Verden

Svensk klappjakt på netthatere

TV-veteranen Robert Aschberg trekker de anonyme netthaterne frem i lyset. - Sånne idioter skal kjøles ned, sier han.

TV-veteranen Robert Aschberg og hans team knekker pseudonymene på nettet og stiller netthatere til veggs. - Det er ikke et sekund for tidlig, vi burde ha satt i gang for flere år siden, sier han til Aftenposten. TV3

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Først sto kjente kvinner frem på TV og leste opp digitale hatbrev de har fått. Så avslørte avisen Expressen identiteten til folk som ytrer seg rasistisk. Nå fortsetter svenske mediers oppgjør med «trollene» på nettet.

Tirsdag lanserte TV-profilen Robert Aschberg serien # Trolljegerne . I programmet som øyeblikkelig gikk til topps på den svenske Twitter-rankingen, stiller han gjerningspersonene til veggs.

Svak faktasjekk, sterke ord

Aschbergs første mål er mannen bak Facebook-siden «Hult Hater», som har nærmere 30.000 følgere. Blant dem mannen har hengt ut, er 20 år gamle Moa Grützelius. Han kaller henne hore.

Den unge kvinnens ulykke er at hun ble filmet under et samleie drøyt fem år tidligere. Det var en voldtekt, sier hun. Nei, hun lyver, og hun er en hore, hevder Hult. Fansen henger seg på. Etter en brottsjø av vulgære hatmeldinger forsøker Moa Grützelius å ta livet sitt.

Hvilken part som lyver, er uvisst og ikke noe tema i programmet, Aschbergs poeng er netthatet.

Da Robert Aschberg oppsøker Hult, forstår reporteren raskt at vedkommende ikke vet særlig mye om kvinnen han har hetset.

— Moa Grützelius? sier Aschberg. Den unge mannen blir stående uten å si noe. Etter en stund svarer han at han ikke kjenner det navnet.

Aschberg minner mannen på hva han har sagt om Moa - at hun bløffer om å ha blitt voldtatt, at det burde være skuddpremie på sånne som henne og så videre.

Nå sier mannen at han husker episoden, og det viser seg at påstandene han har spredd, stammer fra kvinnens ekskjæreste. Deretter benekter han at han har kalt Moa en hore, men innser snart at Aschberg har bevis.

— Å kalle en uskyldig person for hore, er feil, medgir Hult. Men om kvinnen er en hore, er det riktig å kalle henne det, resonnerer han. Det ender med at Aschberg overleverer et erstatningskrav på 10.000 kroner.

Hult har nå forlatt Facebook-siden og opprettet en blogg i stedet.

«Avliv skitten»

Netthatere søker status ved å angripe andre, mener programskaperne i svensk TV3. Trollene er «attention whores», oppmerksomhetshorer - et begrep netthaterne selv bruker om sine motstandere.

Pseudonymet kattan57, en kvinne i 60-årene, har skrevet over 6000 kommentarer av typen «somaliere formerer seg som kakerlakker» og «avliv skitten, sånt skal bare utryddes».

Da hun forstår at TV-teamet har avslørt henne, flykter hun. Siden advarer hun nettvennene sine og ber dem passe seg for Aschberg.

En blank beklagelse kommer først da TV3s team møter en av mennene som har trakassert journalisten Elisabet Höglund.

Höglund trues på livet og får høre at hun er for stygg og for gammel til å være på TV. Da hun blir kreftsyk, diskuterer netthaterne hvor lang tid hun kan ha igjen. Ja, jo, det var feil og beklagelig, innrømmer mannen i sitt svar til TV-teamet.

Barn lærer sjargongen

I første program sladdes navn og ansikt på dem som ikke selv har valgt å eksponere seg. Men det vet ikke nettaktivistene idet TV-teamet dukker opp. De ser bare Aschberg, som er kjent som en tøffing. Hans motivasjon er klar:

- Mange av disse folkene gjør livet til et rent helvete for andre. Når vi retter søkelyset mot problemet, kan det få politi og andre myndigheter til å ta det mer alvorlig, sier Aschberg til Aftenposten.

En av de største nettpøblene han møter, har spesialisert seg på hets mot sine hatobjekters barn.

— Sånne idioter skal kjøles ned. Denne mannen er dessuten så feig at han stengte seg inne da jeg kom, sier Aschberg. I de groveste tilfellene avslører han netthaternes identitet, forteller reporteren.

Det er bra og riktig at svenske medier løfter frem fenomenet, mener Linda Beckman, som har forsket på netthatet.

— Ikke minst fordi barn plukker opp voksne netthateres rå sjargong og bruker den mot andre barn. Da blir dette veldig, veldig alvorlig, sier universitetslektoren i Karlstad.

 1. Les også

  Sterk netthets mot norske kvinner

 2. Les også

  Hvor ble det av folkeskikken?

 3. Les også

  Også kvinner er nettroll

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politiker fra Sverigedemokraterna anklager partifelle for overgrep

 2. VERDEN

  Ekskollega om Trumps nye kort: – Han er en hevnlysten og fæl figur

 3. DEBATT

  Natalie har fått jødestjernen tegnet med sprittusj på ytterdøren sin 15 ganger. Hun er redd. | Monica Csango

 4. VERDEN

  Skole i Sverige tvinger jentene bakerst i bussen

 5. VERDEN

  En spion skulle halshugges. IS ga kniven til en 13-åring.

 6. KULTUR

  «Sett denne forestillingen om døves skjebner i Hitler-tiden på planen i ungdomsskolen, undervisningsminister!»