Verden

Verdensbankens værvarsel for 2017: Litt bedre, men fare for regn

Verdensbanken anslår den økonomiske veksten i 2017 til å bli på 2,7 prosent.

Verdensbanken ser en liten lysning i verdensøkonomien, men sier veksten er sårbar.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

– Oppturen sammenlignet med 2016 er svært sårbar. Den politiske situasjonen er svært usikker rundt i verden. Det gjelder i USA, Storbritannia og i fremvoksende økonomier, sier Franziska Ohnsorge til Aftenposten.

Hun er en av Verdensbankens sjeføkonomer og en av to hovedforfattere av rapporten der organisasjonen gir sine anslag over verdensøkonomien i år.

Eget kapittel om Trump

Den anslåtte veksten fra 2016 er på 0,4 prosent. Verdensbanken er redd for at politisk usikkerhet skal forlenge flere år med skuffende vekst. Organisasjonen har i sitt utsyn skrevet et eget kapittel om USA og mulige ringvirkninger av ny politikk når Trump-administrasjonen tar over 20. januar.

– Veksten i USA var i 2016 langt under potensialet, men vi forventer bedring i 2017 fra 1,6 til 2,2 prosent, og det er uten noen ekstra økonomisk stimulans, sier Ohnsorge.

Står for 22 prosent av verdensøkonomien

Verdensbanken viser til at USA er det største eksportmarkedet for en femtedel av verdens land og står selv for 22 prosent av verdens verdiskapning. Landet er verdens største skyldner, men også verdens største kreditor.

Smitte til resten av verden

– En robust amerikansk økonomi er avgjørende for helsen til verdensøkonomien, heter det i rapporten.

Verdensbankens eksperter mener Donald Trumps planer om å satse store penger på infrastruktur kan føre til økt vekst i USA, noe som i sin tur smitter over på verden. På den annen side kan økende handelsbarrièrer skade både USAs og verdens vekst. Disse forslagene er imidlertid foreløpig for vage til å lage beregninger ut fra. Trumps forslag om skattelettelser anslås imidlertid til å kunne jekke opp veksten med 0,3–0,4 prosent i år og neste år.

Verdensbankens analytikere har også sett på en rekke andre forhold i verdensøkonomien. Her er noen av hovedpoengene:

Om oljeprisen

Verdensbanken spår en oljepris på 55 dollar i 2017 og en forsiktig økning året etter.

– Dette forutsetter at landene i OPEC i stor grad oppfyller sin avtale. Men på grunn av skiferoljen som kan komme inn på markedet igjen, tror vi det ligger et tak på rundt 60 dollar fatet, sier Franziska Ohnsorge.

Det norske statsbudsjettet for 2017 opererer med en oljepris på 425 kroner fatet – tilsvarende omtrent 50 dollar med valutakursen nå.

Verdensbanken tror på en liten økning i oljeprisen for 2017.

Om Europa og Sentral-Asia

Verdensbanken forventer en forsiktig bedring i regionen med en vekst på 2,4 prosent. Dette er drevet av en bedring i råvareeksporterende land og ny vekst i Tyrkia. I Russland regnes tilpasningen til lavere oljepriser som gjennomført og russerne kan vente seg en vekst på 1,5 prosent.

Om Latin-Amerika og Karibia

Regionen ventes å vende tilbake til positiv vekst i 2017 og få en vekst på 1,2 prosent. Brasil karrer seg opp til en halv prosent. I Mexico er investeringene dårligere etter usikkerheten med naboen i nord og vil ende på 1,7 – en liten nedtur fra i fjor. Argentina spås bedre tider, mens krisen fortsetter nedturen i Venezuela.

Om Midtøsten og Nord-Afrika

Veksten i regionen tar seg litt opp og ender på 3,1 prosent. Størst forbedring blir det i oljeimporterende land. Saudi-Arabia må etter anslagene nøye seg med 1,6 prosent og blir dermed grundig slått av erkefienden Iran som kan vente seg 5,2 prosent etter atomavtalen med USA og andre stormakter.

Om Sør-Asia

Veksten øker litt til 7,7 prosent – særlig drevet av sterk vekst i India. Landet har gjennomført en rekke reformer for å fjerne flaskehalser i produksjonen og øke produktiviteten.

Om Afrika sør for Sahara

Veksten tar seg litt opp og ender på 2,9 prosent mens regionen blir vant til lave råvarepriser. I Sør-Afrika og oljeeksporterende land er veksten svakere. Kontinentets mest folkerike land, Nigeria, ventes å komme tilbake fra resesjon og ha en vekst på 1 prosent. Franziska Ohnsorge minner imidlertid om at land som Nigeria og Angola ennå ikke i sine offentlige budsjetter har tatt høyde for den lavere oljeprisen.

Om Øst-Asia og Stillehavet

Veksten antas å lirke seg litt opp – til 6,2 prosent. Redusert vekst i Kina veies opp av opptur i resten av regionen. Thailand, Indonesia og Malaysia spås alle bedre tider.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Oslo vokser igjen. Innvandring redder folketallet.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5