Verden

Flystyrten i Svartehavet var neppe terror

Flere vrakrester fra Tupolev-154-flyet som styrtet i Svartehavet søndag, er funnet av dykkere som leter på havbunnen.

Militærpersonell følger med mens et marineskip leter etter omkomne i nærheten av åstedet for flystyrten. Foto: MAXIM SHEMETOV

  • NTB

Russiske myndigheter vet ikke hva som forårsaket flystyrten, men tror ikke havariet skyldtes en terrorhandling.

– Alle mulige alternativer blir undersøkt, og det er for tidlig å si noe med sikkerhet. Men som dere vet, muligheten for en terrorhandling er langt fra det vi tror mest på, sier talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, mandag.

Hovedscenarioene etterforskningsteamet går etter, er at flyet enten styrtet grunnet feil fra pilotens side, tekniske feil, for lite drivstoff eller fremmedelementer i flymotoren.

Det ble tidligere meldt at redningsarbeidere hadde funnet flykroppen til Tu-154-flyet som styrtet i Svartehavet søndag morgen, på vei fra Sotsji til Syria. Det er ikke riktig. En kilde i letemannskapene sier til nyhetsbyrået TASS at det er flere mindre vrakrester på havbunnen, men at de ikke har funnet tegn til større gjenstander.

Det var dette flyet som styrtet søndag. Foto: DMITRY PETROCHENKO

De nye vrakrestene etter flyet, som hadde 92 personer om bord da det styrtet, ble funnet omtrent halvannen kilometer utenfor kysten.

– De ble funnet i et område som strakte seg omtrent 400 meter, omtrent 25 meter under havets overflate. Flere av vrakrestene er hentet opp fra havbunnen, og dykkerne er på vei ned igjen for å fortsette letingen, sier de i følge NTB.

Flere vrakrester og 11 omkomne fra Tupolev-154-flyet ble lokalisert i havet søndag, og russiske myndigheter har uttalt at det ikke finnes tegn til at noen overlevde ulykken.

Det antas at alle de 92 personene om bord mistet livet da flyet, en Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag. Mange av de omkomne tilhørte Aleksandrov-ensemblet, det russiske forsvarets eget kor, som skulle ha holdt nyttårskonsert på en russisk flybase i Syria.

Transportminister Maksim Sokolov sier i en TV-uttalelse mandag at de etterforsker alle mulige årsaker til styrten, men at terror ikke er blant hovedteoriene. Han framholder i stedet at flyet etter alt å dømme styrtet som følge av teknisk feil eller feil begått av flygeren.

  • Bakgrunn: Russisk fly på vei til Syria styrtet i Svartehavet

Foto: Mechanik / Shutterstock

Ingen nødmelding

Likevel har flere flyeksperter pekt på forhold som kan tyde på et terrorangrep, som for eksempel det at mannskapet ikke meldte fra om problemer, og at deler fra flyvraket er spredt over et stort område.

En kvinne har tent et lys på stranden i Sotsji, like ved stedet der flyet styrtet første juledag. Foto: Malsim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix Foto: MAXIM SHEMETOV

Det ble søndag funnet vrakdeler fra flyet rundt 1,5 kilometer fra kysten, men eksperter antar at det styrtet om lag 6 kilometer ute i Svartehavet.

Flyet landet i Sotsji for å fylle drivstoff etter å ha tatt av fra en militær flyplass i Moskva. Det forsvant i havet rett etter avgang fra den sørrussiske byen.

Massiv leting

Over 3.000 redningsarbeidere, 32 båter og over 100 dykkere er fløyet til Svartehavet fra ulike deler av Russland. De leter etter omkomne både til sjøs og langs kysten, opplyser forsvarsdepartementet. Det var mandag morgen funnet i alt elleve omkomne. De er fløyet til Moskva der de skal identifiseres.

Mange mennesker kom mandag med blomster til bygningen der koret har sitt hovedkontor. Det har nå mistet 64 medlemmer. Andre juledag er erklært som offisiell sørgedag som følge av styrten.

Ble hjemme

Enkelte kormedlemmer var ikke med på reisen. Blant annet ble solisten Vadim Ananjev hjemme ettersom han og kona nettopp har fått sitt tredje barn.

– Jeg har mistet mine venner og kolleger, alle er drept, alle de fem solistene. Jeg er helt knust, sier Ananjev, som sier at han har mottatt kondolanser fra hele verden.

– Vi var elsket over hele verden, den politiske situasjonen er ikke noe å bry seg om, sier han.

Sørgende tente også lys og la ned blomster utenfor lokalene Channel One og NTV, som mistet flere journalister som også var på vei til Syria.

Les mer om

  1. Russland
  2. Fly