Verden

Lave temperaturer tar liv i Europa

Ekstrem kulde har ført til flere dødsfall og skapt kaos over store deler av Europa. Været representerer også en ny fare for migranter og flyktninger.

Migranter i matkø utenfor et forlatt lagerbygg i Beograd. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB scanpix

I Tyskland forlot en menneskesmugler 19 asylsøkere inne i en varebil langs en motorvei i delstaten Bayern søndag. Temperaturen ute var da -20 grader.

– Etter flere timer på veien forlot den skruppelløse sjåføren varebilen med menneskene inne i det uoppvarmede lasterommet og forsvant, sier tysk føderalt politi.

De 14 voksne og fem mindreårige ombord fikk medisinsk behandling etter at de ble funnet.

Naiadi-fontenen i Roma har frosset over. Foto: Giorgio Onorati/AP/NTB scanpix

Uvanlig kaldt vintervær og snø har gjort livet vanskelig også for mange grekere og ikke minst flyktninger og migranter i Hellas. På den greske øya Chios er situasjonen for beboerne i flyktningleiren Souda forverret.

– Boenhetene har lenge vært overbefolket, og de som ikke har plass der venter nå i telt uten elektrisitet og varme, sier en innbygger på øya.

Store mengder snø har falt i Istanbul. Foto: Mike Gorder/AP/NTB scanpix

Nødhjelp

I Serbias hovedstad Beograd oppholder flere hundre menn, de fleste av dem fra Afghanistan og Pakistan, seg i et forlatt lagerbygg ved byens busstasjon. Mirjana Milenkovski, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), sier hjelpemannskaper deler ut ovner, pledd, klær og mat til flyktningene.

– Vi jobber alle sammen for å hjelpe dem, sier hun.

Flere av personene som oppholder seg i lagerbygningen, er blitt syke etter flere dager med kaldt vær. Sjefen for Leger uten grensers arbeid i Serbia, Stephane Moissaing, sier de kommende dagene er kritiske, og migrantenes helsetilstand blir stadig verre.

Siden fredag har minst 23 mennesker mistet livet rundt i Europa på grunn av kulden. Blant de omkomne er flere hjemløse, blant annet i Polen og Italia. Enkelte steder i Polen meldes det om temperaturer ned i – 30 grader.

Vatikanet har delt ut soveposer til hjemløse i Roma, og pave Frans har bedt Gud om å «varme hjertene våre så vi kan hjelpe de hjemløse».

Innstilte flyvinger

Lave temperaturer og kraftig snøfall har skapt store problemer for trafikken i Europa.

Speilblanke veier har ført til flere ulykker, og blant annet døde fire portugisiske turister da en buss kræsjet i nærheten av Lyon tidlig søndag. Årsaken til ulykken er trolig glatt føre.

Flere fergeavganger i Kroatia, Romania og Bulgaria ble kansellert, og i Istanbul ble over 600 flyvninger innstilt på grunn av snø. Ifølge værvarselet kan det ventes mer snø i byen de neste dagene.

Les mer om

  1. Europa