FN: Grønt lys for å starte evakuering av sivile fra Aleppo fredag
Den «humanitære pausen» i Aleppo er i gang. Sivile oppfordres til å forlate de opprørskontrollerte områdene tross melding om kamper ved en av evakueringsrutene.
FN håper å kunne begynne evakueringen av syke og sårede fra de opprørskontrollerte områdene av Aleppo fredag.
– Vi mener at vi nå har fått alle klarsignaler som vi trenger, sa FN-rådgiver Jan Egeland på en pressekonferanse i Genève torsdag.
– Vi håper de første medisinske evakueringene kan finne stede i morgen, føyde han til.
Grønt lys fra stridende parter
FN skal ha fått grønt lys til evakuering av syke og sårede av alle de stridende partene i den krigsherjede syriske byen.
Samtidig har Russland gitt løfte om at den ensidige våpenhvilen i Aleppo skal vare i tre dager fra og med torsdag.
I utgangspunktet skulle våpenhvilen, som også omtales som en «humanitær pause», vare i elleve timer.
Rett etter klokka 8 torsdag morgen norsk tid ble det meldt om skyting og sammenstøt ved frontlinjen i sentrum, like ved en korridor som skulle brukes til å evakuere sivile.
Det statskontrollerte syriske nyhetsbyrået SANA anklager «terrorgrupper» for å stå bak, mens opprørere hevder regimet har utplassert snikskyttere og sier de kun svarte etter å ha blitt beskutt.
Frykter for livet
Innbyggere sier til nyhetsbyrået AFP at de vil reise, men ikke er sikre på at det er trygt.
– Selv om jeg gjerne vil dra ettersom beleiringen og mangelen på mat og arbeid har gjort livet vanskeligere, vil jeg ikke risikere mitt eller familiens liv, sier Mohammed Shayah, en arbeidsledig firebarnsfar.
Det syriske militæret bruker høyttalere for å overtale innbyggere til å dra, samtidig som opprørerne oppfordres til å oppgi kampen.
«Kampen for å bringe Aleppo tilbake til nasjonens fold er i sin siste fase. Det er meningsløst å fortsette kampen», lyder beskjeden gjennom de skurrete høyttalerne.
Folk blir også bedt om å la syke og sårede slippe ut først.
- Les også om hvor hardt det gikk for seg på en middag i Berlin i natt: Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset
Åtte korridorer
Russland og den syriske hæren har lovet å åpne i alt åtte trygge korridorer ut av Øst-Aleppo. To av dem skal også kunne brukes av opprørere såfremt de lar våpnene sine ligge igjen.
Men Monther Etaky, som bor i Øst-Aleppo, tror ikke på russernes og regimets gode intensjoner. Han tror folk som forlater området, vil bli pågrepet og at bombardementene vil starte igjen, verre enn før.
– Russland forsøker å framstille våpenhvilen som en slags gave, som hele verden takker dem for. Men jeg tror ikke på dette, skriver Etaky til nyhetsbyrået TT.
Torsdag er det nytt møte om Syria i FNs hovedforsamling om den humanitære situasjonen. I alt 70 land har bedt om møtet, men verken Russland eller Kina er blant dem og en rekke av medlemslandene i Sikkerhetsrådet har heller ikke signert brevet. FNs Syria-utsending Staffan de Mistura vil delta via videolink fra Genève.
FN-skepsis
FN sier det trengs minst 48 timers pause for å få inn nødhjelp til beleirede bydeler, i tillegg til at begge parter må slutte seg til våpenhvilen. Opprørerne har så langt avvist det russiske initiativet.
Allerede tirsdag ble luftangrepene mot Øst-Aleppo stanset, og natt til torsdag åpnet Russland president Vladimir Putin for at stansen i luftangrepene vil kunne gjelde på ubestemt tid, såfremt det ikke bryter ut nye kamper på bakken.
Putins uttalelse kom etter et møte med Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel, men de lot seg ikke overbevise. I stedet gikk de hardt ut mot de russiske bombardementene i Øst-Aleppo, og ingen av dem vil utelukke nye sanksjoner mot Russland.
Merkel og Hollande krever stans
Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel gikk hardt ut mot russiske og syriske luftangrep på byen Aleppo.
– Det første kravet er å få slutt på bombingen utført av landets regime og russiske fly, sier Merkel. Hun beskriver samtalene om krigen i Syria som veldig vanskelige. Verken Tyskland eller Frankrike vil utelukke sanksjoner overfor Russland.
– Vi kan ikke se bort fra den muligheten, men prioriteten må være å hjelpe folk, sier Merkel.