Verden

UD fraråder ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh

Utenriksdepartementet fraråder ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh inntil situasjonen er nærmere avklart.

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya forrige helg.
  • Ntb
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

Det oppdatertereiserådetkommer etter at et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya forrige lørdag.

– Dette er en situasjon vi har fulgt tett. Det kommer stadig fram opplysninger knyttet til luftfartssikkerheten. På bakgrunn av dette har vi valgt å endre reiserådet til det blir mer klarhet om dette, sier pressekontakt i UD, Kristin Enstad.

Les Aftenpostens Moskva-korrespondents analyse:

Les også

«IS kan ha gjort en stor tabbe», skriver Per Anders Johansen.

Handler om luftfartssikkerheten

Flyet, som var på vei til St. Petersburg i Russland, styrtet 23 minutter etter avgang fra Sharm el-Sheikh. Etterretningskilder både i USA og Storbritannia mener at en bombe kan ha vært årsaken – og at en gruppe tilknyttet IS kan ha stått bak

– Reiserådet knytter seg til luftfartssikkerheten, ikke til opphold i Sharm el-Sheikh i seg selv, understreker Enstad.

  • Les mer om terroristene på Sinai: Dette er Egypts dødeligste terrorgruppe.
    Alle reiser til eller opphold i Sinai for øvrig frarådes som før. Utenriksdepartementet fraråder også, som før, reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved rødehavskysten.

Nordmenns reise kanselleres

Den eneste norske turoperatøren som tilbyr reiser til Sharm el-Sheikh, Amisol, innstiller sine pakkereiser til feriestedet. Amisol skulle etter planen fly rundt 170 nordmenn til Sharm el-Sheikh søndag, melderNRK.

– Disse vil dessverre ikke kunne gjennomføre sin reise, sier daglig leder Gunder Moe i Amisol.

De 141 nordmennene som allerede befinner seg i Sharm el-Sheikh i regi av Amisol, vil bli fløyet hjem som planlagt søndag, opplyser Moe.

— 80.000 russiske turister er i Egypt

President Vladimir Putin beordret fredag ettermiddag stans i alle flyvninger mellom Russland og Egypt i kjølvannet av flykatastrofen på Sinaihalvøya der 224 mennesker, de aller fleste russiske turister, omkom.

En egyptisk mann legger ned blomster på stedet der et russisk passasjerfly styrtet på den egyptiske Sinai-halvøya for rundt en uke siden. En kilde «nær etterforskningen» sier data fra flyets ferdskriver og taleregistrator tyder på at det ble rammet av et angrep.

– Nesten 80.000 russiske turister er i Egypt. Det blir ingen evakuering, sier en talsperson for den russiske turistindustriforeningen etter et møte med regjeringen i Moskva lørdag.

Russerne sender tomme fly til Egypt

Tomme fly sendes til Egypt for å bringe russiske turister hjem, men de kan velge selv når de avslutter ferien. Også de russiske flyselskapene har i likhet med en rekke europeiske flyselskaper bestemt at passasjerene bare får ha med seg håndbagasje på flyene fra feriestedet.

Både USA og Storbritannia mener at en bombe kan ha vært årsaken til styrten, og at ekstremistgruppen IS kan ha stått bak. Natt til lørdag dukket det også opp nye lekkasjer fra amerikansk etterretning. Kilder sier tilNBC Newsat de avlyttet IS-tilknyttede opprørere i Egypt, som skal ha skrytt av å ha forårsaket styrten i samtaler med IS-ledere i Syria.

Egyptiske myndigheter har varslet en pressekonferanse lørdag klokken 16.

Les også

  1. Britisk charterfly styrte unna rakett over Egypt

  2. Franske kilder: Flystyrten i Egypt skyldtes ikke teknisk svikt

  3. Russisk etterretningssjef krever flystans til Egypt