Verden

Britene har startet Brexit. Dette er kaoset som venter dersom forhandlingene kollapser.

EU-president Donald Tusk viser brevet hvor britenes statsminister Theresa May ber om at utmeldingsmekanismen i EUs avtaleverk, kjent som artikkel 50 iverksettes.

BRUSSEL (Aftenposten): Litt over ni måneder etter at de stemte for å forlate EU, er skilsmissepapirene endelig levert inn.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Britenes EU-ambassadør Tim Barrow overleverte onsdag ettermiddag et brev til EU-president Donald Tusk, signert av statsminister Theresa May.

I det seks sider lange brevet står det at Storbritannia utløser utmeldingsmekanismen i EUs avtaleverk, kjent som artikkel 50.

– Det er ingen grunn til å late som vi er glade i dag, hverken her eller i London, sier Tusk.

Han holdt en kort pressekonferanse i Brussel etter at han hadde mottatt brevet og understreket at EUs viktigste oppgave nå er å kjempe for interessene til unionens medlemsland, innbyggere og næringsliv.

– Det er ingenting å vinne i denne prosessen for noen av sidene. Til syvende og sist handler det om skadebegrensing.

Tusk avsluttet med en hilsen til britene:

– Hva kan jeg legge til? Vi savner dere allerede.

Statsminister Theresa May signerte tirsdag kveld brevet som gir EU beskjed om at britene vil melde seg ut.

Statsminister May talte samtidig til det britiske parlamentet.

– Dette er et historisk øyeblikk. Vi kan ikke gå tilbake, sa May i London.

Hun understreket at hun ønsker seg et «nytt, særegent og dypt partnerskap med EU», men at Storbritannia nå skal ta sine egne beslutninger og vedta sine egne lover.

Tre avtaler

Foran britene ligger det som kan bli årevis med knalltøffe forhandlinger med de 27 resterende medlemslandene.

I realiteten er det ventet at det vil måtte forhandles frem minst tre sett med avtaler:

1) Skilsmisseavtale: Disse forhandlingene dreier seg om å avvikle dagens medlemskap. Ifølge EUs avtaleverk har partene to år på seg til å bli enige, det vil si at avtalen må være på plass innen april 2019. Sentrale spørsmål blir hva som skjer med rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i andre EU-land. Dette vil også omfatte nordmenn som bor i Storbritannia.

Det må også avklares hvor mye britene skal betale inn til EU-budsjettet de neste årene, hvilke programmer de har rett til å få penger av og hvor lenge de skal vare.

2) Ny handelsavtale: Selv om landene får skilsmisseavtalen i havn, vil den ikke si noe om det fremtidige partnerskapet. Så dersom britene vil fortsette å ha god tilgang til det indre marked, trenger de en handelsavtale med EU, men det kan bli svært vanskelig å få på plass en slik avtale i løpet av to år. For eksempel startet EU forhandlingene om en handelsavtale med Canada i mai 2009, men det er først til sommeren at de første delene av avtalen begynner å tre i kraft.

3) Overgangsavtale: Mange har advart om at britene kan havne i et skadelig «ingenmannsland» i årene mellom EU-utmeldelsen og frem til en ny handelsavtale er på plass. De tror derfor at britene vil trenge en overgangsavtale med EU for å unngå et kraftig fall i handel og investeringer fra april 2019.

  • Dyrere å bruke mobilen. Utdanning er ikke gyldig i Norge. Slik kan nordmenn bli påvirket av Brexit.

Skilsmisse først, fremtid etterpå

Mens britene gjerne vil begynne å forhandle om alt samtidig, ser det ut til at EU vil kreve at partene i første omgang kun diskuterer skilsmissen. Først når EU ser konturene av en enighet om disse spørsmålene, vil de gå videre og snakke om fremtiden.

EU-landene skal vedta retningslinjene for sin forhandlingsposisjon på et eget toppmøte i Brussel 29. april.

Første formelle møte mellom EUs forhandlingsleder Michel Barnier og den britiske motparten skjer trolig først mot slutten av mai eller i starten av juni.

EU-president Donald Tusk (t.h.) mottar Brexit-brevet fra britenes EU-ambassadør.

Kaos hvis forhandlingene bryter sammen

Utregninger fra EU-kommisjonen viser at exit-regningen kan komme på hele 60 milliarder euro, et beløp britiske ministre har ristet på hodet av.

Statsminister May har gjort det klart at «ingen deal er bedre enn en dårlig deal», mens utenriksminister Boris Johnson har sagt at britene vil klare seg «perfectly OK», uten en avtale.

Den siste tiden har det blitt mer og mer oppmerksomhet rundt hva som vil skje dersom forhandlingene kollapser.

– Sannsynligheten for at vi går ut av EU uten en avtale, synes å øke for hver uke som går nå. Det som er helt klart er at vi er på vei mot en «hard» Brexit, sier Simon Hix, professor ved London School of Economics til Aftenposten.

Eksperter tror et scenario uten en enighet om skilsmissen vil lede til kaos, mye forvirring og en drøss av rettssaker.

Gjeninnfører toll over natten

Om dette skjer vil britene brått stå utenfor alle EU-avtaler og må derfor handle med unionen på såkalte WTO-betingelser, noe som betyr at det vil bli gjeninnført toll på mange varer. Ifølge Bloomberg kan bileksportører vente seg en toll på ti prosent for å selge til EU, mens tollen kan komme opp i 40 prosent på landbruksvarer.

Samtidig blir det umiddelbar grensekontroll. Det kan bety lange køer på grenseoverganger, som den i Calais i Frankrike og Dover i Storbritannia.

Videre vil avtalene som sikrer handel i tjenester opphøre, noe som for eksempel rammer Londons finansindustri. Gjennom EUs autorisasjonsordning kan banker som holder til i ett EU-land, selge tjenestene sine i et annet land, uten at de trenger å være til stede og ha lisens der.

Hva som vil skje med EU- og EØS- borgere i Storbritannia i et slikt scenario, er, som så mye annet, uklart. Det er også uklart hvilke rettigheter man vil ha som turist i Storbritannia om man for eksempel blir syk, og hvilket regime som vil gjelde på grensen.

Anand Menon, direktøren i tankesmien UK in a Changing Europe, setter sannsynligheten for ingen avtale så høyt som 50 prosent.

– En avtale vil ta mye mer tid, godvilje og finfølelse enn det som er blitt vist fra begge sider til nå. Jeg finner det veldig vanskelig å se hvordan May skal få alt hun vil ha, sier Menon til Bloomberg.

Nå går startskuddet for britenes exit. Dette er tabloidenes frekke spark til resten av Europa.

Les mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia
  4. EØS