Verden

Salget av vodka stuper i Russland. Den store vodkakrigen er i gang.

MOSKVA (Aftenposten): Fallet i vodkasalget gir Kreml hodebry. For de fattigste russerne er 16–17 kroner flasken for mye. De risikerer heller livet på smuglersprit.

En mann står og drikker for en bod som selger alkohol på gaten i Moskva. Alkohol er ekstremt lett tilgjengelig, og prisene er lave også etter russisk standard. Skatten på vodka er betydelig lavere enn på andre europeiske land, men gir likevel store skatteinntekter.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Arbeiderne ved 11 ulovlige vodkafabrikker i republikken Kabardino-Balkaria fikk seg sitt livs sjokk tidligere i februar i år, da maskerte soldater stormet inn dørene.

Over 100 tungt væpnede soldater fra FSBs spesialstyrker deltok i operasjonen i Kaukasus. Og soldatene var ikke ute etter terrorister – men å få kontroll over vodkaen.

Destilleri-arbeiderne laget billigvodka som «Gode Bjørn», «Gammelt Merke» og «Vakre Kalina», som det siste året har tatt store markedsandeler i det russiske vodkamarkedet.

Noen hadde trykket på den store alarmknappen i Moskva.

En stupfull julenisse sover ut rusen på en metrovogn i Moskva. Russiske myndigheter har nå skjerpet straffen for å drikke på metroen.

FSB-folkene overtok anleggene og fabrikksjefene ble arrestert for storstilt avgiftssvindel.

– FSB har begynte å tømme vodka-markedet på oppdrag fra Vladimir Putin, skrev den uavhengige avisen Vedomosti.

Tre russere drikker vodka mens de reiser med en hjemmelaget togvogn mot den lille byen Kalach i Sverdlovsk. Alkoholforbruket er ekstremt høyt i mange av de små og avsideliggende byene i Sibir. I

– En katastrofe

I de fleste land vil det være en gladsak om folket drikker mindre sprit.

Men i Russland faller det offisielle vodkasalget så mye at det også er stort økonomisk problem.

  • Salget av vodka har falt med 13,4 prosent i Russland siden 2014 og frem til november 2016.
  • Vodka utgjør nå bare 39 prosent av alkoholsalget i Russland, mot 53 prosent i 2009.

– Fallet i vodkasalget er katastrofalt, sa seniorforsker Alexander Burdjak ved Det russiske akademiet for nasjonaløkonomi og offentlig administrasjon (RANHiGS) til avisen Gazeta.ru.

– Krisen fører til at vi ikke bare spiser mindre, men også drikker mindre vodka, skrev avisen bekymret.

Salget av vodka i Russland har falt med 13,4 prosent siden 2014 da den økonomiske krisen rammet landet. Årsaken kan være at stadig flere drikker ulovlig vodka, noe som øker antallet mennesker som dør av alkoholforgiftning.

Så billig er vodka

Grunnen til det fallende vodkasalg er følgende:

Den økonomiske krisen gjør at mange av de 22 millioner russerne som lever under fattigdomsgrensen på 45 kroner om dagen, heller tar sjansen på smuglersprit.

I tillegg har drikkevanene endret seg. Unge, moderne og utdannede russere foretrekker øl fremfor vodka.

FSBs storaksjon mot de 11 ulovlige fabrikkene fikk umiddelbare følger i det nordlige Kaukasus: De neste månedene økte den offisielle vodkaproduksjonen i regionen med 30 prosent, og avgiftene økte tilsvarende.

En vodkaskål over graven er en typisk tradisjon både i Russland og mange andre øst-europeiske land.

En ekte vodkakrangel i Kreml

I Kreml er det svært delte meninger om hva man bør gjøre med vodkakrigen:

Rett før det russiske parlamentsvalget foreslo den nå sparkede og korrupsjonsanklagede økonomiministeren å senke minsteprisen for en halvflaske vodka fra 190 til 136 rubler, det vil si ca. 16–17 kroner. Argumentet er at det vil føre til mindre ulovlig sprit.

