Verden

Dette er historien bak Trumps anklager om at Obama skal ha overvåket ham: Leste om det i avisen og så det på TV

Republikanere i Kongressen truer nå presidenten med stevninger og «å vise muskler» om han ikke legger frem bevis. Trump varsler at det kommer «i løpet av de neste to ukene».

Den konservative nyhetskanalen Fox News intervjuet onsdag Trump om hans anklager om at Obama beordret ham avlyttet under valgkampen i fjor.
  • Tarjei Kramviken

Onsdag intervjuet den Trump-vennlige Fox News-kommentatoren Tucker Carlson presidenten om hans anklager om at Barack Obama hadde gitt ordre om å avlyttet ham under valgkampen.

– Vel, jeg har lest om ting. Jeg leste, jeg tror det var 20. januar, en New York Times-artikkel der de snakket om avlytting. Det var en artikkel. Jeg tror de brukte nøyaktig det begrepet, sa Trump da han ble spurt om hva han bygde anklagene på.

  • Her kan du kan lese en norsk oversettelse av det Trump sa om overvåkingsanklagene under intervjuet.

Torsdag gjentok pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus at presidenten «står ved» anklagene.

Alvorlige anklager

«Forferdelig! Fant nettopp ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før seieren», skrev Trump i de omstridte Twitter-meldingene 4. mars.

«Dette er Nixon/Watergate. Fæl (eller syk) mann!» var Trumps karakteristikk av forgjengeren da.

Om Trumps anklager mot Obama stemmer, er det en av de største politiske skandalene i USAs historie. Men så langt har han ikke lagt frem noe for å underbygge påstandene.

Obama har kategorisk avvist dem. Det har også tidligere etterretningsdirektør James Clapper og FBI-sjef James Comey gjort.

Terrible! Just found out that Obama had my "wires tapped" in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!How low has President Obama gone to tapp my phones during the very sacred election process. This is Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!

Leste avisen og så på TV

I intervjuet viser Trump trolig til en artikkel som sto på trykk i The New York Times under forsidetittelen «Avlyttingsdata brukt i etterforskning av Trump-medarbeidere».

Saken sa ikke at Obama-administrasjonen hadde avlyttet Trump eller noen i hans krets direkte. Den handlet derimot om at etterretningstjenestene overvåket og avlyttet russiske tjenestemenn. Russernes samtaler med folk med bindinger til Trump ble derfor plukket opp.

– Jeg så på din venn Bret Baier [nyhetsanker i Fox News, red.anm.] dagen før, der han snakket om enkelte veldig kompliserte ting som skjer, og avlytting. Jeg sa: vent litt. Det snakkes mye om avlytting. Jeg har sett mange ting, sa Trump videre i Fox-intervjuet, før han understreket at han ikke ville si mer fordi saken etterforskes av Kongressen.

Donald Trump holdt onsdag nok ett av sine «valgmøter», denne gang i bilbyen Detroit i Michigan. Der ble han også intervjuet av Fox News.

Frist til mandag

Republikaneren Devin Nunes og demokraten Adam Schiff, de to lederne i etterretningskomiteen i Representantenes hus, og deres motparter Richard Burr (Rep.) og Mark Warner (Dem.) i Senatetet sier alle at de fortsatt ikke har fått bevis overlevert fra Trump-administrasjonen.

Presidenten tok «helt klart feil» hvis han bokstavelig mente av Obama overvåket ham, sa Nunes onsdag.

Han støttet Trump under valgkampen og var en del av hans overgangsteam, men sier nå at han ikke tror det var «noen faktisk avlytting av Trump Tower», der Trump-kampanjen hadde sitt hovedkvarter, meldte nyhetsbyrået AP.

Republikaneren Devin Nunes har fått mange kritiske spørsmål etter at Trump ba komiteen han leder i Kongressen, om å undersøke om Trump ble avlyttet av Obama-administrasjonen.

Republikanere truer med stevninger

Mandag skal blant andre FBI-sjef Comey vitne i Kongressen, og der vil han trolig få spørsmål om Trumps anklager mot Obama.

Kongressen hadde gitt Trump-administrasjonen frist til mandag med å overlever bevis for påstandene. Den fristen ble brutt, og Nunes truer nå med å stevne administrasjonen til å legge frem bevis.

– Om komiteen ikke får svar, vil den be om informasjon under høringen 20. mars og den kan ty til en tvangsprosess om spørsmålene våre fortsatt står ubesvart, sier en talsmann for Nunes, ifølge The Washington Post.

– Jeg tror du vil se at det kommer frem noen interessante ting i løpet av de neste to ukene, sa Trump i intervjuet med Carlson.

Også i Senatet, Kongressens andre kammer, trues det med stevninger. Den Trump-kritiske republikanske senatoren Lindsay Graham vurderer å blokkere Trumps utnevnelse av visejustisminister Rod J. Rosenstein om ikke Trump svarer på spørsmålene om anklagene mot Obama.

– Kongressen vil vise muskler her, sier Graham.

En talsmann for Barack Obama, tidligere etterretningssjef James Clapper (i midten) og FBI-sjef James Comey (til høyre) har alle avvist at Trump ble avlyttet.

Ville ikke vente

Carlson spurte Trump om hvorfor han ikke ventet med å komme med beskyldningene mot Obama til han faktisk kunne bevise dem.

– Vel, fordi New York Times skrev om det. Ikke det at jeg respekterer New York Times. Jeg kaller de den mislykkede New York Times. De brukte ordet avlytting 20. januar. Andre folk har også sagt ...

– Men du er presidenten. Du har muligheten til å samle alle de bevisene du vil, skjøt Carlson inn.

– Jeg kan det, jeg kan det. Men jeg synes ærlig talt at vi har mye nå, svarte Trump.

Les mer om

  1. Barack Obama
  2. Donald Trump
  3. Avlytting
  4. Etterretning