Dødstallet over 4000 i Nepal

Dødstallet etter jordskjelvet i Nepal har steget til over 4000. Desperate nepalesere rømmer ut fra hovedstaden på grunn av frykt for flere skjelv.

joergeniKatmandu-hQfq7FbxuV.jpg

I tillegg til over 4000 døde er over 7500 mennesker skadet i det massive jordskjelvet lørdag. Jordskjelvet er det verste i landet på 81 år, ifølge Rameshwor Dangal, som er ansvarlig for katastrofeberedskap i Nepals innenriksdepartement. Rundt 90 mennesker mistet livet i nabolandene, inkludert India og Kina.

Det er forventet at det totale dødstallet kommer til å stige ytterligere den nærmeste tiden. Lex Kassenberg i hjelpeorganisasjonen Care International sier til Guardian at antall omkomne kan stige til over 10.000.Utenriksdepartementet opplyste mandag at det forsatt er fem nordmenn i Nepal som norske myndigheter ikke har fått kontakt med. Det er de pårørende selv som har varslet UD.

«Gi oss vann! Gi oss telt! Hjelp oss!»

Jørgen Lohne, Aftenpostens korrespondent i Asia, landet i Katmandu mandag morgen. Han rapporterer om kaotiske tilstander:

— På vei fra flyplassen kjørte jeg forbi en folkemengde som hadde omringet en minister. De ropte: Gi oss vann! Gi oss telt! Hjelp oss! Det var helt tydelig et uttrykk for at de får for lite hjelp, sier Lohne.

Selv om flyplassen og området rundt er forholdvis uskadet av jordskjelvet, sitter det mennesker langs veien med madrasser og eiendeler.

— De er enten hjemløse eller har trukket ut i friluft i frykt for nye etterskjelv, sier Lohne.

Flykter fra hovedstaden

Tusener av livredde nepalesere og turister tilbrakte natt til mandag enda en natt i friluft i Katmandu mens etterskjelvene fortsatte å skake dem opp.

Parker og gater er fulle av telt og presenninger mens folk leter etter mat og medisiner som det er økende mangel på.

Reuters melder også at hundrevis forsøker å flykte fra Katmandu mandag morgen av frykt for flere skjelv. Veiene som leder ut av hovedstaden, er tettpakket med folk. Mange har babyer i armene. De prøver å kommer seg ombord i busser og biler.

— Vi rømmer. Hvordan kan vi bo her? Jeg har barn og de kan ikke løpe ut og inn av huset hele natten, sier Krishna Muktari, en lokal butikkeier til Reuters.

Ifølge Guardian er det også mange utlendinger som nå forsøker å få booket om sine billetter for å komme seg ut av landet.

Fortsatt isolert i Himalaya

Høyt oppe i Himalaya var hundrevis av utenlandske og nepalske fjellklatrere fortsatt isolert etter at et enormt snøskred feide gjennom teltleiren til dem som ventet på å bestige Mount Everest.

Minst 22 mennesker ble drept i Everest Base Camp og i skråningen nedenfor, blant dem flere utlendinger, og mange er fortsatt savnet.

Omkring 1.000 klatrere, 400 av dem utlendinger, var samlet i de forskjellige leirene langs fjellsiden på vei opp mot toppen av Mount Everest da det jordskjelvutløste snøskredet gikk lørdag.

Den tyske fjellklatreren Jost Kobusch ble begravet av snøskredet. Her kan du se videoen:

Noen av de hardest skadde er fløyet ut og brakt til Katmandu, men heller ikke for dem er det nok senger på sykehusene.

Ennå har ikke redningsmannskaper nådd fram til det store antall landsbyer som ligger nærmere episenteret til jordskjelvet i det utilgjengelige og fjellrike landet, blant annet fordi mange veier er sperret.

Meldinger forteller imidlertid at mange av landsbyene er totalt rasert, og trolig er mange mennesker døde.

Syke og skadede ligger ute

Det massive jordskjelvet har overveldet Nepals fra før elendige helsesystem. Syke og skadde mennesker ligger ute i friluft i hovedstaden fordi de få sykehusene er delvis raserte.

I et telt utenfor byens universitetssykehus har kirurger satt opp en improvisert operasjonssal for å ta seg av de skadde.

I hele Katmandu og rundt byen har desperate mennesker som har mistet sine hjem eller ikke tør gå inn i delvise ødelagte hus, lagt madrasser og tepper ut i gatene og hengt opp presenninger for å beskytte seg mot regnet.

Hjelpen kommer

En rekke land og organisasjoner rundt om i verden opplyser at redningsmannskaper og utstyr blir sendt, men fordi flyplassen søndag fortsatt var stengt, er det ennå lite utenlandsk hjelp å se i Katmandu.

Det norske søk— og redningsteamet Norsar, som består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og helsepersonell fra Oslo universitetssykehus, dro mandag morgen fra Gardermoen til Katmandu.

Det er ventet at flyet med 34 redningsmannskaper, 5 hunder og 15,3 tonn redningsutstyr vil lande i Katmandu rundt klokken 19 mandag kveld. Du kan følge flyreisen her.

India har fløyet inn medisinsk utstyr og flere hundre medlemmer av sitt katastrofeteam på til sammen 13 fly, mens Kina har sendt 60 mann til søk og redning med hunder. Pakistan sender fire fly med feltsykehus og redningsmannskaper.

En talsmann for Pentagon sier at et militærfly med 70 personer til søk og redning allerede er på vei, og også Australia, Russland, Sri Lanka, Israel og europeiske land sender redningsmannskaper, medisinsk personell og utstyr.

Kongen kondolerer

Kong Harald har sendt en kondolanse til Nepals president etter jordskjelvet som har rammet landet.

– På vegne av det norske folk og meg selv sender jeg mine kondolanser, og ber deg om å formidle min dypeste sympati til de etterlatte og andre som er rammet av denne katastrofen, skriver kongen, ifølge NTB.