Finansdepartementet ønsker derimot å øke avgiftene.

En full russer testes av en felles politimedisinsk gruppe ved en nedrusningsstassjon i den sibirske byen Krasnojarsk. Ved denne stasjonen leverer politiet berusede personer, og tar hånd om dem til de er blitt edru.

– Den russiske staten klarer ikke å bli enig med seg selv om hvorvidt de ønsker å endre vår drikkekultur eller å tjene penger, sa direktør for Skolen for sprit Erkin Tuzmukhamedov til en av de største radiostasjonene i Moskva Business FM.

– Det er fullstendig idioti å gjøre vin dyrere enn vodka, sa direktøren.

Det offisielle vodkasalget i Russland stuper til fordel for øl. Men mange tror dette ikke bare er et utslag av nye vaner, men at stadig flere russere kjøper sprit må svartebørsmarkedet.

Høyere priser, mer smuglevarer

For de fattigste russerne er 16–17 kroner for en halvflaske vodka altfor mye. Da frister det mer med ulovlig vodka til 5–6 kroner flasken

– Skal du få fattige russere til å drikke lovlig vodka, må enten inntektene økes 2,5 ganger eller prisene settes tilsvarende ned, sier alkoholforskeren Vadim Drobiz til Deutsche Welle.

Offisielt drakk hver russer 10,5 liter alkohol i 2015, mot 20 liter i 2005.

– De sier at russere drikker mindre. Men naboen kommer full hjem fra jobben hver eneste dag. Nå brenner man selv. Slik virker russisk alkoholpolitikk, skriver avisen Argumenti i Fakti.

En halvflaske vodka koster omlag 18 kroner - offisielt. Dette er likevel en altfor høy pris for de over 20 millioner russerne som lever under fattigdomsgrensen med om lag 45 kroner å rutte med daglig.

Bursdagsfesten endte med tragedie

Lørdag 19. november feiret eieren av en bar i den russiske byen Penza bursdag. Mandag morgen var 7 av de 11 gjestene døde. Årsaken var at bursdagsbarnet serverte smuglersprit til sine venner.

Denne typen nyheter kommer hver eneste uke i Russland.

Om lag 30 prosent av alle dødsfall i Russland er relatert til alkohol. Det er den viktigste årsaken til at 25 prosent av alle russiske menn dør før de er 55 år, ifølge en undersøkelse fra Lancet.

Omlag 42.000 russere dør offisielt hvert år av alkoholmisbruk. Tallet har vært fallende i mange år. Spørsmål nå er hvilke konsekvenser den økonomiske krisen vil få.

A mann i byen Nazran fyller opp vodkaglasset til sin medpassasjer i bilen. Vodkasalget synker i Russland som følge at stadig færre har råd til å kjøpe lovlig alkohol. Samtidig har mange unge russere valgt å skifte ut vodka med øl. Nå pågår en diskusjon i Russland om hvordan man skal avgiftsbelegge russeres alkoholforbruk.

Putin trenger sårt mer penger i kassen

Resultatet av dragkampen i Kreml er at vodka blir billigere i forhold til øl og vin.

Vodkaprisene holdes stabile – mens sigaretter, øl og vin blir mye dyrere. Avgiftsøkningen rammer vin hardest, som får et prishopp på 30 prosent.

Avgiftsøkningene skal gi 430 milliarder rubler ekstra i kassen neste år – og 1,2 trillioner rubler i 2019.

– Dette er et ekstremt negativt signal. Hvordan kan noen tro at vi bekjemper alkholproblemet på denne måten, sa en rasende leder for Unionen av russiske vinprodusenter Leonid Popvitsj til Moskovskaja Komsomolets.

Les mer om

  1. Russland
  2. Alkohol
  3. Moskva