Verden

Hillary Clinton «trygg» på ny e-post-etterforskning

NEW YORK, FORT LAUDERDALE, OSLO (Aftenposten): Hillary Clinton sier hun føler seg trygg på at FBI nok en gang ikke vil finne noe kriminelt ved hennes e-post-bruk.

 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Hillary Clinton krever at FBI forteller alt de vet om e-postene som dukket opp 11 dager før presidentvalget

Presidentkandidat Hillary Clinton går på offensiven etter at FBI-sjef James Comey kunngjorde at han ser på ny informasjon i epostsaken.

– De må offentliggjøre all den informasjonen de har, sa hun fredag kveld til journalister i USA.

FBI-direktør James Comey skrev fredag i et brev til en rekke ledere i Senatet at han vil se nærmere på ny informasjon som er kommet i etterforskningen av Clintons eposter.

Clinton svarte med å kreve at det amerikanske folket fikk alle fakta på bordet umiddelbart.

– FBI-direktøren har selv sagt at han ikke vet om e-postene som nevnes i hans brev er av betydning eller ikke. Jeg er trygg på at det uansett ikke vil forandre på konklusjonen man kom til i juli, sa Clinton til journalister fredag kveld.

FBI kritiserte i juli Clinton for å ha vært ytterst uforsiktig, men kom likevel frem til at hun ikke hadde gjort noe straffbart.

E-poster oppdaget under etterforskning av sexskandale

De nye epostene ble oppdaget på utstyr som ble beslaglagt fra Huma Abedin – Clintons nærmeste medarbeider – og hennes nylig fraseparerte mann, den tidligere kongressrepresentanten Anthony Weiner, ifølge The New York Times.

Weiner etterforskes for å ha sendt utuktige bilder til en 15 år gammel jente. Det er i den forbindelse man har kommet over tusenvis av nye e-poster som settes i sammenheng med Clinton-etterforskningen.

FBI fant e-postene på en datamaskin som har blitt brukt av både Weiner og Abedin, melder NBC.

– I forbindelse med etterforskningen av en annen, urelatert sak har FBI lært at det eksisterer eposter som ser ut til å være relevante for etterforskningen, skriver FBI-direktør James Comey i brevet til Kongressen.

Han legger til at FBI nå skal undersøke om noen av disse epostene inneholder fortrolig informasjon. I brevet forklarer Comey at han ikke kan si noe om hvor lang tid denne etterforskningen vil ta.

En FBI-kilde forteller NBC News at det foreløpig ikke er noe som tyder på at Clinton eller staben hennes har forsøkt å tilbakeholde informasjon.

– Brevet ble sendt for å være på den svært sikre siden, sier kilden til NBC News.

Les hele brevet her fra FBI-direktøren:

Oct. 28 FBI letter to congressional leaders on Clinton email investigation

Den overraskende nyheten kommer mindre enn to uker før det er presidentvalg i USA. Hillary Clinton leder stort på meningsmålingene.

Donald Trump brukte mye av talen sin på Hillary Clinton og epostene fredag kveld.

Trump mener FBI skal ha skryt for å ha snudd

Clintons motstander i presidentvalgkampen, Donald Trump, fikk nyheten like før han gikk på talerstolen i Manchester i delstaten New Hampshire fredag ettermiddag.

Til tross for at Comey-brevet inneholdt svært lite informasjon, gikk republikanske presidentkandidaten rett til det han mener er en riktig konklusjon:

– Hillary Clintons korrupsjon er i et omfang vi ikke har sett før. Vi må ikke la henne ta med seg en kriminalsak inn i Det ovale kontor, sa Trump til jubel fra sine tilhengere. Han gjentok de tøffe anklagene i senere valgkampmøter i Maine og Iowa.

Alle stedene der Trump møtte opp og snakket om Clinton så ropte tilhengerne hans «sperr henne inne» taktfast tilbake.

Trump har i tre måneder kritisert FBI-direktør James Comey for ikke å ha siktet Clinton i e-post-saken, men fredag tok han utviklingen i e-post-saken til inntekt for at FBI hadde snudd.

– Som dere vet så har jeg sagt mye om FBI i det siste, men jeg må gi dem mye skryt for å ha hatt mot til å rette opp i dette som har vært forferdelig feil. Rettferdigheten vil skje fyllest, sa Trump i Cedar Rapids i Iowa.

Minimal reaksjon hos spillselskapene

Meldingen om FBI-etterforskningen sendte sjokkbølger inn i finansmarkedene og New York børsen (NYSE) falt til sitt laveste fredag.

Samtidig var reaksjonen minimal på bettingnettstedene som gir muligheten til å sette penger på valgutfallet.

Et par dårlige målinger tidligere på dagen hadde tatt Clintons vinnersjanser ned med fem prosentpoeng til rundt 75 prosent, men dette tallet sank ikke ytterligere da FBI-saken ble kjent.

I en nasjonal meningsmåling som ble offentliggjort fredag ledet Hillary Clinton med seks prosentpoeng på Trump i presidentvalgkampen. Velgerne var blitt spurt om sin mening før det ble kjent at FBI på ny etterforsket e-postensaken.

