Verden

USA med ultimatum: NATO-allierte må øke budsjettene i år, ellers modererer USA sin forpliktelse

BRUSSEL (Aftenposten): USAs forsvarsminister James Mattis stilte ultimatum til de andre NATO-landene på sin første tur til Europa.

USAs forsvarsminister James Mattis og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Uttalelsene fra USAs forsvarsminister er hentet fra en utskrift av hans tale til alliansens 27 andre forsvarsministre som Aftenposten har sett. De møttes onsdag ettermiddag i Brussel bak lukkede dører.

– Jeg skylder dere alle å gjøre den politiske realiteten i USA klar. USA vil møte sine forpliktelser, mens hvis landene deres ikke vil se et USA som modererer sine forpliktelser til alliansen, må hver og en av dere vise støtte til vårt felles forsvar, sa han.

Mattis krever videre at landene må sørge for at de bruker mer penger på forsvar ved utgangen av året enn de gjør i dag.

– Den amerikanske skattebetaleren kan ikke lenger bære en uforholdsmessig stor andel av forsvaret av vestlige verdier. Amerikanere kan ikke ta mer ansvar for deres barns fremtidige sikkerhet enn dere gjør selv, sa han videre.

Mattis går ikke i detalj på hvordan USA eventuelt skal redusere sine forpliktelser, men ultimatumet vekker oppsikt under ministermøtet. President Trump har tidligere antydet at USA ikke vil stille opp for land som ikke betaler sin andel av regningen og fått massiv kritikk.

Amerikanere kan ikke ta mer ansvar for deres barns sikkerhet enn dere gjør selv

Det er første gang Mattis er i Europa etter at han avla ed som forsvarsminister i Trumps regjering.

  • Les mer: Dette er NATO-landene som kan få kjørt seg når Trump tar over makten

Fem oppfyller målet

På en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret etter møtet haglet spørsmålene om uttalelsene til Mattis.

– Dette med byrdefordeling har vært min øverste prioritet siden jeg ble generalsekretær, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han sier pilene peker i riktig retning, men at mange land har en lang vei å gå.

Kun fem av NATOs 28 medlemsland oppfyller toprosentkravet. Spania og Belgia er blant landene som ikke engang bruker én prosent på forsvar.

Norge er blant de bedre i alliansen, men har fortsatt mye igjen. Forsvarsbudsjettet utgjorde 1,54 prosent av BNP i 2016, ifølge NATOs tall. For at Norge skulle nådd opp til målet måtte budsjettet ha blitt økt med cirka 15 milliarder kroner.

– De som ikke oppfyller målet, må øke forsvarsbudsjettene, sier Stoltenberg.

Han sier han hilser velkommen forslag om å innføre nasjonale veikart for å følge opp utviklingen i hvert land. Dette ble diskutert på møtet i Brussel.

– Hvis du ikke har en plan, er det nødvendig å få den på plass snarlig, sa Mattis, ifølge utskriften av talen.

Økte i 2016

Tirsdag la NATO-sjefen frem ferske tall for pengebruken på forsvar i NATO. De som viser at forsvarsbudsjettene til de allierte i Europa pluss Canada økte med 3,8 prosent i 2016. Det innebærer en økning på 10 milliarder dollar.

Dette er langt raskere enn det anslåtte tallet på 1,5 prosent fra i sommer, og markerer et klart brudd med trenden det siste tiåret som har vært preget av kutt i forsvarsbudsjettene.

– I 2015 stoppet vi kuttene etter mange år med fall, og 2016 viser at vi tok de første betydelige skrittene mot større forsvarsbudsjetter, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier forsvarsminister Mattis også uttrykte en sterk forpliktelse til NATO og transatlantiske forbindelser under møtet i Brussel.

– Vi forstår alle at vi er sterkere og tryggere sammen. Et sterkt NATO er bra både for USA og Europa, sier Stoltenberg.

– Samme budskap som før

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun ikke oppfattet at Mattis kom med et ultimatum.

– Mattis sier det på en litt annen måte enn sin forgjenger, men det samme budskapet har vært gjentatt i mange år. Hvis amerikanerne skal fortsette å engasjere seg i NATO, så må europeerne også ta en større del av ansvaret, sier hun.

Søreide sier Norge har tatt meldingene fra USA på alvor, men vil ikke gi noen garantier for at Norge når toprosentmålet innen 2024.

– Vi kan ikke slå med sikkerhet fast i dag hva BNP vil være i 2018 eller 2019. Det viktige er at vi investerer riktig, mye og øker driftsbudsjettene kraftig. Det mottas veldig godt, også hos amerikanerne, sier Søreide.

De russiske komikerne hevder de har rundlurt Stoltenberg. Men NATO-sjefen har en helt annen forklaring.

Les mer om

  1. Brussel
  2. Nato
  3. Jens Stoltenberg