Verden

Terror-sommeren har skremt Tyskland og svekket Angela Merkel

En rekke brutale angrep i det offentlige rom har gitt Angela Merkel et kraftig fall på meningsmålingene. Likevel er hun nærmest enerådende i tysk politikk.

Angela Merkel har hatt en tøff sommer. I ukens podcast fra Aftenposten Verden får du høre om noen overraskende sider ved den tyske kansleren. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

I juli opplevde Tyskland fire blodige angrep i løpet av en drøy uke. Det ble politisk kostbart for kansler Angela Merkel. På en fersk meningsmåling fra DeutschlandTrend har populariteten hennes falt hele 12 prosentpoeng siden begynnelsen av juli.

Fire alvorlige angrep

Tyskerne har tydeligvis blitt rystet av hendelsene i juli, som involverte unge menn med muslimsk bakgrunn. I to av terrorangrepene påtok IS seg senere ansvaret; en ung asylsøker fra Afghanistan gikk løs på tilfeldige ofre med øks i Würzburg og en asylsøker fra Syria sprengte seg selv i luften på en musikkfestival i Ansbach. Flere ble skadet, men ingen ble drept i angrepene, bortsett fra terroristene selv.

I Reutlingen sør i Tyskland gikk en syrisk asylsøker løs på forbipasserende med en machete. Han drepte en kvinne og skadet fem.

I tillegg opplevde landet en massakre på en McDonald’s-restaurant i München, der en ung tysk-iraner skjøt og drepte ni personer.

 • Han sverget troskap til IS før han sprengte seg selv i luften. Asylsøkeren ville angripe musikkfestival.

Politiet etterforsker åstedet etter at en syrisk asylsøker sprengte seg i luften i Ansbach i juli. Foto: MICHAELA REHLE / REUTERS

Misfornøyd med asylpolitikken

Den ferske meningsmålingen ZDF Politbarometer bekrefter at Angela Merkel har tapt kraftig i personlig popularitet, slik en måling viste i forrige uke (på en skala fra -5 til +5 ligger hun nå på +1, ned 0,4 fra forrige måling). Det er nærliggende å tolke dette som misnøye med flyktningpolitikken i kjølvannet av de ulike angrepene i det offentlige rom i Tyskland i sommer.

Bare 35 prosent i målingen fra DeutschlandTrend synes Merkels asylpolitikk er tilfredsstillende – det laveste tallet siden flyktningstrømmen begynte, ifølge Deutsche Welle.

Etter angrepene har myndighetene i Bayern sør i landet forlangt strengere sikkerhet, blant annet tyngre væpnet politi, bedre grensekontroll og tettere overvåking av asylmottak.

Har få troverdige utfordrere

Merkels sterkeste kritiker og regjeringssjef i Bayern Horst Seehofer øker like mye i popularitet som kansleren taper.

At Merkels popularitet vakler, gir seg likevel ikke utslag i oppslutningen om partiet. Den ligger stødig på 35 prosentpoeng.

Det er heller ikke noe som tyder på at Merkel ikke vil fortsette som kansler dersom hun velger å stille til gjenvalg neste år. Det er ingen troverdige utfordrere som kan slå henne, sier forfatter og journalist i Aftenposten Ingrid Brekke, som gir ut bok om Merkel denne uken.

I ukens utgave av podcasten «Aftenposten verden» diskuterer Brekke hvordan Merkel ble verdens mektigste kvinne, og avslører noen ukjente og overraskende sider av den tyske kansleren.

 • Du kan høre på podcasten ved å trykke på spilleren under. Den er også tilgjengelig i Itunes og Soundcloud:

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Angela Merkel
 3. Asylmottak
 4. Grensekontroll
 5. Afghanistan
 6. Meningsmålinger