Det har vært en stormfull natt under presenningen på dekk, med lyn— og tordenbyger. Men nå skinner solen i den søritalienske havnebyen Reggio Calabria.

Flyktningene har ventet på dette øyeblikket helt siden de la ut fra den libyske kysten, og til alt hell ble båten deres plukket opp av den italienske marinen onsdag ettermiddag.

De syriske og palestinske flyktningene ankommer Italia dagen før italienernes store redningsoperasjonen Mare Nostrum offisielt stanses. I siste øyeblikk, etter en dragkamp på europeisk toppnivå, presiserte den italienske innenriksministeren Angelino Alfano i går at det likevel ikke blir bråstopp, men at operasjonen skal fases ut i løpet av to måneder.

— Mare Nostrum tar slutt. Italia har gjort sin plikt, sa Alfano på gårsdagens pressekonferanse.

Tallet øker

Ifølge EU-grensepolitiet Frontex har den sentrale middelhavsruten, rett over til Italia, opplevd mangedobling i antall båtflyktninger i år – sammenlignet med i fjor.

Og mens italienerne anklager de andre europeiske landene for å la dem sitte igjen med et uforholdsmessig stort ansvar for EUs yttergrense, får de selv kritikk for å ha gjort det for «lett» å komme seg til Europa.

Les også:

Destinasjon: Europa

I det marinefartøyet legger til kai ser og hører vi applausen og smilene. En syrisk mann omfavner en av de italienske marinegastene. En liten palestinsk jente på tre holder seg fast i rekken og vinker til oss på land. Der står leger, sykepleiere, politi, Røde Kors og journalister, mange utstyrt med munnbind og plasthansker.

— Jeg er veldig lykkelig over at vi klarte det og takknemlig over at vi ble reddet. Det var en veldig farlig ferd. Vi har vært ti dager på sjøen, forteller syriske Yousuf, som ikke ønsker å oppgi etternavnet.

Kona Rula smiler, men tårene presser seg likevel på når hun skal fortelle hvordan det er å være i land. Den yngste av de tre barna deres er glad for å få nye, tørre klær, og holder seg tett rundt foreldrene før de blir sendt av gårde i busser.

Syreren, som var byråkrat i Damaskus før han og familien flyktet, tror mange liv vil gå tapt dersom redningsoperasjonen stopper opp.

— Det er mange som vil flykte. Det er en nødssituasjon, fortsetter han.

Yousuf og Rula fra Syria flyktet sammen med barna Rant (13), Jad (10) og Lin (6), fra den libysk kysten og ble reddet av den italienske marinen. I går kom de i land på italiensk jord.
JAN TOMAS ESPEDAL

Mindre EU-operasjon

Italienerne har presset på for å få andre EU-land til å ta et større ansvar for flyktningestrømmen over havet. Men det er langt fra alle de europeiske landene som ønsker en storstilt redningsoperasjon av Mare Nostrum-format.

Storbritannia har vært blant de tyngste pådriverne for å skalere redningsoperasjonen i Middelhavet kraftig ned, fordi de mener det italienske nærværet til sjøs har gjort det tryggere og lettere å forsøke å krysse havet.

EU-landenes svar på italienernes bønn om mer hjelp er den adskillig mindre EU-operasjonen Triton, som starter opp i dag. Men hverken marinefolk eller hjelpeorganisasjoner tror det er et fullgodt alternativ til Mare Nostrum. Frykten er at mange flere liv vil gå tapt på sjøen.

Triton drives av EU-grensepolitiet Frontex, og budsjettet er kun en tredjedel av det italienerne har brukt på Mare Nostrum. Triton vil begrense seg til kontroll av havneområder og farvann nærmest de europeiske landområdene, ikke aktivt redningsarbeid ute på åpent hav slik italienerne har gjort.

Les også:

— Vil ikke ta imot døde kropper

De syriske flyktningenesom i går morges ankom det italienske fastlandet, om bord på et italiensk kystvaktskip, ble undersøkt av leger og tatt hånd ommottaksapparatet. En gutt i rullestol kommer først ned broen, etterfulgt av alle de minste barna og mødrene. Til slutt enslige menn.

Ordføreren i Pozzallo, Luigi Ammatura, en annen havneby der et kystvaktskip med flyktninger i går la til kai, frykter mange liv vil gå tapt når Mare Nostrum stopper opp.

— Som ordfører i Pozzallo ønsker jeg flyktningene velkommen. Men jeg vil ikke ta imot døde kropper, sier han.

Mange av flyktningene som i går kom i land i Pozzallo, hadde falt ut av båten sin og lå i vannet da Kystvakten kom. Ordføreren mener redningsarbeidet burde fortsette, men med hjelp av Italias naboland i EU.

Barn og kvinner får komme først ut av det italienske marinefartøyet når flyktningene ankommer Europa.
JAN TOMAS ESPEDAL

Ber om mer hjelp

— Jeg er veldig bekymret for fremtiden. Det kan tenkes Mare Nostrum har ført til at flere har kommet over havet, men det har også reddet mange liv. Jeg skulle ønske operasjonen kunne fortsette, men da med hjelp fra alle landene i EU, sier Ammatura.

Kaptein Francesco Salvatorica Coronas har deltatt i redningsarbeidet helt siden tragedien utenfor Lampedusa i fjor høst, som kostet mer enn 360 menneskeliv. Kapteinen så de døde flyktningene ligge i havet.

Han tror ikke færre flyktninger vil forsøke å ta seg over havet til Europa, selv om Mare Nostrum avsluttes.

— Flyktningene vil prøve å komme uansett, sier han.

Les også:

Kaptein: Klarer ikke å tenke på hva som skjer hvis redningsoperasjonen «Mare Nostrum» avsluttes Flyktningene har ventet på dette øyeblikket helt siden de la ut fra den libyske kysten, og jublet da de kom i land med hjelp fra den italienske marinen.