Verden

Farvel til generasjon Solidaritet

Overraskelsen Andrzej Duda vant på proteststemmer. Europa venter spent på konsekvensene av at Polen får ny president i august.

Her jubler Andrzej Duda over seieren sammen med sin kone og kommende førstedame Agata Kornhauser-Duda og datteren Kinga. Nå skal polakkene bli kjent med sin nye president. KACPER PEMPEL

 • Ingrid Brekke

Det uventede resultatet av det polske presidentvalget har ført til en strøm av reaksjoner og politiske analyser i europeiske medier. Duda representerer nemlig det nasjonalkonservative opposisjonspartiet Pis (Lov— og rettferdighetspartiet) som for noen år tilbake skapte internasjonale bølger da tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski var henholdsvis president og statsminister. Partiet er strengere katolsk, mer skeptiske til EU-systemet og mer nasjonalistisk enn regjeringspartiet Borgerplattformen.

Speider og lesehest

Før valgkampen var Andrzej Duda knapt kjent for polakker flest: Han er født i sørlige Krakow, og sønn av to professorer. Han giftet seg 22 år gammel med Agata Kornhauser-Duda, også hun fra en akademikerfamilie – hennes far er en kjent forfatter og professor ved Det jagellonske universitetet i Krakow (grunnlagt i 1364 og et av verdens eldste) der også Duda avla sin juridiske doktorgrad og ble ansatt. Han har fortsatt permisjon derfra.

I oppveksten skal han ha vært en leseglad gutt som gjerne gikk i kirken, og dessuten ivrig speider. Det siste fremhever han ofte, i Polen er speiderbevegelsen regnet som de ypperste patrioter.

I polsk politikk er Duda fortsatt ung med sine 43 år, og han er den første i topposisjon som ble voksen etter Murens fall i 1989. Partiledelsen i begge de store partiene har stort sett bakgrunn fra frigjøringsbevegelsen Solidaritet.

At Duda representerer en ny generasjon er antagelig en årsak til at han fikk stor støtte hos unge velgere. Han har også talt varmt for senking av pensjonsalderen som nylig ble hevet til 67, og har i det hele tatt høstet proteststemmer, mener analytikere.

Polen er dypt splittet, og Duda fikk mest støtte i øst, på landsbygda og blant de lavt utdannede. Han snakker til dem som føler seg underprivilegerte og ignorerte, og ikke henger med i den raske utviklingen.

Bare en nikkedukke?

I valgkampen lot Duda være å vise seg sammen med den velkjente og omstridte partilederen Jaroslaw Kaczynski, og fremstår mer moderat og sentrumsorientert. Men han arbeidet som juridisk rådgiver for Lech Kaczynski da han var president, og sier at han vil videreføre den politiske arven fra ham. Enkelte kommentatorer betrakter ham som Jaroslaws Kazcynskis stedfortreder, og han har også fått kritikk for å mangle ledererfaring.

Presidenten i Polen har ikke mye makt, men er likevel mer enn en symbolsk kongefigur. Særlig innen utenrikspolitikken vil Duda få en viss betydning. Han ønsker at landet skal ble mer opptatt av egne nasjonale interesser og Brussel er svært spent på hva det vil bety for Polens rolle som EUs mønstermedlem.

43-åringen går også inn for å begrense utenlandsk eierskap i banker og supermarkedkjeder, en nasjonaliseringspolitikk som har vært ført av Ungarns regjeringsparti Fidesz. De to partiene er nokså like hverandre, men splittet over forholdet til Putin. Duda er klart anti-russisk.

Nå skal polakkene bli bedre kjent med sin nye president. Uansett har Dudas seier utvilsomt gitt opposisjonen blod på tann. Neste valgkamp er snart i gang, for det er til høsten det virkelig gjelder. Da er det parlamentsvalg.

Kilder: Thenews.pl, polytykainsight.pl, Reuters, Die Welt

ingrid.brekke@aftenposten.no

Lyst til å lese flere nyhetssaker fra utlandet? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

 1. Les også

  Stoltenberg gratulerer Polens nye president

 2. Les også

  Europas big apple

 3. Les også

  Flyttet 9. mai til 8. mai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Opposisjonen sier nei, folket sier nei, EU sier nei. Polens sterke mann vil ikke lytte.

 2. VERDEN

  Polens sterke mann har ikke vist seg siden april

 3. VERDEN

  Omstridt gravåpning i Polen

 4. VERDEN

  Fredsprisvinner Lech Walesa innlagt på sykehus

 5. KOMMENTAR

  Når patriotisme trumfer historien

 6. VERDEN

  EU-toppen måtte hjem til Polen for å vitne om flystyrten som har splittet landet siden 2010