Lytt til siste ukes podkast Aftenposten Verden om meningsmålinger og manglende tillit til dem. TV2s Kjetil Løset, Aftenpostens Kjetil Hanssen, Kristoffer Rønneberg og Alf Ole Ask analyserer.

Trump: - Større enn Watergate

Donald Trump, derimot, fortalte tilhengerne sine at saken i hans øyne er større enn Watergate-skandalen som i 1970-årene felte daværende president Richard Nixon. Den første amerikanske presidenten som er blitt avsatt.

Kellyanne Conway, som leder Trumps kampanje, var raskt ute på Twitter da saken ble kjent fredag ettermiddag: En flott dag for vår kampanje ble akkurat bedre, var hennes melding.:

Kampanjesjef: Vi vet ikke hvilke eposter det er snakk om

Clintons valgkampdirektør, John Podesta, reagerer, i likhet med sin sjef, ved å kreve mer informasjon fra FBI-sjefen.

– Direktøren skylder det amerikanske folk å umiddelbart bidra med fyldige detaljer om hva han nå er i ferd med å undersøke. Vi er helt sikre på at dette ikke vil gi noen andre konklusjoner enn de FBI kom frem til i juli, sier Podesta.

Han legger til at det er viktig at FBI kommer raskt på banen for å avklare hva de faktisk er i ferd med å undersøke.

– Vi har allerede sett karakteriseringer av at FBI «gjenåpner» en etterforskning, uten at Comeys ord ser ut til å være dekkende for en slik karakterisering. Direktør Comeys brev refererer til eposter som er kommet til lys i en urelatert sak, men vi vet ingenting om hvilke eposter det er snakk om, og direktøren sier jo selv at de kanskje ikke engang er av betydning, sier Podesta.

Brevet fra Comey har skapt stor forvirring i amerikanske medier, og tolkningene av innholdet er mange.

Den erfarne Newsweek-journalisten Kurt Eichenwald påpeker at FBI ikke har gjenåpnet saken mot Clinton fordi den ikke formelt var avsluttet på forhånd:

1. Case not reopened. 2. Comey had to correct testimony. 3. Involves 3 emails whose classification must be determined. 4. None w/held by HRC.

Han bemerker også at Comey var nødt til å informere Kongressen om at FBI nå etterforsker de nye epostene – FBI-direktøren har tidligere sagt under ed at byrået hadde kommet til en konklusjon, og han er derfor pålagt å informere nasjonalforsamlingen om at det er kommet nye beviser inn i saken.

Etter det Eichenwald forstår, skal det være snakk om tre eposter som FBI ikke tidligere har gjennomgått.

FBI-sjef James Comey.

Lagt i skuffen i september

Det var i september at Comey forsvarte det føderale politiets beslutning om ikke å ta ut noen siktelse for å bruke den private epost serveren mens hun var utenriksminister. Dokumentene i denne saken ble offentliggjort. Dokumentene omfattet også avhør av demokratenes presidentkandidat fra juli i år.

I brevet fra FBI til Kongressen gjøres det klart at nye bevis er dukket opp og disse vil bli vurdert. Det betyr at FBI-agenter vil lese disse epostene. Ifølge NBC News er det uvanlig at FBI opplyser Kongressen om at det har funnet noe som kan være nye bevis i en kriminalsak.

Donald Trump er godt likt av Vladimir Putin.

Uroer velgere

Marty Friedman fra Boca Raton

– Dette er bare helt forferdelig. Og så kommer det nå 11 dager før valget. Det uroer meg, sier Marty Friedman fra Boca Raton til Aftenposten.

Velgeren i den avgjørende vippestaten Florida er sikker på at dette vil bli en stor sak i valgkampens innspurt. Selv forhåndsstemte han denne uken og sier han uansett ikke ville stemt på Donald Trump, selv om han i enkelte valg tidligere har stemt republikansk.

– Clinton er ingen god kandidat. Ekteparet Clinton er ikke ærlige, men hun er i det minste kompetent til å være president i USA, sier Friedman.

Han sier han skjemmes hvis Trump nå skulle vinne.

– Han kan ikke engang snakke som en voksen person. Det vil være pinlig for USA om han vinner, sier Florida-velgeren.

– Hun har seg selv å takke

Lederen i Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier i en uttalelse at Clinton bare har seg selv å takke:

– Hun ble betrodd noen av nasjonens viktigste hemmeligheter i kraft av utenriksminister. Hun har ikke vist seg den tilliten verdig, slår han fast.

TV-kanalen NBCs nettside har vært i kontakt med Clintons kampanje for kommentar. Svaret derfra er at de ikke har noen idee om hva dette kan være.

Mer e-post-trøbbel

Wikileaks har de siste ukene også lekket en rekke eposter fra Hillary og hennes medarbeidere. Disse har gitt innsikt i hennes valgkamp.

Amerikansk etterretning har slått fast at Russland etter all sannsynlighet står bak disse lekkasjene.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. FBI
 3. Etterforskning
 4. Hillary Clinton
 5. Russland
 6. Wikileaks
 7. Etterretning