Verden

- Vi frykter det verste, men livet går videre

Narumi Takanashi (44) leser norske nyheter fra Tokyo på nettet. Det blir helt feil. Hun kjenner seg ikke igjen.

— Hvorfor må de prøve å dramatisere alt? Det blir frustrerende å lese norske nyheter. Det fortelles om folk som strømmer ut av Tokyo. Det gis inntrykk av at masseevakueringen er i gang. Men se deg om! Vi frykter det verste, men livet går videre, sier Narumi i lunsjpausen på undergrunnen under Tokyo Station.

Narumi Takanashi er gift med nordmannen Ole Gran fra Oslo, snakker flytende norsk og er på jobb i millionbyen som vanlig onsdag formiddag.

Dagliglivet har blitt mer vanskelig. Det hamstres boksemat, ris og hurtigretter fra butikkene. Reisen til jobb må framskyndes eller planlegges for å ta høyde for at baner stenges for å spare strøm.

- Bare begynnelsen

Halvparten av den japanske sjømaten produseres i de delene av østkysten som nå er fullstendig smadret av tsunamien som rammet for fem dager siden.

— Dette er bare begynnelsen. Fiskeprisene har steget med 20 prosent. Det er ikke mulig å få fatt i bensin. Og ved hvert større etterskjelv som kommer, melder tanken seg om dette kan være det store Tokyo-skjelvet som alle venter på, sier hun.

— Hver gang det ryster, vet vi ikke hvor lenge det varer.

Kraftig etterskjelv

En knapp halvtime etter er hun tilbake på jobb og venter på at lysene skal tennes i 11. etasje i Fuji-bygget, går det troll i ord. Et kraftig skjelv med styrke 6,2 får bygningen til å svaie. Den skjærende evakueringsalarmen hyler fire ganger. Stemmen i høyttaleren ber folk om å legge seg under bordet. Heisen står.

– Jeg tenkte ingenting. Det gikk helt i hvitt. Men jeg kom meg ikke under bordet, sier Narumi når rystelsen har gitt seg.

Et par kolleger går opp igjen fra knestående, og terpingen fra utallige jordskjelvøvelser blir ikke fulgt slavisk. Idet kontorbygningen slutter å svaie, løper atskillige fingre over tastaturet igjen.

Episenteret til dette kraftige etterskjelvet var Chiba, like utenfor Narita-flyplassen.

Smaker på Norge

Narumi liker ikke at etterskjelvene kommer nærmere Tokyo nå. Det er fem og et halvt år siden hun flyttet tilbake til Japan etter 17 år i Norge.

Allerede før fredagens katastrofale skjelv har hun smakt på tanken om å returnere til Norge.

– Jeg klarer ikke å leve med stadige jordskjelv. Dette har jeg opplevd siden jeg var liten, og jeg burde venne meg til det. Men jeg blir livredd hver gang, sier hun.

Ville dra fra Norge

Ektemannen Ole ville komme fra Oslo til Japan for å være sammen med Narumi da katastrofen rammet fredag. Men det vil ikke hun.

– Det ønsker jeg ikke. Jeg vil at han skal være på et trygt sted. Hvis han kommer hit, er vi begge utrygge.

Fredag klarte vi ikke å komme gjennom på mobilen til hverandre. Kommunikasjonene brøt sammen. Men det er bedre at han er trygg, sier hun.

Håper det blir Norge

Hvor Ole og Narumi skal bo sammen, er ikke avklart. Ole søker jobb i Oslo. Narumi er mer fristet nå til å gjøre det samme.

– Jeg håper jeg kommer til Norge, for jeg liker ikke jordskjelv, sier hun.

Les også

  1. Stråling stanset helikopter-aksjon

  2. Redder fortsatt liv i katastrofeområdet

  3. Kina starter masseevakuering

  4. Japan fra luften - før og etter

  5. Alt om tsunamien i Stillehavet

Narumi Takanashi (44) har levd med jorskjelv halve livet i Japan, men klarer ikke å venne seg til rystelsen. Hun frykter det verste, men livet i Tokyo går videre. Torsdag var hun på jobb som vanlig med kollegene i Fuji Filters. Da matpausen var over, svaiet bygningen kraftig etter nok et jordskjelv.