Putins spill med oljesjeikene sikrer Norge oljemilliarder

Spillet om oljen feires i Kreml som en utenrikspolitisk triumf. Putins flørt med oljesjeikene gir både Norge og Russland milliarder i ekstra oljeinntekter – så lenge det varer.

President Vladimir Putin i samtaler med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under G20-møtet i Hangzhou International Expo Center i Kina 4. september. Putin brukte G20-møtet til en rekke toppmøter, til kinesernes store irritasjon.

Før festen i Hangzhou i september ba kineserne Russlands president Vladimir Putin om ta det litt rolig.

De ønsket at Putin og verdenslederne skulle bruke G20-møtet i Hangzhou til å snakke om «innovasjon og samarbeid», ikke til diplomatisk spill i korridorene.

En strålende fornøyd Putin, som ved forrige G20-møte ble ydmyket og isolert, hadde andre planer.

Det russiske diplomatiet gikk i turbofart i korridorene. Ett av Putins mange møter på sidelinjen var med Saudi Arabias kongefamilie.

– Jeg er veldig glad, sa en smilende Putin etter at han hadde fått på plass en avtale med saudiaraberne for å presse opp oljeprisen.

Den russiske delegasjonen med Putin i spissen under møtet med saudiaraberne i Hangchou i september. I følge Reuters var dette møtet viktig for å få på plass denne ukens overraskende Opec-avtale.

Putin og oljeprisen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skyldtes denne ukens historiske oljeavtale en mann: Vladimir Putin.

Begrunnelsen er at Putin sørget for å megle mellom erkefiendene Irak og Saudi-Arabia.

For første gang på 15 år ble OPEC og ikke-OPEC-land enige om å kutte produksjonen: 1,2 millioner fat om dagen.

Da avtalen kom i havn, steg oljeprisen umiddelbart med seks dollar fatet.

«Putins rolle som megler mellom Riyadh og Teheran var avgjørende», skriver Reuters.

Putin i samtaler med Irans president Hassan Rouhani under et av mange besøk i Tehran.

Russland som spiller i Midtøsten

Putin har over lang tid pleiet forholdet til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Samtidig har russerne brukt mye tid på lederne i Iran. Putin har de siste månedene snakket med både ayatollah Ali Khamanei og president Hassan Rouhani.

Russlands inntog i Syria-krigen har også økt den russiske innflytelsen i Midtøsten og gjort Putin til en sentral spiller.

Under OL i Sotsji brukte Putin anledning til å pleie kontakten med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Erkerivalene ingen trodde skulle bli enige

I sommer trodde de færreste at en avtale om å kutte oljeproduksjonen var mulig. Hele avtalen holdt på velte på grunn av konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia.

Riyadh har stått hardt på at Iran skulle fryse oljeproduksjonen på dagens nivå, mens Teheran har vært like kompromissløse og fasthold at landet skal øke produksjonen til det den var før USA og EU innførte de tøffe sanksjonene i 2011.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) er Saudi-Arabia mer avhengig av en høyere oljepris enn Iran. Mens Riyadh trenger en oljepris på snaut 80 dollar fatet for at statsbudsjettet skal gå i balanse, klarer Teheran seg med 55 dollar.

Årsaken er at Iran allerede for fem år siden startet en reformprosess for å bli mindre avhengig av olje. Sanksjonene førte til at eksporten stupte. Saudi-Arabia har imidlertid først startet en slik prosess det siste året. Bakgrunnen er at den lave oljeprisen har rammet den saudiarabiske økonomien hardt.

– Putin som «fredsforhandler»

Putin ringte president Rouhani tidligere i uken for å få iranerne med på laget.

Resultatet av OPEC-avtalen ble at Saudi-Arabia gikk tilbake på sine krav, men ifølge Reuters bare fordi Putin klarte å få iranerne til å la være å feire «seieren» over erkefienden.

Thina M. Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, tror at Putin har spilt en viktig rolle som «fredsforhandler».

– Vi så det samme i april da OPEC varslet kutt. Da ble også Russland trukket inn som megler, men det ble ingen avtale fordi Saudi-Arabia trakk seg i siste liten.

– Det kan tenkes at Russland har tatt litt av byrden som Saudi-Arabia ønsket at Iran skulle ta, og at avtalen gikk gjennom fordi Putin lovet å kutte den russiske oljeproduksjonen, spekulerer Saltvedt.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg var det nettopp Russlands bidrag til å kutte oljeproduksjonen med 300.000 fat om dagen som gjorde at avtalen kom i havn.

Russlands president Vladimir Putin på tur til Baku i Aserbajdsjan med iransk president Hassan Rouhani i august 2016. Ved å pleie forholdet til både iranere og saudi-arabere, har Russland fått en unik posisjon som megler i Midt-Østen.

Må kutte 4000 brønner

Eksperter tviler på om Russland vil klare å holde sin del av avtalen.

– Da må russiske oljeselskaper stenge 4000 brønner som i dag er i drift. Det er rett og slett umulig, sier den erfarne russiske oljeanalytikeren Mikhail Krutikhin i selskapet RusEnergy.

Han tolker Reuters sak som et eksempel på hvordan anonyme kilde i det russiske maktapparatet prøver å styrke imaget til Putin.

– Iranerne og saudiaraberne er ikke så dumme at de tar hensyn til Russland når de legger sine planer. De vet godt at Russland ikke kommer til å redusere oljeproduksjonen, sier Krutikhin.

Ifølge den russiske energiministeren Aleksandr Novak produserer Russland 11,2 millioner fat om dagen, og «alle våre oljeselskaper» vil delta i kuttene som vil utgjøre 2,7 prosent av produksjonen, skriver avisen Vedomosti.

Putin og sjefen det gigantiske russiske oljeselskapet Rosneft Igor Setsjin (55). Rosneft er samarbeidspartner med norske Statoil. De færreste tror at Rosneft og de andre russiske selskapene kommer til å kutte oljeproduksjonen med 300.000 fat.

Derfor kan ikke Putin kutte

Forutsetningen fra Russlands side for å redusere oljeproduksjonen er at OPEC oppfyller sine kutt, og at «den tekniske kapasiteten i Russland tillater det».

– Avtalen vil ha null effekt på produksjonen. Det er umulig for de russiske oljeselskapene å stenge 10 prosent av sine brønner, sier Krutikhin.

Han viser til at store deler av den russisk oljeproduksjonen skjer i iskalde, nordlige områder.

– Ved stengning av en brønn vil mellom 1 og 1,5 kilometer av røret fryse til gelé. Det er umulig å gjenåpne uten at det borres nytt hull, sier Krutikhin.

Russerne har imidlertid liten grunn til å være bekymret.

– OPEC har ingen disiplin. Ikke en eneste gang siden 1994 har Opec-landene gjennomført kuttene de har vært enige om.