Verden

Russlands ambassadør: - Norges grenser kan bli satt i fare

Den russiske ambassadøren i Oslo, Tejmuraz Ramisjvili, advarer Norge på det sterkeste mot å bli med i NATOs rakettskjold.

Den russiske ambassaden i Oslo ligger i Drammensveien. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Saken oppdateres

Det er i et intervju med nettstedet High North News at Tejmuraz Ramisjvili kommer advarselen om norsk deltagelse i rakettskjoldet.

– Det vil være en del av det å forsterke NATOs deltagelse på vår grense. Og vel; det er opp til Norge å avgjøre dette – og velge hvilken vei landet vil gå. Vil dere sette grensene i fare, med å lage vanskeligheter for Russland – og med det forverre situasjonen – eller ønsker Norge å redusere denne faren? Det å redusere faren er synonymt med å redusere NATOs deltagelse ved vår grense. Russland vil å så tilfelle umiddelbart reagere positivt på det, og til og med hjelpe Norge med å bli kvitt de bekymringene som landet måtte ha. Det kan jeg forsikre, sier ambassadøren i intervjuet med High North News.

Tejmuraz Ramisjvili er den russiske ambassadøren i Oslo.

Kalte forholdet til Norge utilfredsstillende i forrige uke

Dette er det første intervjuet ambassadøren har gitt etter at ambassaden i forrige uke la ut en uttalelse på sin Facebook-side hvor det het at forholdet mellom Norge og Russland er utilfredsstillende. Statsminister Erna Solberg svarte med å kalle det propaganda.

Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestad skriver onsdag at «hun hadde ikke trengt å si noe.»

«Så når det er selveste statsministeren som går i rette med den russiske ambassaden, oppfattes det som et kraftig signal. Og når hun sier at dette har Norge hørt flere ganger før fra Russland, og at det bare er propaganda, så er det sterke ord i diplomatiets verden fra Norges mektigste.», skriver Skjeggestad.

Ambassadens uttalelse på Facebook kom et par uker etter at Aftenposten kunne fortelle at Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) ikke fikk visum til Russland. Dermed avlyste Stortingets utenriks- og forsvarskomité på kort varsel en reise til Moskva.

Rossavik advarte mot norsk deltagelse

I januar advarte Aftenposten-kommentar Frank Rossavik også mot norsk deltagelse i rakettskjoldet.

«NATOs rakettskjold gir russerne en saklig grunn til opprusting. Norge bør holde seg unna.», skrev Rossavik.

Regjeringen har opprettet en ekspertgruppe som i løpet av 2017 skal vurdere hvordan Norge kan bidra til skjoldet. NATO og USA har i en årrekke jobbet med å etablere et rakettskjold i Europa. Skjoldet ble aktivert i mai i fjor.

Russland har hele tiden vært en kraftig motstander av rakettskjoldet som de mener er rettet mot dem. NATO sier derimot at skjoldet blant annet er rettet mot Iran - og ikke Russland.

Aftenposten har vært i kontakt med utenriksdepartementet onsdag. De har ingen kommentar før torsdag.

Les mer om

  1. Russland
  2. Propaganda
  3. Erna Solberg