Terror i Manchester: Denne saken kan du lese sammen med barna dine

Terror kan være vanskelig å forklare barna. Her får du svar på spørsmål som barn kan lure på etter terrorangrepet i Manchester.

Eksplosjonen skjedde sent mandag kveld norsk tid, klokken 23.33. Det skjedde utenfor inngangen til Manchester Arena mens folk var på vei ut fra en konsert med Ariana Grande.

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior, Norges eneste avis for barn og unge.

– Hva har skjedd?

Mange tusen mennesker var på konsert med den amerikanske popartisten Ariana Grande i byen Manchester i England. Akkurat da konserten var over, eksploderte en bombe utenfor rommet der konserten var.

Ariana Grande er en av verdens største popstjerner. Hun begynte karrieren som skuespiller i flere TV-serier. Mange barn og unge var på konserten. Derfor har dette angrepet gått ekstra sterkt inn på barn og unge.

Ariana Grande spilte konsert i Telenor Arena i Norge for under to uker siden (10. mai). Ettar angrepet i Manchester har hun valgt å utsette resten av turneen, Dangerous Woman Tour, på ubestemt tid.

Fikk trøst og hjelp

– Ble mange skadet?

Minst 22 mennesker er døde. Over 50 mennesker er på sykehuset fordi de er skadet, skriver nyhetsbyrået NTB. Flere hadde reist langt for å dra på konserten, og mange av dem fikk hjelp og trøst av mennesker som bodde i nærheten av konsertarenaen.

Etter at hendelsen skjedde, åpnet hotellene i nærheten opp slik at alle som ville kunne komme dit. Og taxisjåfører dro på jobb for å kjøre mennesker hjem gratis.

– Hvem var det som gjorde det?

Det var en mann som hadde festet en bombe til kroppen sin, som gjorde det. Han døde da bomben eksploderte. Politiet jobber nå for å finne ut hvorfor han gjorde det. Terroristgruppen IS sa tirsdag at de står bak angrepet, politiet jobber med å finne ut om dette stemmer.

– Hvorfor skjedde angrepet på konserten til Ariana Grande?

- Vi vet foreløpig ikke hvorfor mannen gjorde det. Vi vet heller ikke om han kommer fra Manchester eller om han reiste dit for å gjøre terror, sier den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp til Aftenposten Junior.

Mannen som startet eksplosjonen, døde i angrepet, har politiet opplyst. De etterforsker saken som terror.

– Hadde han som gjorde det, vært på konserten?

Det vet vi foreløpig ikke. Men eksplosjonen skjedde rett utenfor der konserten var, så trolig har han ikke vært på konserten.

Magnus Ranstorp forsker på terror ved den svenske forsvarshøgskolen.

– Hvordan går det med Ariana Grande nå?

Ariana Grande ble ikke skadet av eksplosjonen. På Twitter skriver artisten at hun er «veldig, veldig lei seg» for det som skjedde. «Jeg har ikke ord», skriver hun.

Mange andre artister som Taylor Swift, Selena Gomez og Bruno Mars har skrevet på sosiale medier at de føler med Grande og tenker på henne. Den amerikanske popartisten Katy Perry skriver: «Mitt hjerte er knust for familiene. Mitt hjerte er knust for Ariana. Mitt hjerte er knust for tilstanden til denne verden.»

broken. from the bottom of my heart, i am so so sorry. i don't have words.

Politiet passer på

– Kommer politiet i Norge til å passe ekstra godt på oss nå?

– Terror er skremmende, men norske barn trenger ikke å være redde. Norge er et trygt land å bo i, og politiet gjør alt de kan for å hindre at terror skal skje i Norge, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) til Aftenposten Junior.

– Trenger jeg å være redd?

– Nei! Det kan skje terror i Norge, men du trenger ikke å være redd for det. Vi bor i et av verdens tryggeste land. Terror er heldigvis ikke så vanlig som det man kan få inntrykk av når man ser på TV, sier terrorforsker Thomas Hegghammer til Aftenposten Junior.

Solberg: Skal tørre å gå på konserter

Norges statsminister Erna Solberg oppfordret tirsdag alle til å tørre å gå på konserter og festivaler som de har gledet seg til i sommer.

Hun har tidligere vært på mange store konserter sammen med sine egne barn. Det vil hun fortsette med.

– Det er god kontroll inn i Norge, sier hun til NTB.