Verden

I det storpolitiske spillet mellom Putin og japanerne brukes mange smarte triks. I potten ligger en historisk fredsavtale.

MOSKVA/BEIJING (Aftenposten): I natt plasserte japanerne Vladimir Putin i et varmt, geotermisk luksusbad for å få Russlands president til å myke opp.

President Vladimir Putin og Japans statsminister Shinzo Abe, sammen med japans tidligere statsminister Yoshiro Mori besøkte judoens høyborg Kodokan judo institutt. Foto: POOL / X80003

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Mye står på spill når russere og japanere forhandler om en krig som var over for 70 år siden.

– I kveld skal vi slappe av i en varm kilde, sa Abe da Putin ankom Nagato i Japan torsdag.

Både Beijing og Washington følger svært nøye med på de viktige og tøffe forhandlingene mellom Russlands president Vladimir Putin og Japans statsminister Shinzo Abe.

Putin trenger japanske penger, investeringer og handel.

Abe ønsker å sette punktum for en 70 år gammel konflikt.

Som et første steg inngikk Japan og Russland fredag flere samarbeidsavtaler.

En plakat på stasjonen i Nagato i Japan, hvor Japans statsminister Shinzo Abe og president Vladimir Putin møttes torsdag. «En ny start her i Nagato», står det på plakaten, som viser at japanerne håper på gjennombrudd i forhandlingene med Russland i spørsmålet om øygruppen Kurilene. Foto: Toru Hanai / REUTERS

Putins første G7-besøk etter Krim

Bare det faktum at møtet finner sted, er en seier for russisk diplomati.

Dette er første gang Putin tas imot i et G7-land etter Russlands annektering av Krim i 2014.

Obama-administrasjonen er ikke fornøyd med at møtet finner sted.

– Dette er det første, viktige skrittet mot en fredsavtale mellom Russland og Japan, sa Abe da forhandlingene var ferdige fredag.

– Dette skaper en god atmosfære for å fortsette forhandlingene om en fredsavtale, sa Putin.

Russland og Japan inngikk blant annet 80 samarbeidsavtaler om blant annet felles investeringsfond på 7 milliarder kroner, energisamarbeid, gassleveranser, fisk, turisme, legemidler, landbruk, skog, enklere visumregler for japanere og forskning.

Putin og Abe selv mener de gjorde «store fremskritt», men begge innrømmet at det er mye som gjenstår før en fredsavtale er på plass.

Putin viser frem sin hund Yume foran japanske journalister i Kreml, som etterpå innrømmer at de ble litt skremt da hunden bjeffet. - Dette er en hund som ikke tåler tull, sa Putin. Foto: SPUTNIK / Reuters

Putins hund bjeffet

Det storpolitiske spillet mellom diplomatene i Moskva og Tokyo har pågått siden Abe besøkte Russland i sommer.

På forhånd prøvde japanerne seg med «hvalpediplomati», men Putin sa nei takk til nok en hund.

Putin svarte med å invitere japanske journalister til Kreml, hvor han viste frem dressurkunstene til den forrige hunden han fikk fra Japan i 2011.De japanske journalistene ble tydelig skremt da den store akitatispen Yume hoppet på to bein og bjeffet høyt.

– Vi ble litt overrasket og redde, innrømmet japanerne etterpå til flere medier.

– Dere gjorde rett i å være forsiktige, svarte Putin.

Putin er lidenskapelig opptatt av judo, samuraikultur og japansk livsfilosofi, og flere av hans mektigste støttespillere er storsamlere av samuraisverd.

Putin ankommer Yamaguchi Ube flyplass i Japan 15. desember. Det er første gang Putin besøker et G7-land etter annekteringen av Krim. Foto: REUTERS

Slik foregår spillet i Kreml og Tokyo

– Vi har ingen territoriale problemer med Japan. Det er Japan som mener at de har et problem med Russland, sa Putin før han dro. På den måten ville han legge press på Japan ved å minne om at Tokyo trenger en avtale mer enn Moskva.

Abe på sin side kan tilby handel, investeringer, kapital og teknologi som russerne sårt trenger, blant annet et stort lån til Gazprom.

Putin fikk ikke besøke den japanske keiseren, noe som gjør at toppmøtet formelt sett ikke er offisielt statsbesøk.

– Japanerne er fortsatt fornærmet. Russland erobret øyene etter at den japanske keiseren hadde innrømmet at krigen var tapt, sier Kentaro Ishikawa ved Institutt for asiatiske kulturer i Moskva til avisen Gazeta.ru.

