Verden

Studenter fra Norge utvist fra Vest-Sahara

I alt 16 studenter fra Norge ble søndag stanset av marokkansk politi på vei inn i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun.

Martin Ellingsen (20) fra Raufoss og Margit Fausko (22) fra Hemsedal ble søndag stoppet av marokkansk politi i en politikontroll og deportert fra okkuperte Vest-Sahara. Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom.
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De 16 studentene er norske, amerikanske, canadiske, polske og nederlandske.

De har reist ned til området for å snakke med lokale journalister og representanter om situasjonen i det omstridte okkuperte området.

Studentene kom i flere grupper fra Marrakech i Marokko lørdag kveld. De ankom politikontrollen ved El Aaiun søndag. De er ventet å ankomme Agadir i Marokko søndag kveld.

Satt i politibua

Blant dem er to ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom, Margit Fausko (22) fra Hemsedal og Martin Ellingsen (20) fra Raufoss.

De to skulle møte en journalist som nylig satt fengslet i et halvt år for sine aktiviteter. Planen var at de skulle lære mer om fiskeriforvaltningen i området.

— Vi satt vel i politibua i litt over en times tid. Etter en stund kom to andre nordmenn inn til oss. Etter halvannen time ga de oss klar beskjed om at vi ikke var her som turister, og de sa vi skulle tilbake til Agadir, sier Ellingsen på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom. Ungdomspartiet er blant annet kritisk til at EU deltar i fiskeriaktiviteter i de okkuperte områdene i samarbeid med Marokko og mener det er i strid med folkeretten.

Okkupert område

I november i fjor kom Marokkos kong Mohammed på et sjeldent besøk til det okkuperte, mineralrike Vest-Sahara.

Kongen besøkte området for å markere 40-årsdagen for den såkalte Grønne marsjen da hundretusener av sivile marokkanere tok seg inn i den daværende spanske kolonien for å gjøre krav på området som nå er en marokkansk provins.

Den grønne marsjen utløste en krig med Polisario-fronten, som har kjempet for uavhengighet for territoriet siden 1973.

Størstedelen av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie.

Les også

  1. Vest-Sahara: 40 år med undertrykkelse og utbytting

  2. Marokkanske myndigheter stanser IKEA-åpning