Verden

Det store atomrakett-mysteriet skremmer en hel verden. Spørsmålet er hvordan nordkoreanerne klarte det så raskt.

MOSKVA (Aftenposten): Kan nordkoreanerne ha klart å lage nye missiler uten hjelp utenfra? Debatten raser om rakettmysteriet som skaper frykt i hele verden.

Kan det nordkoreanske regimet selv ha klart å utvikle en ny type rakettmotorer på mindre enn to år? Ekspertene strides, men de fleste er enige om at Nord-Korea har kopiert sovjetiske atomvåpenteknologi. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB scanpix

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Alle muligheter er nå på bordet, sa USAs Donald Trump.

– Situasjonen er på bristepunktet, advarte Kina, og Russland lovet å skyte ned eventuelle nordkoreanske raketter på avveie.

Nord-Koreas siste rakett tirsdag morgen passerte over Japan, samtidig som nesten 70.000 sørkoreanske og amerikanske soldater gjennomførte en storstilt militær øvelse.

Samtidig raser diskusjonen fra Tokyo og Beijing til Moskva og Washington om hvordan Nord-Korea har klart å utvikle en helt ny rakettmotor på bare 11 måneder.

– Dette er en ny type vi ikke har sett før, sa Pentagon-talsmann Jeff Davis ifølge Reuters etter oppskytningen i sommer av en interkontinental rakett.

Spørsmålet er hvor den kom fra.

Bildet er fra en video fra Nord-Koreas offisielle TV-stasjon, og skal angivelig vise Nord-Koreas leder Kim Jung Ung som applauderer etter en oppskytningen av den interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14 4. juli 2017. Foto: TT / NTB scanpix

Derfor overrasker de nye rakettene

De fleste ekspertene er enige om følgende:

Missilene på om lag 34.000 kilo krever nye, sterkere motorer for å kunne frakte en atombombe flere tusen kilometer. Oppskytningen i går og i juli viste at de nådde henholdsvis 2700 og 3800 kilometer.

Motorene på de nye rakettene skiller seg markert fra forrige generasjon missiler som Nord-Korea prøvde frem til 2016.

Men der stopper enigheten. Her er fire forklaringer på hva som kan ha skjedd:

Bilder som dette fra nordkoreansk TV tolkes av raketteksperter som at de nye missilene er basert på sovjetisk teknologi. Spørsmålet er når – og hvordan – slik teknologi har havnet i Nord-Korea, eller om landet etter hvert har klart å produsere dette selv. Foto: TT / NTB scanpix

Forklaring 1: Deler og teknologi fra gamle Sovjet-raketter.

– Ja, rakettmotoren kommer fra familien av russiske rakettmotorer kjent som RD-250, konkluderer en rapport fra Bulletin of the atomic scientists (BAS).

– Nordkoreanerne har trolig fått denne motoren og mange andre som følge av leveranser til Nord-Korea på slutten av 80-tallet og starten på 90-tallet da Sovjetunionen gikk i oppløsning, mente BAS-forskerne.

De argumenterer med at Nord-Korea kan ha hatt slike motorer liggende på lager helt siden starten av 90-tallet.

Sammenbruddet i Sovjetunionen førte til utstrakt smugling av militær høyteknologi da både politi-, kontroll- og etterforskningsapparatet i Russland og Ukraina kollapset.

Russiske myndigheter stoppet i 1992 en stor gruppe russiske atomvåpeneksperter på vei til Nord-Korea.

Bildet er angivelig fra 14. august og viser Nord-Koreas Kim Jong UN sammen med militære sjefer under et besøk hos ledelsen i landets «strategiske styrker». Disse bildene er imidlertid vanskelig å verifisere da nordkoreansk TV ofte forfalsker eller bruke arkivfoto, som de later som er ferskt materiale. Foto: Nordkoreansk TV / TT / NTB scanpix

Forklaring 2: Smugling fra Russland eller Ukraina

Den amerikanske raketteksperten Michael Elleman mener rakettmotorene kan ha kommet til Nord-Korea på et senere tidspunkt – flere år etter Sovjetunionens fall.

Elleman viser til at nordkoreanerne helt frem til i fjor satset på missiler utviklet av de russiske produsentene Makeyev og Isayev, som hadde en helt annen teknologi enn de nye rakettmotorene.

– Ingen andre land har klart en slik overgang så fort, skrev den amerikanske raketteksperten Michael Elleman i en rapport for International Institute for Strategic Studies 14. august. Han mener rakettmotorene må komme fra Ukraina eller Russland, hvor produksjonen fortsatte etter Sovjetunionens oppløsning.

