Verden

FN krever fritt leide til Aleppo umiddelbart

FN krever fritt leide for 40 lastebiler med nødhjelp som står fast på grensen mellom Tyrkia og Syria. Saken må løses umiddelbart, slår FNs Syria-utsending Staffan de Mistura fast.

Flere syriske barn deltok i en demonstrasjon mot den syriske regimen, ved Castello-veien i Aleppo. På plakaten står det: «Enhver avtale som ikke opprørerne er en del av er ugyldig».
 • NTB

Mistura legger mesteparten av skylden på president Bashar al-Assads regime, som så langt ikke har gitt lastebilene tillatelse til å ta seg fram til sivilbefolkningen.

– Dette er noe som krever umiddelbar handling, sa Mistura i Genève torsdag ettermiddag.

Også Russland er skuffet over det syriske byråkratiets måte å legge hindre i veien på, la han til.

 • Les også:
Les også

– Forlenger våpenhvilen i Syria med to døgn

Opptil 275.000 mennesker i opprørskontrollerte bydeler i den østlige delen av storbyen Aleppo har siden begynnelsen av juli vært avskåret fra omverdenen. Mistura sier han forventer at Damaskus nå lar lastebilene kjøre fra grensen og inn i Aleppo.

Samtidig legger han til at lokale opprørere i området så langt ikke har garantert at de vil la nødhjelpen passere uhindret. Det er et punkt som USA forsøker å løse. USA støtter det som kalles moderate opprørere i dette området, melder DPA.

– Tilbaketrekking i gang

Samtidig som Mistura kom med sin oppfordring, uttalte talsmann Vladimir Savsjenko i det russiske forsvarsdepartementet at Assad-regimets styrker nå har begynt å trekke seg tilbake fra den strategisk viktige Castello-veien, som går mellom grensen og Aleppo.

Våpenhvileavtalen krever at denne veien demilitariseres, slik at nødhjelp kan nå fram til sivilbefolkningen. Ifølge våpenhvileplanen skal russiske styrker beskytte Castello-veien.

Også eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) uttalte at syriske regimestyrker har begynt å trekke seg unna Castello-veien. Men SOHR tar forbehold.

– Målet er å tilrettelegge slik at lastebiler med mat og nødhjelp kan kjøre inn i den beleirede østlige delen av Aleppo. Men vi vet ikke om dette er en reell tilbaketrekking eller bare posisjonering foran verdenssamfunnets øyne, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

 • Les også:
Les også

Våpenhvilen : Hundretusener er allerede er drept. Når solen går ned mandag, håper de gjenlevende på fred.

Ingen drepte

Tillatelser og sikkerhetsgarantier fra syriske myndigheter og opprørsgruppene er nødvendig for at de 40 lastebilene som sitter fast ved grensen, skal kunne nå sivile rundt omkring i landet.

– Jeg har nettopp vært i møte med representanter for Russland og USA, der vi ba dem legge press på sine allierte i Syria for å få orden på dette, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og tilrettelegger for FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile i Syria, til NTB.

Resultatet av alle hindringene er at mat til 80.000 mennesker ikke kommer fram. Annen hjelp skal i tillegg til andre deler av landet, opplyser Egeland.

Situasjonen er spesielt kritisk i byen Madaya og i den østlige delen av byen Aleppo, der nærmere 250.000 sivile er beleiret av regjeringsstyrker.

Færre voldsepisoder

Til tross for den anspente stemningen har antall voldsepisoder i Syria gått betraktelig ned etter at våpenhvilen som ble fremforhandlet av USA og Russland i helgen, trådte i kraft mandag.

Ifølge Egeland og FN har det ikke kommet noen meldinger om drepte sivile i Syria de siste 24 timene. Men ifølge det russiske forsvarsdepartementet har våpenhvilen det siste døgnet blitt overtrådt 45 ganger.

Våpenhvileavtalen omfatter ikke IS og al-Qaida-tilknyttede Jabhat Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

Les også

 1. Aftenposten mener: Våpenhvilen gir Syria en sjanse

 2. Russland har doblet sin våpeneksport. Krigføringen i Syria har vært et utstillingsvindu for russiske våpen.

 3. I dag er det 15 år siden terrorangrepene mot New York og Washington. USA har vært i krig hver eneste dag siden.

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria
 2. FN
 3. Syria
 4. Våpenhvile
 5. Jan Egeland