Verden

Amerikanske medier: USA vil forby bærbar PC på fly fra Europa

Nå blir det forbudt å ta med bærbar PC inn i flykabinen på reiser fra Europa til USA, ifølge et amerikansk nyhetsmedium. Forbudet gjelder allerede flyvninger fra en rekke land i Midtøsten.

Forbudet, som fra mars har omfattet fly fra enkelte land i Midtøsten, er ventet å bli utvidet på torsdag, skriver nyhetsnettstedet The Daily Beast.

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

I mars innførte USA og Storbritannia forbud mot å ta med store elektroniske apparater som kamera og PC inn i kabinen på flyruter fra en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Begrunnelsen var at det utgjør en sikkerhetsrisiko.

De siste dagene har det versert nyhetsmeldinger om at USA vurderer å utvide forbudet til også å gjelde flyvninger fra andre land.

Onsdag skriver nyhetsnettstedet The Daily Beast at det amerikanske beredskapsdepartementet, Department of homeland security (DHS), vil utvide forbudet til å gjelde flyvninger fra Europa til USA. Nettstedet viser til kilder i europeiske beredskapsmyndigheter.

Forbudet ble innført fordi myndighetene i USA frykter at terrorister har kommet frem til en måte de kan forvandle en bærbar datamaskin til en bombe.

  • Les også: Emirates kutter USA-flyvninger etter nye sikkerhetstiltak

Luftfarten frykter flere branner

Det amerikanske beredskapsdepartementet vil ikke bekrefte utvidelsen overfor The Daily Beast, men uttaler:

– Det er ikke tatt noen endelig beslutning om å utvide forbudet mot store elektroniske apparater inne i flykabinen. Men det er til vurdering. DHS evaluerer kontinuerlig trusselbildet og vil gjøre endringer når det er nødvendig for å holde flyreisende trygge.

Den amerikanske luftfartsindustrien frykter dette vil føre til flere branner fra lithiumbatterier i elektroniske apparater som er pakket i bagasjerommene på fly.

Bare i fjor brøt det ut 33 branner i passasjerenes innsjekkede bagasje. Tre av brannene brøt ut i bærbare datamaskiner, to av dem i nettbrett, skriver The Daily Beast, med henvisning til en rapport fra det amerikanske luftfartstilsynet.

Les også:

Les mer om

  1. Luftfart
  2. Terrorberedskap