Verden

Sykkelgunnar på tvers av USA: Hva stemmer man når det står mellom onder?

– Jeg sier til menigheten min at det er en plikt å stemme, men
jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på selv, sier pastor Aaron Mansfield.

Vi følte oss ikke helt velkomne, men Gertie forsikret at vi kan få oppholde oss i sør en liten stund til Gunnar Kagge

 • Gunnar Kagge

Anne Gjertsen

Etter en uke på veien har vi, min kone Julia og jeg, snakket med alle som vil prate politikk med oss. Det mest slående er at ingen av dem vi treffer langs veien i Virginia liker noen av kandidatene de kan velge mellom i presidentvalget i november.

 • Vil du følge meg gjennom USA? Det er to måter å gjøre det på. Her finner du alle meldingene jeg sender hjem.
 • Vil du ha de raskeste oppdateringene, så gå inn på Sykkelgunnar på Facebook, og følg meg der.

Å sykle tvers over USA er ikke noen måte å drive vitenskapelig meningsmåling på. Men det gir anledning til å snakke med velgerne om løst og fast som har med politikk å gjøre. Langt fra alle vil intervjues. Mange av dem lurer først og fremst på hva slags gærninger det er som legger ut
på en 700 mils sykkeltur for å snakke om politikk. Derfor er de villige til å snakke litt om valget, i håp om å finne ut hvor dypt den norske galskapen sitter.

Her kan du lese om de virkelig gale syklistene

Velkommen til sørstatene

Vi ble overrasket over hvor raskt omgivelsene endret seg fra Washington og sørover. Allerede da vi nådde Fredericksburg en dags sykling mot sør, begynte ting å forandre seg. Her bor ikke lenger politikere, byråkrater og lobbyister som lever av folkets skattepenger.

Rundt Fredericksburg døde 100.000 soldater under borgerkrigen. Da journalisten David Lamb syklet fra kyst til kyst for noen tiår siden, skrev han at barna i byen ikke leker indianer og cowboy, eller politi og røver. De er opprører og yankee. Og det er ikke gøy å være en yankee fra nordstatene.

Konfliktene mellom nord og sør som toppet seg i 1860-årenes borgerkrig, har dype røtter. Allerede under frigjøringskrigen og senere arbeidet med grunnloven, var det harde politiske kamper mellom regionene. I nord var man mye mer positive til en sterk regjering, mens sør var opptatt av statenes selvstendighet og lave skatter.

Catawba Valley og områdene vest for Blue Ridge Mountains er
del av Appalachene. I motsetning til plantasjeøkonomien på østsiden av fjellene, dominerer småbruk her. Utenfor mange av husene henger sørstatsflaggene, enten som et symbol på stolthet over å være fra sørstatene, eller som et symbol på at man ønsker Washington og føderal politikk dit peppern gror. For enkelte er det nok et uttrykk for rasisme også.

Når Mack Brooks kommer ned fra parkeringsplassen han asfalterer for å kjøpe lunsj på Gerties Country Store i Vesuvius, må han stille seg opp ved en disk full av sørstatsskilt og slagord. Flagget til dem som ville holde forfedrene hans i slaveri ser ikke ut til å plage ham. Men han passer på å avslutte hver setning med «ma’am» når han snakker med Gertie.

Han er mest opptatt av om vi er fra Tromsø, for der var han med marinen i 1982.

Mack bryter litt med den typiske afroamerikaneren, og har stemt republikansk flere ganger. Men Trump kan han ikke stemme på.I år er Hillary det minste av to onder, sier han.

Aaron er 26 år gammel og seniorpastor i en liten kirke.

Valg mellom onder

De aller fleste vi treffer sier at de vil stemme, og et flertall har bestemt seg for på hvem. Men ingen gir inntrykk av entusiasme.

Vi sykler en kartlagt rute, og på toppen av en uvanlig bratt og lang bakke så vi to ting. Det ene var en veldig pen kirke, det andre en postkasse med skilt om at den inneholder gratis vannflasker til syklister.
Pastoren i kirken er 26 år gamle Aaron Mansfield. Han sier at det viktigste er å få en regjering som står for kristne verdier, men ser lite håp for det i høstens valg. Han føler at de konservative kristne er under kraftig press, og tror at han vil oppleve forfølgelse for sin tro i fremtiden.

Men han kan ikke se at noen av kandidatene vil kjempe for ham og hans medkristne. Derfor håper han at neste valg vil gi ham mulighet til å stemme på i hvertfall en kandidat som med troverdighet kan støtte verdiene han tror på.

Aaron har utdannelsen sin fra Liberty University i Lynchburg. Der var sjefen, Jerry Falwell Jr., tidlig ute med å gi helhjertet støtte til Donald Trump.

