Verden

Rubio og Cruz gikk rett i strupen på Donald Trump

Stemningen ble svært amper under nattens debatt mellom republikanernes presidentkandidater.

Donald Trump (i midten) ligger foreløpig best an av de republikanske kandidatene. I nattens debatt i Houston, Texas møtte han kraftig motbør fra senatorene Marco Rubio (til venstre) og Ted Cruz.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Marco Rubio (44) har i månedsvis forsøkt å unngå en direkte duell med Donald Trump (69). I natt tok han boksehanskene på.

Nattens TV-sendte debatt mellom de fem gjenværende republikanske presidentkandidatene var den siste før velgerne i hele 12 delstater skal gjennomføre sine nominasjonsvalg på tirsdag.

Og temaet for kvelden var tydelig: Trump mot røkla.

200 millioner i arv

Det vil si: Eiendomsmogulen og milliardæren ble i hovedsak angrepet av de to senatorene som nå kjemper om annenplassen i nominasjonskampen: Ted Cruz og Marco Rubio.

Aftenpostens lederartikkel fra lørdag om republikanernes nominasjon:

Les også

Aftenposten mener: De moderate må samle kreftene

Aftenpostens kommentator spådde etter Iowa dette :

Les også

Rubio setter tonen | Frank Rossavik

Rubio, full av selvtillit etter en annenplass i tirsdagens nominasjonsmøter i Nevada, angrep Trump på en langt krassere måte enn han har gjort i de ni tidligere debattene som har vært gjennomført i denne valgkampen.

— Dersom han ikke hadde arvet 200 millioner dollar, vet du hvor Donald Trump hadde vært i dag? Han hadde solgt klokker på Manhattan, sa Rubio.

- Hva er planen din?

Den unge senatoren fra Florida lyktes flere ganger i debatten i å få Trump på defensiven, noe som hittil har vært et svært uvanlig syn i de republikanske debattene.

Rubio hadde blant annet et stort øyeblikk da han presset og presset Trump for å få milliardæren til å forklare hvordan han vil sikre helsetjenester for amerikanerne dersom han blir president.

Trump, i likhet med de andre republikanske kandidatene, sier at han vil slette Obamas helsereform og erstatte det med noe annet. Men Trump har ikke gitt noen detaljer på hva han skal erstatte det med, noe Rubio utnyttet til fulle.

— Dette er viktig. Hva er planen din? spurte Rubio, gjentatte ganger, uten å få svar.

Se klippet av Rubios verbale angrep på Trump her:

Angrep Trump for å gi penger til demokrater

44-åringen, som for to uker siden ble ydmyket i en debatt da han gjentok det samme argumentet fire ganger, gikk paradoksalt nok til angrep på Trump for å repetere samme linje gang på gang.

Rubio angrep også Trump for å produsere klærne sine i Kina, for å ha hyret ulovlige innvandrere til byggeprosjekter og for å ha svindlet studenter på det såkalte Trump-universitetet.

Er du redd for at Donald Trump kan bli den republikanske presidentkandidaten. Det er mange republikanere også.

Les også

Trump skremmer vannet av flere republikanere i Sør-Carolina

Ted Cruz, på sin side, valgte en strategi der han ved flere anledninger påpekte at Donald Trump har gitt donasjoner til demokratiske politikere.

Trump svarte at han som forretningsmann har vært nødt til å komme over ens med hele spekteret av politikere. Han la til, i en syrlig bisetning, at Cruz var blant politikerne han hadde donert penger til.

Trump fikk klart mest taletid

Hele 595 delegater skal fordeles på Super Tuesday, som dagen er kjent som. Totalt 1237 delegater må samles om en kandidat på landsmøtet i Cleveland, Ohio i juli for at vedkommende skal bli partiets utvalgte.

Donald Trump har vunnet tre av de fire nominasjonsvalgene som har vært holdt hittil, og han har foreløpig sikret seg 82 delegater.

  • Er ett steg videre på veien til Det hvite hus:Meningsmålere: – Trump har nå en god sjanse til å bli president
    69-åringen leder klart på meningsmålingene i de fleste av de tolv delstatene som gjennomfører nominasjonsvalg på tirsdag.

Derfor handlet også mesteparten av debatten om ham. Totalt fikk han over 32 minutters taletid. Cruz endte på 21 minutter og Rubio fikk 18.

Ohio-guvernør John Kasich brukte mesteparten av sine 17 minutter på å formidle et budskap om at han var den eneste av kandidatene som har erfaring med å lede et myndighetsapparat.

— Kan ikke noen angripe meg snart?

Den pensjonerte hjernekirurgen Ben Carson, som ligger på sisteplass i løpet, klaget flere ganger under debatten over hvor lite taletid han fikk.

— Kan ikke noen angripe meg snart, sa han på et tidspunkt, og refererte til at kandidater som nevnes av andre får muligheten til å forsvare seg.

Nattens debatt tok for seg en lang rekke temaer, fra regimeskifte i Nord-Korea til spørsmålet om kandidatene skal offentliggjøre skattepapirene sine.

Kasich viste flere ganger at han har et mer moderat syn på en rekke temaer enn hva Trump, Rubio og Cruz har. Blant annet tok Ohio-guvernøren til orde for å la være å kaste ut de anslagsvis 11 millioner ulovlige innvandrerne som oppholder seg i USA.

Les mer om

  1. USA-valget 2016