Verden

Latvias russere støtter NATO

RIGA (Aftenposten): Det russiske partiet i Latvia, som er landets største, er helhjertet tilhenger av landets NATO-medlemskap.

Mer enn halvparten av befolkningen i Latvias hovedstad Riga er russisktalende og byens borgermester Nils Usakovs er leder for landets russiske parti. Men han forteller at det russiskstøttede opprøret i Ukraina har skremt landets befolkning. -Da følte det latviske samfunnet engstelse – alvorlig engstelse, sier Usakovs til Aftenposten.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Rundt en tredjedel av Latvias befolkning er russisktalende og landets største parti er russisk. Men partileder Nils Usakovs (38) avviser alle sammenligninger med Ukraina.

— Normalt setter han av en halvtime, men du har fått en time. Jeg skjønner ikke hvorfor, sier sekretæren til Aftenposten mens vi venter på at Usakovs skal åpne dørene.

Kontor ved Narvesen

Svaret kan være at det norske passet er en døråpner i et Latvia hvor norsk næringsliv i betydelig grad er til stede. Skulle Usakovs ønske å kjøpe seg en Cola er det bare å gå ut av borgermesterkontoret på rådhuset, krysse gaten på skrå og tråkke i rundt 25 meter. Da er han i den nærmeste Narvesen. Dagligvarene kan han handle på Rimi, og DNB kan skaffe ham huslån. I tillegg har Usakovs er master i økonomi fra Danmark og må nesten overtales til å gjøre intervjuet på russisk og ikke engelsk. Også er fornavnet Nils.

En kunne derfor tro Rigas borgermester er en særs vestvendt politiker. Men Usakovs er partileder i Harmoni, partiet som henter 80 prosent av stemmene sine fra landets store russiske mindretall. Han forteller at meningsmålinger viser at 35 prosent av velgerne hans sympatiserer med de russiskstøttede opprørerne i Ukraina, mens bare 15 prosent støtter regjeringsstyrkene. De siste 50 prosentene støtter ingen av de stridende partene. I likhet med de østlige delene av Ukraina har også disse områdene av Latvia en betydelig andel av russisktalende.

— I enkelte byer er den russisktalende andelen av befolkningen kanskje på 85 prosent, sier Usakovs.

- Katastrofal feil

Og en del av dem er ikke engang latviske statsborgere, noe Usakovs kaller en "katastrofal feil". De er statsløse fordi de ikke har tatt en statsborgertest. Ved jevne mellomrom uttrykker Russland bekymring for hvordan Latvias russiske mindretall behandles, slik de gjorde i Ukraina før de annekterte Krim og sendte soldater inn i Sørøst-Ukraina. Selv om den unge partilederen er den russiske minoritetens fremste talsmann, er han veldig opptatt av å understreke at Latvia ikke blir noe nytt Ukraina.

— Med bakgrunn i en rekke årsaker avviser jeg kategorisk at det er mulig å trekke slike paralleller mellom Øst-Ukraina og Øst-Latvia. For det første så er vi medlem av EU og NATO. For det andre er det enorme forskjeller i økonomisk utvikling mellom Ukraina og Latvia. Ved begynnelsen av krigen så var BNP pr. innbygger i Latvia fire ganger større enn i Ukraina, sier Usakovs.

Poenget han vil få frem er at det ikke er noen økonomisk motivasjon for russerne i Latvia å vende seg til Russland. BNP pr. innbygger i Latvia er omtrent på samme nivå som i Russland. Han sier også at hans parti hele tiden har støttet medlemskap både i NATO og EU, men innrømmer også at flere av partiets velgere og sympatisører ikke er enig i dette. Vestens sanksjoner mot Russland støtter han derimot ikke.

— Sanksjoner gir rett og slett ikke resultater. Jeg tror ikke at det russiske samfunn og folk kan påvirkes gjennom sanksjoner, sier Usakovs.

Skremt av Russland

Selv om Usakovs er opptatt av å fremheve forskjellene mellom de østlige delene av Litauen og Ukraina, legger han ikke skjul på at landets befolkning er blitt skremt av Russlands opptreden i Ukraina.

— Vårt land har ingen enkel historie. Og da hendelsene på Krim fant sted hadde vi folk som har tidligere har vært vitner til fremmede stridsvogner i våre gater, så det er klart det fremkalte bekymring. Jeg sier ikke at bekymringen alltid har vært rasjonell, men slik er menneskets natur, sier Usakovs.

Les også

  1. Stoltenberg: Ingen umiddelbar trussel

  2. Slik vil NATO ruste opp