Verden

Trump-administrasjonen anker kjennelse mot innreiseforbud

Det hvite hus er i gang med å anke en kjennelse som satte foten ned for Donald Trumps reviderte innreiseforbud.

President Donald Trump har kritisert Hawaii og Marylands midlertidige forføyning mot innreiseforbudet i harde ordelag. Han lover å ta saken helt til høyesterett om nødvendig. Her er Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus fredag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Trumps presidentordre ble stanset av føderale domstoler i delstatene Hawaii og Maryland bare timer før innreiseforbudet skulle ha trådt i kraft torsdag.

Trump lovet å fortsette kampen i rettsvesenet. Fredag leverte regjeringen hans et kort varsel til en føderal ankedomstol om at kjennelsen fra Maryland kommer til å bli anket.

De to kjennelsene blokkerte Trumps forsøk på å midlertidig forby innreise for borgere fra seks overveiende muslimske land. De føderale dommerne argumenterte blant annet med at presidentordren strider mot grunnlovens forbud mot diskriminering på religiøst grunnlag.

Trumps opprinnelige innreiseforbud ble først stanset av en føderal dommer i Seattle 4. februar. Det hvite hus tapte også i ankedomstolen, men anket ikke videre til høyesterett. I stedet valgte justisdepartementet å utforme en ny og noe mindre omfattende presidentordre i håp om at det vil overleve en rettslig prøving.

Det nye innreiseforbudet omfatter borgere fra Syria, Libya, Iran, Jemen, Somalia og Sudan, mens Irak er strøket fra lista.

(©NTB)

Les også

  1. Aftenposten mener: Innreiseforbudet er fortsatt problematisk

  2. Trumps egne ord ble brukt mot ham da innreiseforbudet ble stoppet

  3. Dommer stanser Trumps nye innreiseforbud