Men den unge pastoren er langt fra sikker på at Trump er et godt alternativ til Hillary.

- Vi er konservative her oppe

Vår vert Keith mener at politikerne må lære av hardtarbeidende amerikanere, og ikke bruke penger de ikke har.

Høyere opp i fjellene, langs Blue Ridge Parkway, leide vi en hytte av Keith Smith. Han er også kristen og vil ha en kandidat som kan kjempe for hans konservative verdier.

Han tror også at konservative kristne snart blir forfulgt for sin tro. Sannsynligvis er denne frykten en viktig grunn til at mange konservative liker Donald Trumps tirader mot «de politisk korrekte». Akkurat nå er mange opptatt av at de ikke vil dele toalett med transkjønnede, men mange næringsdrivende frykter også at de kan bli tvunget til å levere varer og tjenester til homobryllup.

– Nå er du ikke i nærheten av Washington lenger, her oppe er vi konservative, begynner Keith, når jeg spør om valget.

– Jeg støttet Ken Carson, og hadde en plakat for ham på disken her. Han var en kristen. Men nå er det bare et spørsmål om å holde Hillary ute, sier han.

– Hun lyver hver gang hun åpner munnen.

Han er ikke overbevist om at Trump er en mann å stole på i politikken, men regner med at han er «smart nok til å omgi seg med smarte folk som kan politikk». Ikke minst håper Smith at den gamle konservative lederen Newt Gingrich får en sentral rolle.

– Han er supersmart og kan spillet.

Men det viktigste er å få en konservativ regjering, som ikke bruker andres penger. Særlig ikke før de står på konto.

Gamle hemmeligheter

Lenger øst i Virginia campet vi bak en brannstasjon i småbyen Mineral. Der møtte vi Jay og Kevin. De to 66-åringene gikk på skole sammen, og har holdt kontakten selv om de bor på hver sin side av landet. Nå feirer de pensjonstilværelsen ved å sykle fra Kevins hjem i Virginia til Jay i San Francisco.

– Jeg er nok republikaner av sinnelag, sier Jay.

– Jeg vil ikke at andre skal kunne nyte godt av mitt arbeid, uten å løfte en finger. Så jeg har alltid stemt republikansk.

Hva! Bryter Kevin inn.

– Det hadde jeg aldri trodd om deg.

For Kevin har alltid stemt demokratisk.

Men at republikanerne nominerer Donald Trump gjør at de møtes i politikken, for første gang. Jay kan ikke stemme på en kar han oppfatter som ganske farlig.

– Dessuten har de konservative kristne kuppet partiet, og det liker jeg ikke, sier han.

Kevin sier at det viktigste for ham er å få en president som
vil stramme inn våpenlovene. Derfor var han skeptisk til Bernie Sanders, selv om han likte mange av de økonomiske tankene hans.

Begge er enige om at det viktigste er å holde Trump unna.

John Carlo følger litt med på valgkampen, selv om han er på tur.

Helt ute og sykler

På vei ut av Catawba møtte vi John Carlo Garzia fra San
Antonio Texas. Han har syklet fra Montreal og vil til California.

22-åringen begynner å le når samtalen kommer inn på
politikk. Han synes det hele er et merkelig sirkus med klovner i manesjen.
Hjemme i Texas har mexicansk-amerikanerne problemer med å forstå hvordan Trump kan være kandidat i det hele tatt.

Han kan ikke se noe poeng i å stemme på en av to kandidater, når begge er uspiselige. I stedet drar han på sykkeltur. Etter å ha holdt følge et par mil, roper han:

– Bye, and help us make America great again.

Vi hører latteren hans når han forsvinner bak svingen.

Om noen savner kvinnelige stemmer her, kan jeg love at vi gjør det samme. Men så langt har mennene overtatt samtalen med en gang det blir snakk om politikk. Fremover skal vi prøve en mer hårdhendt kvoteringspolitikk..

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Sykkelgunnar tvers over USA
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Sykkel

Sykkelgunnar tvers over USA

 1. VERDEN

  De bor langt ut i skogen. Ser Washington som fienden. Og forbereder seg på krig.

 2. VERDEN

  - Å stemme på Hillary er som å be om fire år til med Obama,
  det tåler vi ikke

 3. VERDEN

  Når folk forteller sine saftigste Clinton-rykter rundt leirbålet, har det ingen hensikt å argumentere imot

 4. VERDEN

  Der en katt er ordfører og politikk tabu

 5. VERDEN

  Amerikanske prester frykter forfølgelse for sin tro

 6. VERDEN

  «Det virker som om de har valgt de to verste kandidatene i hele USA»