Kritikken haglet da han ble medlem i sikkerhetsrådet i USA. Nå har Trump fjernet ham.

Donald Trump har gjort flere rokeringer i det nasjonale sikkerhetsrådet.

Steve Bannon er ikke lenger medlem av sikkerhetsrådet i USA.

USAs president Donald Trump har fjernet sjefstrategen Steve Bannon fra den øverste komiteen i det nasjonale sikkerhetsrådet.

Ifølge en kilde fra Det hvite hus, som Washington Post gjengir, så er ikke dette en nedgradering, men at «Bannon har oppnådd det han var satt til å gjøre i det nasjonale sikkerhetsrådet».

Kilden hevder at Bannons oppgave var å passe på Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn som tidligere i år fikk sparken. I tillegg skal Bannon angivelig ha ønsket å fjerne alle spor etter tidligere president Barack Obama i Det nasjonale sikkerhetsrådet.

The New York Times fremholder imidlertid at det er Trumps nye sikkerhetsrådgiver, generalløytnanten Herbert Raymond McMaster, som har ønsket å fjerne Bannon for å få mer kontroll over rådet, og at dette blir sett på som en seier for Flynns etterfølger.

Flere rokeringer

I tillegg til fjerningen av Bannon, er Tom Bossert, assistenten til presidenten for Homeland Security, ute av den øverste komiteen i sikkerhetsrådet.

Ifølge The New Yok Times skal generalløytnant Herbert Raymond McMaster ønsket å fjerne Bannon for å få mer kontroll over rådet. Bildet er fra en annen anledning.

De to er byttet ut med USAs forsvarssjef Joe Dunford og øverste etterretningssjef Dan Coats, som er tilbake i komiteen som faste medlemmer. Det fremgår i en ny liste over faste medlemmer i det øverste komiteen i Sikkerhetsrådet.

Bannon ble utpekt som fast medlem i det nasjonale sikkerhetsrådet etter at Trump trådte til som president. Han ble allerede i november ansatt i Det hvite hus, som sjefstrateg og seniorrådgiver. Det er en jobb han fortsetter i.

Det nasjonale sikkerhetsrådet er et forum presidenten bruker til å drøfte USAs sikkerhetsanliggender og utenrikspolitiske spørsmål.

Var redaktør for høyreorientert nettsted

Bannon var Trumps valgkampsjef og har inntil nylig vært redaktør for det høyreorienterte og omstridte nyhetsnettstedet Breitbart News, som gjerne sprer konspirasjonsteorier.

Som redaktør i Breitbart News, hadde Bannon blant annet ansvar følgende overskrifter:

Samtidig har Bannon kaldt mediene for opposisjonspartiet, en anklage Trump har gjentatt mange ganger.

Kritikken haglet mot Trump etter ansettelsen

Tidligere har han blitt omtalt som en politisk bombekaster, provokatør og nasjonalistsympatisør. Selv sa han i et intervju med Hollywood Reporter i november at mørket er godt, før han la til:

– Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt.

Bannon beskrives å være en av de aller mest sentrale i Trumps krets.

Derfor haglet kritikken mot Trump etter at Bannon fikk plass i det nasjonale sikkerhetsrådet.

– Utnevnelsen av Bannon er et markant avvik fra alle tidligere nasjonale sikkerhetsråd i historien, sa den republikanske senatoren John McCain til TV-kanalen CBS da Bannon ble utnevnt i januar.

Da Bannon fikk plass i rådet skrev The New York Times at det politiserer prosessen for beslutninger om rikets sikkerhet. Sikkerhetsrådet har med tidligere presidenter vært en upolitisk komité.

Oppsiktsvekkende TV-opptreden

I en sjelden TV-opptreden i februar gjorde Bannon det klart at det kan kalte økonomisk nasjonalisme blir en av tre sentrale prioriteringer for president Donald Trump.

De to andre var nasjonal sikkerhet og det Bannon kalte for dekonstruksjon av den administrative staten. Med det siste mener Bannon ifølge The Washington Post et system med skatter, reguleringer og handelsavtaler som presidenten og hans rådgivere tror hindrer økonomisk vekst og krenker personers uavhengighet.