Tettere bånd Moskva-Beijing bekymrer Japan

Det har ikke gått upåaktet hen i Tokyo at Putin før forhandlingene sterkt har fremhevet Russlands gode forhold med Kina som et eksempel Tokyo bør følge.

I intervjuer med japanske Nippon TV og avisen Iomiuri uttalte Putin at han med kineserne har etablert et genuint vennskapelig, likeverdig forhold som i sin natur er et strategisk ”privilegert partnerskap”.

Japan håper for sin del at tettere samarbeid med Russland kan bidra til å bremse det stadig mektigere og mer selvsikre Kinas dominans i regionen.

Luftfotoet fra januar 2013 viser en av de fire øyene i øygruppen Kurilene, som strekker seg 1300 kilometer mellom Hokkaido i Japan til russiske Kamtsjatka. Øyene har stor strategisk betydning for Russland, siden de sikrer friere adgang til Stillehavet. Foto: TT / NTB Scanpix

Lang vei til endelig avtale om Kurilene

Under G20-møtet i Kina i høst minnet Putin om at Sovjetunionen i 1956 var villig til å dele Kurilene og gi Japan de to minste av de fire øyene – Shikotan og Habomai. Den gang avslo Tokyo tilbudet, delvis på grunn av press fra USA.

En ”to-øy-løsning” har tidligere vært ansett som helt uakseptabel for Japan.

– Det er altfor mange hindringer om en territorial avtale til at de kan skrive en fredsavtale nå, sier Russland-Japan-eksperten James Brown ved Temple University til Japan Today.

Japansk politi holder vakt foran villaen med varme kilder i Nagato, hvor Putin og Abe møttes torsdag. Forhandlingene fortsetter fredag i Tokyo.i Foto: Koji Sasahara / TT / NTB Scanpix

Farlig spill om Sør-Kinahavet

Tokyo har også en øydisputt med Beijing om de japansk-administrerte ubebodde klippene i Østkinahavet som kineserne kaller Diaoyu og japanerne Senkaku, som begge land gjør krav på.

De siste ukene har japanerne med stigende uro registrert at antallet kinesiske skip og fiskebåter rundt øyene har øket kraftig, skriver Japan Times.

Selv om Japan ikke fremmer noen territorielle krav i Sør-Kinahavet, har Tokyo stilt seg solidarisk med Kinas naboer som strider med stormakten om øyer, farvann, fiskerettigheter og mulige olje- og gassforekomster.

Den nærmeste av øyene i Kurilene – Kunashiri – ligger så nærme at den kan sees fra Japan. Øyene ble tatt av Sovjetunionen etter at Japan hadde overgitt seg i andre verdenskrig. Foto: Yoshiaki Sakamoto / TT / NTB Scanpix

Abe ønsker å bli historisk

Tokyo er så urolig over de stadig varmere forbindelsene mellom Beijing og Moskva og en mulig kinesisk-russisk akse i Øst-Asia, at det spekuleres på om dette kan få Abe til å godta et kompromiss med Putin.

Abe har også et sterkt personlig ønske om å bli den leder som får til en avtale om Kurilene, påpeker The Economist.

Årsaken er at hans far, daværende utenriksminister Shintaro Abe, mislyktes med å få til en avtale på 1980-tallet med daværende Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov.

Putin kom for sent - igjen

Forhandlingene i Japan startet i kjent Putin-stil: Presidenten var to timer forsinket da han ankom Abes hjemby ut på ettermiddagen.

Fredag ble samtalene avsluttet i Tokyo.

Putin har gjort det til en vane å komme sent til møte med andre statsledere. Russiske diplomater unnskyldte forsinkelsen med møter om situasjonen i Aleppo.

– Putins møte i Japan startet i bassenget, bemerket en av de største russiske avisene Moskovskij Komsomolets.

– Det viktigste er å få muligheten til å gi inntrykk hjemme i Russland at «den utviklede verden» ikke er så samlet i sin anti-russiske holdning, kommenterer den uavhengige russisk nettavisen Gazeta.ru.

Les mer om

 1. Russland
 2. Japan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  To land har ennå ikke sluttet fred etter andre verdenskrig. Nå forsøker de igjen å bli enige om fire forblåste øyer i Stillehavet.

 2. VERDEN

  Putin smelter neppe i øystrid, sa nei til hundegave

 3. VERDEN

  Putin og Solberg vil ha mer samarbeid mellom Norge og Russland

 4. VERDEN

  Russerne liker at verden frykter hva Putin og Trump kan finne på.

 5. VERDEN

  I Putins datsja pågår et høyt spill som kan avgjøre Syrias fremtid

 6. SPORT

  Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset