Tilliten til makteliten smuldrer opp. Nå styrer flere vestlige ledere unna Davos.

DAVOS (Aftenposten): Folks tillit til politikere, medier og business faller, viser nye tall. Samtidig øker tillitsgapet mellom folk og elite.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Canadas statsminister Justin Trudeau dropper forumet i Davos i år.
  • Øystein Kløvstad Langberg

– Jeg er veldig bekymret for demokratiets fremtid. Jeg tror vi står foran en lang, lang periode med ytterligere fall i tilliten, sier den kjente amerikanske psykologiprofessoren Jonathan Haidt ved New York University til Aftenposten i Davos.

Nye tall fra den årlige Edelman Trust-undersøkelsen viser at tilliten aldri har falt mer fra et år til det neste enn den gjorde mellom 2016 og 2017.

Rapporten dokumenterer også et stort og voksende gap i tilliten mellom folk flest og lønns- og utdanningseliten. Mens 60 prosent av eliten har tillit til at de viktigste institusjonene i samfunnet «gjør det som er rett», er det bare 45 prosent i resten av befolkningen som mener det samme.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos.

Gapet er størst i USA (21 prosentpoeng), Storbritannia (19 prosentpoeng) og Frankrike (18 prosentpoeng).

«Storm av mistillit»

Edelman omtaler utviklingen som en «storm av mistillit» og mener den er «kraftig og uforutsigbar».

– Vi observerer en dyp desillusjon både til venstre og høyre i politikken, der begge sider deler sin motstand mot globalisering, innovasjon, deregulering og multinasjonale institusjoner, skriver Richard Edelman, adm.dir. i kommunikasjonsselskapet.

Rapporten ble lagt frem samtidig som den globale eliten av akademikere, politikere og næringslivsfolk møtes i Davos. Etter valget av Donald Trump som president i USA og britenes exit fra EU, står protestpartier og populisme høyt på agendaen i den sveitsiske fjellbyen.

Professor Jonathan Haidt ved New York University

Psykologiprofessor Haidt mener forklaringen på tillitsfallet er todelt.

– Den ene grunnen er økende ulikhet i en del land. Når dette kombineres med manglende fremgang, vil mistilliten til dem som faktisk gjør det bedre, øke. Og den andre – og viktigste – grunnen er sosiale medier. Det at alle eksponeres på en daglig basis for ledernes feil, mangler og hykleri, gjør det vanskeligere å opprettholde tillit til institusjoner, sier Haidt.

Droppet Davos etter dyr ferie

Enkelte vestlige ledere har valgt å styre unna hele forumet i år. Canadas statsminister Justin Trudeau meldte avbud i siste liten. Avmeldingen kom etter en periode med sterk kritikk for at rike donorer har kunnet kjøpe seg tilgang til Trudeau og kritikk for en kostbar ferie i Karibia. Trudeau har heller valgt å utvide en rundreise i Canada.

Heller ikke Frankrikes president François Hollande eller Tysklands forbundskansler Angela Merkel er til stede i Davos. Merkel kunngjorde at hun ikke ville komme kort tid før forumet startet, og det er første gang siden hun ble kansler at hun har droppet møtet to år på rad.

Høydepunktet under årets forum var i stedet den kinesiske presidenten Xi Jinping som tirsdag holdt en tale der han snakket varmt om globalisering og frihandel.

– Proteksjonisme er som å stenge seg inne i et mørkt rom. Vind og regn kan holdes ute, men det kan også lys og luft, sa han.

– Trump har trolig det beste politiske instinktet i sin generasjon

Talen står i kontrast til den påtroppende amerikanske presidenten Donald Trump, som har gått til angrep på globaliseringer og internasjonale eliter. Han har heller ikke sendt noen offisielle representanter til Davos. Det ville være «å svike hans populist-drevne bevegelse» å delta på konferansen, sier en Trump-rådgiver til Bloomberg.

Enkelte medlemmer av Trumps team dukket likevel opp under forumet. En av dem er hedgefondforvalter Anthony Scaramucci som har vært i Davos mange ganger før og var meldt på før han ble rekruttert til Det hvite hus.

Donald Trump har gått til angrep på globale eliter, men rådgiver Anthony Scaramucci vil likevel ikke avvise at han en gang kan dukke opp i Davos.

– Trump er en åpen fyr som sier det han tenker i stedet for å komme med nøye kontrollerte kunngjøringer, slik vi er vant til. Han er veldig forskjellig fra alle andre politikere og snakker til den veldig høye andelen av amerikanere som synes ting går i gal retning, sier Scaramucci til pressen i Davos.

Tallene fra Edelmann viser at et flertall av befolkningen i alle de 12 vestlige landene i undersøkelsen mener at det politiske systemet ikke fungerer. Mest kritisk er det i Frankrike der 72 prosent mener systemet feiler. For USA er tallet 57 prosent.

– Trump har trolig det beste politiske instinktet i sin generasjon av politikere. Han har drevet med dette i 19–20 måneder, og det har vært en enorm suksess, sier Scaramucci, som ikke vil utelukke helt at Trump vil dukke opp i Davos en gang i fremtiden.

– Han er den typen person som gjør at ingenting kan utelukkes.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).