Verden

Fransk avis: Presidentkandidat fikk 50.000 euro for å være døråpner i Russland

Den konservative franske presidentkandidaten François Fillon introduserte i 2015 en libanesisk oljetopp til Russlands president Vladimir Putin. Han fikk tilsvarende vel 400.000 kroner for jobben, hevder avis.

François Fillon og kona Penelope rammes av nye beskyldninger om tvilsomme økonomiske forhold. Foto: Christophe Ena, AP / NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Den nye saken, som også er avslørt av satiremagasinet Le Canard Enchainé, kommer på toppen av saken der François Fillon er siktet for bedrageri av offentlige midler og forfalskning.

Den allerede kjente saken dreier seg om at han i tiden som medlem av nasjonalforsamlingen engasjerte sin kone Penelope og to av barna som politiske rådgivere. Dette er ikke uvanlig i Frankrike. Problemet er at de tre familiemedlemmene ikke har jobbet for pengene. Dermed mener fransk Økokrim at dette er svindel med offentlige midler og dokumentforfalskning. Fillon mener han kan dokumentere at familien har jobbet for pengene og har hevdet at han forventer å bli frifunnet.

Presset mot Fillon øker også etter at Bruno Le Roux gikk av som statsråd da han denne uken ble siktet av Økokrim. Han har også hatt sin tenåringsdatter ansatt som rådgiver mens hun var skoleelev.

50.000 dollar for å møte Putin?

Denne ukens Fillon-sak handler om den libanesiske oljerørledningsbyggeren Fouad Makhzoumi og Patrick Pouyane. Sistnevnte er toppsjef i den franske oljegiganten Total. I 2015 skal Fillon ha klart å arrangere et møte mellom de to og den russiske presidenten Vladimir Putin. Det skal ha skjedd under en næringslivsmesse i St. Petersburg.

Fillon har argumentert for å dempe sanksjonene mot Russland og har distansert seg fra den tøffeste delen av EUs sanksjonspolitikk. Han har i valgkampen holdt avstand til sittende president François Hollandes linje på dette området av utenrikspolitikken.

Fillon avviser

– Enhver mistanke om interessekonflikt er helt ubegrunnet, har Fillon hevdet i en kommentar til det franske nyhetsbyrået AFP. Han mener seg utsatt for en politisk hekseprosess.

Onsdag kom det også en kunngjøring fra Kreml der den russiske presidenten gjør det klart at han ikke har trengt mellommenn for å møte forretningsfolk.

Lån og dyre dresser

Skandalene rundt Fillon stanser ikke med dette. Han har også pådratt seg oppmerksomhet fordi han har fått et uspesifisert lån på omkring 50.000 euro fra en fransk forretningsmann i 2013. Han har også fått skreddersydde dresser verdt 48.000 dollar av en rik venn.

Inntil de økonomiske skandalene traff Fillon i januar, var han favoritten til å vinne det franske presidentvalget. Fillon har en lang karrière bak seg i fransk politikk, blant annet som statsminister under president Nicolas Sarkozy. Han vant det konservative partiet Republikanernes nominasjon fordi han ble oppfattet som en «Mr. Clean.» I siste runde slo han ut Alain Juppé, som tidligere er dømt for å ha misbrukt offentlige midler i partisammenheng.

Bra innsats i debatten

Mandag var det TV-debatt mellom de fem presidentkandidatene som ligger best an foran første valgomgang 23. april. De to som leder, Nasjonal Front-leder Marine Le Pen og sentrumskandidaten Emmanuel Macron, har begge vel 25 prosent oppslutning. Men bakgrunnstall viser at Macrons velgere er mer usikre enn Le Pens. Etter debatten konkluderte mange observatører med at Fillon fortsatt henger med. Han er nummer tre på målingene, men jo flere skandaler som dukker opp, desto vanskeligere blir det for ham å komme ut med sitt budskap og ha en sjanse til å kunne bli en av de to som går videre til andre valgomgang 7. mai.

Les mer om

 1. Vladimir Putin
 2. Russland
 3. Debatt
 4. Marine Le Pen
 5. Emmanuel Macron
 6. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  En av disse kan bli Frankrikes neste president. Bare én er ikke involvert i skandaler.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fransk presidentkandidat til partifeller i krisemøte: – Det finnes ingen plan B

 3. VERDEN
  Publisert:

  François Fillon siktes for misbruk av offentlige midler, men fortsetter som presidentkandidat

 4. VERDEN
  Publisert:

  Alt du bør vite om det franske valget

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politirazzia i den franske nasjonalforsamlingen: Leter etter bevis mot presidentkandidat Fillon

 6. VERDEN
  Publisert:

  Fillon: Beklager at han ansatte familien