Den 30 år gamle britiske prinsen har kapteins grad, flyr kamphelikopter og har kjempet mot Taliban i Afghanistan. Nå er imidlertid den ti år lange karrieren snart over.

Løytnant Wales som kavalerist i den britiske hæren.
STEVE DOCK

Prins Harrys siste oppdrag som kaptein Wales er en fireukers utplassering hos det australske forsvaret. Det tar slutt i mai. Og etter det er det slutt.

Skulle til Irak — fikk nei

Prins Harry startet på den britiske krigsskolen Sandhurst i 2005. De første årene valgte han å være en del av den britiske hæren, og var løytnant i den prestisjetunge kavaleriavdelingen Blues and Royals.

Da avdelingen skulle utstasjoneres i Irak i 2007 insisterte prinsen på å være med.

– Det er ikke aktuelt å gjennomføre Sandhurst for deretter å sitte på ræva hjemme, mens mine kamerater er ute og kjemper for landet, sa han.

Etter lange vurderinger i den britiske hærledelsen ble det imidlertid bestemt at Prins Harry ikke fikk reise. Han ville rett og slett bli et for verdifullt mål for motstanderne, og dermed være en fare både for seg selv og sine medsoldater, mente hærledelsen.

Harry skal ha vært meget skuffet over avgjørelsen.

Under sin første utplassering i Afghanistan var prins Harry ildleder for kampfly. Dette er en oppgave som krever lang utdannelse og mye trening.
John Stillwell

Ledet kampfly i Afghanistan

Skuffelsen over ikke å få reise til Irak varte imidlertid ikke lenge. For i 2008 ble prins Harry i all hemmelighet sendt til Helmand-provinsen i Afghanistan. Som Forward Air Controller hadde prinsen ansvar for å lede kampfly mot bakkemål.

Etter oppdraget i Afghanistan fikk Harry og de andre soldatene tildelt en operasjonsmedalje fra Harrys tante Anne.
POOL/REUTERS

Det britiske forsvaret gjorde store anstrengelser for å holde prinsens tilstedeværelse i kampen mot Taliban hemmelig. Deltakelsen i krigen i Afghanistan ble likevel avslørt av flere aviser, og vakte stor oppsikt.

Da han kom hjem til Storbritannia igjen, ble han tildelt operasjonsmedaljen for Afghanistan av sin tante, prinsesse Anne.

Pilot på kamphelikopter

Etter å ha vært bakkesoldat i Afghanistan, begynte prins Harry på utdanningen som helikopterpilot. Dermed fulgte han i fotsporene til onkelen, faren, og ikke minst broren William.

Prins Harry fulgte i fotsporene til onkelen, faren og broren da han ble helikopterpilot i 2010.
Kirsty Wigglesworth

På det britiske luftforsvarets flyskole på Shawbury-basen lærte han blant annet å fly helikoptre av typen Lynx og Gazelle. Den gjeve flyvingen fikk han ovverrakt av faren, Prins Charles, den 7. mai 2010. Deretter startet han på den intensive opplæringen som pilot på kamphelikopteret Apache.

Flere av de svært tøffe øvelsene foregikk sammen med det amerikanske luftforsvaret, på baser i California.

Prins Harry på flyplassen i Camp Bastion i Afghanistan sammen med en kollega. I bakgrunnen ser man kamphelikopteret Apache.
POOL/Reuters

Nytt Afghanistan-oppdrag

I september 2012 ble prins Harry sendt til Afghanistan for andre gang. Nå som en del av 662. skvadronen, stasjonert i Camp Bastion i Sør-Afghanistan.

Som Apache-pilot deltok han i en rekke oppdrag i Afghanistan, noe som utløste en lang rekke trusler om drap og kidnapping fra Taliban.

Etter å ha vært rundt 20 uker i landet, vendte han hjem til Storbritannia.

Ifølge en uttalelse fra Kensington Palace var det en tøff avgjørelse å slutte i forsvaret.

Prins Harry i Afghanistan
John Stillwell

– Erfaringen jeg har fått de siste ti årene vil være med meg resten av livet. Det er jeg svært takknemlig for, sier han.

Etter å ha gjennomført utplasseringen i det australske forsvaret vil han gjennomføre en offisiell reise til New Zealand.

afp000854752-fGhJTNIqdS.jpg
Charles Dharapak

Skal arbeide som frivillig– Jeg er ved et veiskille i karrieren. Jeg er ferdig med en del av livet mitt, og går rett inn i et nytt kapittel. Jeg vurderer nå alternativene for fremtiden, og er begeistret for alle mulighetene, sier han.

Prinsen skal blant annet arbeide som frivillig, både i Afrika og med skadde krigsveteraner i Storbritannia. I tillegg vil han utføre offisielle plikter for kongehuset.