Verden

De fleste ble overrasket over Palin

<strong>WASHINGTON (Aftenposten.no):</strong> 84 prosent mener at Palin gjorde det bedre enn forventet i nattens debatt med Joseph Biden.

Senator Joe Biden og guvernør Sarah Palin fokuserte på økonomipolitikk, krigen i Irak og utenrikspolitikk. REUTERS

 • John Hultgren
  Utenrikssjef

Palin vred seg gjentatte ganger unna konkrete spørsmål, men angrep samtidig knallhardt i den en og en halv time lange debatten i St. Louis, Missouri, i natt. Aldri før har så mye spenning knyttet seg til en debatt mellom visepresidentkandidater som debatten mellom republikaneren Palin og demokraten Biden. Og årsaken til det er Sarah Palin. I meningsmålinger fra CNN og CBS News, blir Joseph Biden utropt til debattens vinner. Men CNN-målingen viste samtidig at 84 prosent mente at Palin gjorde det bedre enn forventet i nattens debatt. Se videoklipp av debatten på CNN:

Selvsikker eller usikker?

Hun var ukjent for USA da John McCain utnevnte henne for fem uker siden, og bergtok kort etter partiets landsmøte. Men kritikere har karakterisert hennes opptredener i flere TV-intervjuer de siste ukene som direkte pinlig, og flere har sagt at hun har vist seg som umoden til jobben som visepresident. Og spørsmålet alle stilte seg foran nattens debatt var hvilken Sarah Palin som ville stå på scenen og duellere med veteranen Joe Biden. Var det den selvsikre kvinnen som viste seg på landsmøtet, eller den usikre kvinnen som ikke klarte å svare på spørsmål fra TV-journalister. Svaret var at hun viste seg som en noe svakere utgave av kvinnen fra landsmøtet, og at hun ga en ujevn opptreden. Hun vek gjentatte ganger unna konkrete spørsmål, og etterlot et tydelig inntrykk av at hun ikke visste hva som var korrekt svar. I stedet gikk hun gjentatte ganger tilbake til sin erfaring som guvernør i Alaska. Men hun virket også til tider selvsikker, og slo kraftig i fra seg. Og mens hun så TV-seerne rett i øynene, gikk hun til harde angrep mot demokratenes presidentkandidat, Barack Obama. Les hele debatten her:

«Jeg forstår ikke at du kan forsvare Obamas handlinger nå, spesielt med din egen sønn på vei til Irak.»
Sarah Palin, visepresidentkandidat, til Joe Biden

— Vil være fornøyd med Palin

Analytikere sa i natt at de mener republikanere vil være godt fornøyd med hennes opptreden, og at Palin mer enn innfridde. Den første halvtimen av debatten , og begge visepresidentkandidatene støttet den kriseplanen som onsdag ble vedtatt i Senatet, og som etter planen skal til avstemning i Representantenes hus fredag. Biden fortalte tilskuerne at det som har forårsaket denne økonomiske nedturen, er den politikken som George W. Bush har stått for de siste åtte årene, og angrep John McCain ved å si at han står for en helt lik økonomisk politikk. Men Palin svarte at det rett og slett ikke er sant, og angrep tilbake. Hun sa at det var John McCain som for to år siden forsøkte å innføre regulering av boliglångigantene Freedy Mac og Fannie Mae, men at Barack Obama hadde gått mot ham. Begge selskapene ble for kort tid siden overtatt av staten fordi de var i ferd med å gå under. Palin sa også at hun og McCain vil kjempe for å senke skattene, men at Obama 94 ganger har stemt for å heve skattenivået. Artikkelen fortsetter under bildet.

AP / RON EDMONDS

Opptrappingsplan

Utenrikspolitikk var sentralt i debatten, et område der Palin har nær null erfaring. Men det var likevel hun som gikk til angrep. Hun kritiserte Obama for å ha sagt at han er åpen for å møte leder fra nasjoner som ikke er USAs venner ansikt til ansikt, og anklaget Obama for å være «mer enn naiv». Obama har flere ganger gjentatt at anklagen er en forvridning av hva han har sagt. Debatten handlet også om klimaendringene, om Midtøsten, om Iran, Pakistan og Afghanistan. Og etter at Biden gjentatte ganger hadde anklaget McCain for å være en kopi av president Bush, sa Palin at en forskjell er at McCain vil bruke det samme prinsippet som ligger bak opptrappingsplanen i Irak for å vinne krigen i Afghanistan. Det vil si en kortvarig, betydelig økning i antall soldater.

Forsiktig med å angripe Palin

Biden var tydelig forsiktig med å angripe Palin, og rettet i stedet skytset mot John McCain. Flere ganger sa hun at Barack Obama har stemt imot å bevilge penger til amerikanske soldater i Irak, og hun minnet alle om at Biden var den som da kritiserte Obama. Hun minnet også Biden om at han en gang i nominasjonsstriden sa at Obama ikke er moden til å bli øverste leder for USAs militære styrker. — Jeg forstår ikke at du kan forsvare Obamas handlinger nå, spesielt med din egen sønn på vei til Irak, sa Palin. Hun har selv en sønn i Irak, og Biden sønn reiser dit snart. - John McCain stemte mot å bevilge pengene han også, han stemte imot fordi det var en timeplan for tilbaketrekning i det samme lovforslaget, svarte Biden. Mer om samme tema:

 1. Les også

  - Det krydde av "hockey-mødre"

 2. Les også

  &laquo;Det mest ubetydelige embete&raquo;

 3. Les også

  Debattleder skriver bok som priser Obama

 4. Les også

  Finanskrisen sto i sentrum

 5. Les også

  Obama tror på brakseier

 6. Les også

  Kan tape valget på hudfargen

Palin-supportere i folkemengden under nattens debatt. ROBYN BECK / AFP

Joe Biden kritiserte John McCains standpunkt på Irak-krigen, og la vekt på hans manglende evne til å legge frem en løsning på Irak-krigen. - Du er nødt til å ha en tidslinje for å få styrkene våre tilbake, og gi ansvaret for lanet tilbake til irakerne. ROBYN BECK / AFP

Sarah Palin kalte Obamas plan for tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Irak, for å vifte med et hvitt flagg. - Det ville vært en parodi hvis vi hadde trukket oss ut av irak nå. RICK WILKING / AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sarah Palin skilles etter 31 års ekteskap

 2. VERDEN

  Krigshelten og senatoren John McCain (81) er død. Senatoren var egenrådig, rettskaffen og modig til det siste.

 3. VERDEN

  Slaktes av partifeller og stuper på målingene

 4. VERDEN

  Syv høydepunkter fra amerikanske landsmøter

 5. VERDEN

  Republikanerne har kranglet og slåss i 20 år. Slik oppsto en perfekt grobunn for Donald Trump.

 6. VERDEN

  I natt debatterer visepresidentkandidiatene: Pence skal hjelpe Trump ved å være kjedelig