, som har ført til denne uheldige situasjonen.

Nytt forslag

Hellas vil onsdag legge frem et nytt forslag. Dette skal finansministrene diskutere. Dijsselbloem advarte imidlertid tirsdag kveld om at betingelsene i en ny pakke vil blir "hardere", skriver BBC

Trolig sammenligner han med vilkårne som lå på bordet da forhandlingene med Hellas ble brutt i slutten av forrige uke.

Eurolandenes finansministre avsluttet sin telefonkonferanse rundt kl. 20.30 tirsdag kveld.

Møttes i kveld

Finlands finansminister har på Twitter kommet med sterke hint om at det ikke blir noen ny redningspakke til Hellas før fristen går ut ved midnatt.Dette samsvarer med meldingene som kom før møtet.

Klokken 19 tirsdag kveld møttes eurolandenes finansministre til telefonkonferanse om et nytt forslag fra den greske regjeringen.

Forslaget inneholdt en ny økonomisk redningspakke for Hellas. Det ville i så fall blitt den tredje pakken siden finanskrisen startet i 2008.

Pakken skal ha bestått av en toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, parallelt med en løsning for den greske gjelden. IMF skal holdes utenfor, skriver NTB om grekernes forslag.

Ifølge BBC var den nye redningspakken grekerne foreslo på 29,1 miliarder euro (260 milliarder kroner). Det skulle dekke gjeldsbetalingen til utgangen av 2017.

Nei fra Merkel

Men Europas mektigste kvinne, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, avviste allerede før telefonkonferansen tirsdag å diskutere en tredje gresk redningspakke. Dette er uaktuelt før grekerne har holdt sin folkekavstemning søndag 5. juli, var hennes budskap.

– Ved midnatt utløper programmet. Jeg vet ikke om noen reelle indikasjoner på noe annet, sa Merkel tirsdag ettermiddag, ifølge NTB.

Historisk mislighold

Det gjeldende nødlånspogrammet til Hellas utløper ved midnatt tirsdag. Samtidig forfaller IMF-avdraget på 1,6 milliarder euro (rundt 14 milliarder kroner).

Hellas finansminister, Yanis Varoufakis ankommer krisemøtet i den greske regjeringen på motorsykkel i Athen i ettermiddag.

Finansminister Yanis Varoufakis har gitt beskjed om at Hellas ikke kommer til å innfri avdraget til IMF.

– Det betyr i prinsippet at misligholdet vil gjelde alle Hellas' kreditorer, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank til NTB.

Hellas ba sent tirsdag kveld om utsatt frist.

Dobler beløpet

Men rent praktisk blir ikke konsekvensene så store med én gang, mener han.

– Det er fortsatt 20. juli som er den viktigste datoen, sier Ringholm.

Da må Hellas ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken ESB.

– Hvis de ikke betaler dette, er det snakk om et reelt mislighold av all gjelden, sier Ringholm. Slike utsikter skaper uro på verdens børser.

Sammen med Zimbabwe

Det vil være første gang i historien et utviklet land misligholdt et lån fra IMF. Hellas havner dermed i samme gruppe som Zimbabwe, Cuba og Sudan.

Les mer om

  1. Hellas