2017 ble året da butikkdøden inntok USA. Kjente merker går konkurs, og kjøpesentre står tomme.

BALTIMORE (Aftenposten): Store kjeder som Macy’s og Toys R Us vakler på randen av konkurs. Amazon og andre nettbutikker slakter nå amerikanske kjøpesentre i konkurransen om kundene.

En øde korridor av mørke fasader, jerngitter og dører dekket av sponplater i Glen Burnie Plaza i Maryland. Dette kjøpesenteret har knapt målbar puls. Et par butikker holder stand. – Vitaminbutikken GNC er alltid siste som stenger. Selv etter en atomkrig vil de holde åpne, det er jeg sikker på, sier filmskaper Dan Bell, som dokumenterer kjøpesentrenes fall.

Lyden av frosker som kvekker er det første Dan Bell hører når han kommer inn på Rolling Acres Mall. Det kommer fra et sted under rulletrappen der det har samlet seg vann i store dammer og naturen har flyttet inn. Knust glass knaser under skosålene. Glasstaket er pepret av kulehull. På den ene veggen har noen skrevet «I WILL KILL YOU» i store røde bokstaver.

Dan går varsomt opp rulletrappen uten rekkverk, over de syngende froskefamiliene. I andre etasje er marmorflisene dekket av grønt slim. Det er såpeglatt, og gelenderet er fjernet av skrapjernsjegere.

Les hele saken med abonnement