Verden

Donald Trump omgir seg med rikinger: Her er listen

Natt til lørdag norsk tid offentliggjorde Det hvite hus opplysninger om inntekt og formue til 180 nære Trump- medarbeidere. Blant dem er Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner.

Jared Kushner og datteren Ivanka er ulønnede rådgivere for president Donald Trump. Paret blir blant de rikeste i Det hvite hus.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Denne oversikten, som Det hvite hus la frem fredag ettermiddag amerikansk tid, viser hva 180 medarbeidere hadde av formue og inntekt på det tidspunktet de ble medarbeidere i Det hvite hus.

Tidligere har nyhetsbyrået Bloomberg slått fast at dette er den rikeste administrasjonen i moderne tid. Deres tidligere beregninger viste at toppledelsen i Det hvite hus hadde en samlet formue på 12 milliarder dollar, rundt 100 milliarder kroner. Dette tallet må nå trolig revideres. Trump er ikke med på listen som ble offentliggjort fredag. Ifølge Bloombergs artikkel fra if or høst har presidenten en netto formue på 3 milliarder dollar, nesten 26 milliarder kroner.

Trump er den eneste presidenten på mange ti-år som ikke har offentliggjort sin selvangivelse.

Mange eksperter på etikk mener at dette kan gjøre ham mer utsatt.

Denne oversikten baserer seg i stor grad på den sammenstillingen som nyhetsbyrået AP har gjort:

Ivanka Trump og Jared Kushner, datter og svigersønn og rådgivere håver fett inn på sine forretninger.

Ivanka Trump og Jared Kushner, datter og svigersønn og rådgivere:

De to tjente 195 millioner dollar i fjor. De har en felles formue på 740 millioner dollar, som inkluderer ulike forretninger og investeringer blant annet i eiendom.

Med en dollarkurs på 8,6 kroner betyr det at ekteparets inntekt i jfor var på 1,67 milliarder kroner. Den felles formuen er på 6,4 milliarder kroner.

Ivanka har også en andel iTrump International Hotel i Washington D.C. Det ligger rett ned i veien for Det hvite hus. Mange har pekt på faren for at ikke minst utenlandske gjester og særinteresser vil bo der i håp om å oppnå fordeler hos Trump-administrasjonen, skriver The New York Times. Ivanka tjente mellom 1 og 5 millioner dollar på denne andelen. Han var involvert i 260 ulike selskaper, de fleste knyttet til eiendomsprosjekter på Manhattan eller Florham Park i New Jersey som er hjemstaten til Kushner.

Økonomisk rådgiver Gary Cohn

Gary Cohn, Økonomisk rådgiver:

Sitter på verdier mellom 253 og 611 millioner dollar. Inntekten hans i fjor var 77 millioner. Han forlot en toppjobb hos finansbanken Goldman Sachs for å bli presidentens økonomiske rådgiver.

Steve Bannon viktig mann for Trump,

Steve Bannon, sjefstrateg:

Han er mannen som har fremstilt seg selv som den intellektuelle mesterhjerne bak det folkelige populistopprøret, har tjent bra på det. Han sitter på verdier på mellom 13 og 56 millioner dollar. I tillegg til sitt politiske rådgivningsfirma Bannon Strategic Advisors Inc., verdt 25 millioner dollar. Han har oppgitt å ha tjent rundt 200 000 dollar i fjor som sjef for nettstedet Breitbart News Network LLC, for han ble ansatt i Trumps valgkampanje i fjor høst.

Reince Priebus, stabssjef:

Han tjente 1,4 millioner dollar i fjor og mesteparten kom fra advokatkontoret i Milwaukee hvor han er partner. Han fikk også 500 000 dollar i lønn og bonuser fra Det republikanske parti og han tjente fra salg av advokatselskapet Michael Best & Friedrich.

Kellyanne Conway

Kellyanne Conway, seniorrådgiver

Hun tjente 842,614 dollar i fjor. Hun sitter på verdier verdt mellom 10 og 39 millioner dollar.

Julia Hahn, assistent for Steve Bannon:

En av de yngste i Det hvite hus, bare 25 år gammel. Hun har mellom 2 og 2,45 millioner i aksjer-aksjefond. Hun tjente 117,217 dollar hos Breitbart og 74.080 fra radioprogrammet Laura Ingraham's.

Pressetalsmann i Det hvite hus.

Sean Spicer, pressetalsmann:

Han er Det hvite hus ansikt utad, han tjente i fjor mellom 50 000 og 165.000 på leieinntekter fra fire eiendommer han eier i Virginia. Eiendommene r verdsatt til 1,1 million dollar. Hoveddelen av inntekten hans i fjor kom fra jobben som kommunikasjonssjef hos Det republikanske parti og sjefstrateg, Det innbrakte 260 000 dollar.

Les mer om

  1. Dollar
  2. Donald Trump
  3. Jared Kushner