I 2011 prøve nordkoreanske spioner å få tak i missilteknologi fra en ansatte hos missilprodusenten Yuzhnoye, men ble stoppet av ukrainske myndigheter i samarbeid med selskapet. I 2015 ble et nytt nordkoreansk smuglingsforsøk avslørt i Ukraina.

TV-bilder fra Seoul i Sør-Korea i august etter at president Donald Trump truet Nord-Korea med angrep hvis ikke landet «snart tar seg sammen». Foto: Ahn Young-joon / TT / NTB scanpix

Debatten om rakettmysteriet spisset seg til etter en artikkel i New York Times forrige uke:

Avisen rettet søkelyset direkte mot den ukrainske fabrikken Yuzhmash og Yuzhno i Dnjepro, som tidligere laget RD-250 motorer i samarbeid med russiske missilprodusenter.

NYT-artikkelen baserte seg på Ellemans rapport og anonyme amerikanske tjenestemenn. I etterkant har både Elleman og amerikanske tjenestemenn kritisert NYT for å trekke intervjuene altfor langt.

Myndighetene i Kiev avfeide det hele som russisk propaganda.

– Dette er grunnløs informasjon og mest trolig en provokasjon av russisk sikkerhetstjeneste for å skjule sine egne forbrytelser, svarte Ukrainas tidligere president og nå leder for Nasjonalt sikkerhetsråd Oleksandr Turtsjynov.

Selskapet Yuzhnoye viste til at de nye nordkoreanske motorene skiller seg kraftig ut fra dem som ble produsert i Ukraina.

Et bilde av den nye typen Hwasong-raketter under en parade på Kim Il Sung-plassen i Pyongyang 15. april 2017. En missil av denne typen ble avfyrt 14. mai, og bidro til en kraftig eskalering av situasjonen da Nord-Korea truet med å angripe Guam. Foto: Wong Maye-E / TT / NTB scanpix

Forklaring nr. 3: Nordkoreanerne klarer det på egen hånd

– Nord-Korea kan lage missiler selv, konkluderer Nord-Korea-eksperten Joshua H. Pollack i NKNews.

Han mener Elleman og New York Times gjorde grunnleggende feilslutninger, selv om også han mener missilene er basert på sovjetisk design.

En FN-rapport fra 2013 dokumenterer hvordan Nord-Korea har drevet både import og eksport av til dels avansert militær teknologi i mange år fra en rekke land, blant annet Irak og Syria.

Pollack får støtte av den anerkjente israelske missil-eksperten Uzi Rubin.

– Hvorfor skal ikke et land som kan designe og utvikle ubåtbaserte ballistiske missiler, romraketter og atomvåpen være i stand til å kopiere brukte rakettmotorer basert på 1950-teknologi, spør Rubin i NKnews.

– Etter å ha produsert klonede rakettsystemer i mer enn et kvart århundre, er det ikke usannsynlig at nordkoreanerne har nok ekspertise og erfaring til å designe og bygge større raketter på egen hånd, skriver Rubin.

Bilde hentet fra nordkoreansk TV, som angivelse skal være fra teststedet da Nord-Korea avfyrte en Hwasong-12-missil 15. mai. De nye missilene bruker en helt annen type rakettmotorer en den forrige, mislykkede generasjonen av missiler, som Nord-Korea testet ut helt til 2016. Spørsmålet nå er om nordkoreanerne har fått hjelp utenfra til å legge om hele sin produksjon, eller de selv klarer å produsere flere typer motorer. Foto: KCNA KCNA / REUTERS

Forklaring nr. 4: Smugling fra Kina

Kina har lenge vært Nord-Koreas nærmeste samarbeidspartner, og har lenge vært en garantist for det diktatoriske regimet i Pyongyang.

Den 48 år gammel kinesisk forretningsmann Chi Yupeng, med hus på Long Island i USA, ble i forrige uke tiltalt i USA for å ha smuglet varer til Nord-Korea for om lag 700 millioner dollar.

Kineserne leverte alt fra mobiltelefoner og luksusprodukter til militær høyteknologi som kan brukes til produksjon av atomvåpen. Nordkoreanerne betalte med kull, skriver Washington Post.

Selv om anklagene mot Chi Yupeng ikke berører rakettmotorene, illustrerer saken at Kina ikke har overholdt sanksjonene mot landet.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Kina
  3. Ukraina
  4. Russland