Verden

Støre vil ikke innrømme feil

Jonas Gahr Støre fastholder at mandagens terrorangrep ikke nødvendigvis var rettet mot Norge. Han vil ikke nå svare på om det var feil å annonsere på forhånd når delegasjonen hans skulle til Afghanistan, og hvor de skulle bo.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland under Stortingets presselosjes minnestund for Dagbladets journalist Carsten Thomassen som ble drept i Kabul mandag. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX

 • Forf>

Det var hensynet til sikkerheten som var hovedgrunnen til at utenriksminister Jonas Gahr Støre i går ettermiddag valgte å ta flyet hjem fra Afghanistan, to dager før planlagt. Nå skal sikkerhetsvurderingene forut for besøket opp til vurdering. Et av de sentrale spørsmålene kan komme til å bli om det var riktig å legge ut programmet for turen på utenriksdepartementets nettsider i form av en pressemelding datert den 20. desember. Av programmet går det frem at delegasjonen skal bo på luksushotellet Serena midt i Kabul.— Om det var en feil? Det må vi vurdere. Men det må vi gjøre i fred og ro, sa Støre på spørsmål fra Aftenposten om bord i flyet som brakte utenriksministeren og pressefolkene hjem til Norge.

- Alle bor der.

Aftenposten spurte også i går den militære rådgiveren ved ambassaden i Kabul, som har vært med på å planlegge sikkerhetsopplegget rundt besøket i Afghanistan, om det var klokt å legge ut den norske delegasjonens tidsskjema på Internett.- At UD legger ut programmet på nettet vil jeg ikke kommentere, svarer han, tydelig beklemt.- Hva med å offentliggjøre at de skulle bo på Serena?- Jeg vet ikke hvorfor de har gått sånn i detalj. Men alle vet at alle delegasjoner bor der. Det er det stedet vi vurderte som det tryggeste stedet i byen. Som rutinen er, hadde ambassaden også denne gangen gått gjennom sikkerhetsopplegget med ledelsen på Serena Hotel. Alle sikkerhetsvurderinger var samkjørt med Forsvaret og med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), som på forhånd sendte ut tjenestemenn for å planlegge sikkerhetsopplegget.- Vi vurderte risikoen for et angrep som liten, for denne typen handlinger har man aldri sett tidligere, sier den militære rådgiveren,som ikke ønsker å fremstå med navn i Aftenposten.Utenriksminister Støre var som alle andre som var på Serena Hotel under angrepet, i går preget av hendelsene. Men noen timer i går la han det til side, og møtte Afghanistans president Hamid Karzai, flere afghanske statsråder og sjefen for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF).

Videobilder.

Afghanistans president Hamid Karzai var godt orientert om etterforskningen av angrepet, og opplyste Støre om at videobildene fra hotellets overvåkingssystem kan komme til å gi viktige spor under etterforskningen.- Karzai var bekymret over at sikkerhetsforanstaltningene ved hotellet ikke hadde vært tilstrekkelige til å stoppe inntrengningen i hotellet. "Sikkerheten er ikke god nok når noen kan trenge inn", sa Karzai, ifølge Støre.Taliban påtok seg kort tid etter angrepet ansvaret for anslaget mot Serena Hotell, som skal ha blitt begått av fire menn. En person ble pågrepet inne på toalettet på treningsavdelingen på hotellet, halvveis avkledd. Denne mannen skal ha hatt et selvmordsbelte, som han skal ha kastet fra seg inne på hotellet. En av gjerningsmennene skal ha sprengt seg selv opp på taket på hotellet. Flere arrestasjoner skal ha skjedd flere steder i Kabul i går.Overfor den norske utenriksministeren skal afghanerne ha antydet at sporene så langt gikk i retning av de urolige grenseområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan, der afghanerne mener mye av terroren i Afghanistan stammer fra. Overfor Støre skal det dessuten ha blitt fremført at det kan ha tatt opptil to måneder å planlegge det kraftfulle angrepet, noe flere kilder i Kabul har fremhevet taler for at Norge ikke var mål for angrepet.

 1. Les også

  UD opplyste om hotellet på nettet

 2. Les også

  Lav profil i SV

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Exit Afghanistan?

 2. VERDEN

  Han ble dødsdømt for drapet på Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. Nå er han trolig løslatt.

 3. VERDEN

  USA og Taliban har signert fredsavtale

 4. VERDEN

  Sikkerhetsvaktene flyktet da terroristene gikk til angrep

 5. VERDEN

  USA brukte gigantbombe i Afghanistan

 6. NORGE

  «Nei, tenkte jeg, dette skal ikke ende her.» Slik overlevde Arne Strand terrorangrepet i Kabul.