Verden

Arenaen eksploderte i jubel da Obama ga stafettpinnen til Hillary Clinton

PHILADELPHIA (Aftenposten): Presidenten gikk knallhardt ut mot Donald Trump i en tale som fikk folk i salen til å bryte ut i gråt, latter og jubelrop. - Vi kommer aldri til å se en så begavet politiker igjen, sier Sarah Waltz (43) til Aftenposten.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Hillary Clinton kom på scenen i Philadelphia etter at president Obama var ferdig med talen sin i natt.

– Amerika er allerede stort. Amerika er allerede sterkt. Og jeg lover dere at vår styrke og vår storhet ikke er avhengig av Donald Trump, forkynte president Barack Obama til landsmøtet i Philadelphia i natt.

Ikke ett sete i Wells Fargo Arena var ledig. Obama var den siste av en stjernerekke av talere som inkluderte visepresident Joe Biden, tidligere New York-borgermester Mike Bloomberg og visepresidentkandidat Tim Kaine.

Alle sammen gikk i strupen på Donald Trump samtidig som de hyllet Hillary Clinton.

Men ingen var i nærheten av å gjøre det like drepende effektivt som Barack Obama.

– Vi kommer aldri til å se en så begavet taler igjen. Jeg skulle ønske han kunne være president i fire nye år, sier Sarah Waltz (43), som var en av dem som både jublet, gråt og lo bakerst i salen mens Obama holdt det som trolig er hans siste store tale som president.

 • Vil du lese hele talen? Da kan du gjøre det her.

– Vi ønsker ikke å bli hersket over

I en tale der han flere ganger minnet om innlegget han holdt til landsmøtet i 2004 – øyeblikket som løftet ham fra å være en ukjent delstatssenator til å bli Demokratenes største fremtidshåp – viste Obama hvor viktig han kommer til å være som en Clinton-alliert i valgkampen frem mot november.

– Donald Trump vedder på at dersom han kan skremme nok folk kan han skaffe seg akkurat nok velgere til å vinne dette valget. Det er nok et veddemål han kommer til å tape. Fordi han har for liten tiltro til det amerikanske folk. Vi er ikke et skjørt eller fryktsomt folk. Vår makt kommer ikke fra en selverklært redningsmann som lover at han alene kan gjeninnføre lov og orden. Vi ønsker ikke å bli hersket over, sa Obama.

Han var på ingen måte ferdig med den ramsalte Trump-kritikken:

– Han er ikke en sånn fyr som driver med planer. Han er ikke en sånn fyr som driver med fakta, heller. Han kaller seg selv en fyr som driver med forretninger, og det er jo sant, men jeg må si: Jeg kjenner flere forretningsfolk som har oppnådd suksess uten å etterlate seg et spor av søksmål, ubetalte arbeidere og folk som føler at de er blitt snytt, sa presidenten.

Obama la ingenting imellom i avskjedstalen. – Trump driver ikke med planer og han driver ikke med fakta, heller, sa presidenten.

Roste Sanders-kampanjen

Sjelden har en sittende president vært så nådeløs i omtalen av kandidaten for det andre partiet som hva Barack Obama var i sin slakt av Donald Trump i natt.

Mot slutten gikk han så langt at han sammenlignet Trump med ytterliggående islamister:

– Alle som truer våre verdier, enten de er fascister eller kommunister eller jihadister eller hjemmelagde oppviglere, vil alltid mislykkes til slutt, sa Obama.

Talen hans, som varte i rundt 45 minutter, handlet om mye mer enn Donald Trump.

Presidenten snakket om sin egen tid som president. Han roste Bernie Sanders-kampanjen for den enorme suksessen i valgkampen. Han takket tilhengerne sine og det amerikanske folk for støtten han selv har opplevd i sine syv og et halvt år i Det hvite hus.

Omtalte Clinton som tidenes best kvalifiserte presidentkandidat

Men mest av alt snakket han om Hillary Clinton, hans fremste konkurrent fra valgkampen i 2008 som han senere utnevnte til sin utenriksminister.

– Ingenting kan forberede deg skikkelig på kravene du blir stilt overfor i Det ovale kontor. Det er ikke før du har sittet bak den pulten at du vet hvordan det er å håndtere en global krise eller å sende unge mennesker i krig. Men Hillary har vært i det rommet. Hun har tatt del i de avgjørelsene. Og uansett hvor dårlige odds hun har, uansett hvor mye folk prøver å dytte henne ned – hun gir seg aldri. Aldri, sa Obama.

Han la til at han anser Clinton som den best kvalifiserte presidentkandidaten i USAs historie.

– Mer enn meg, mer enn Bill, sa han og henviste til tidligere president Bill Clinton, som satt i VIP-boksen og strålte av begeistring.

Obama hyllet Hillary Clinton. – Hun gir seg aldri, aansett hvor mye folk prøver å dytte henne ned.

Demonstranter brente flagg utenfor arenaen

Tidlig i talen var det litt uro i rommet – en siste krampetrekning fra en håndfull Bernie Sanders-tilhengerne som fortsatt er frustrerte over at den 74-årige senatoren fra Vermont ikke ble Demokratenes presidentkandidat.

Enkelte delegater, spesielt fra Utah-delegasjonen, holdt plakater der de viste sin misnøye med handelsavtalen TPP. Noen buet, andre ropte slagord mens folk rundt dem prøvde å hysje dem ned.

På ett tidspunkt prøvde en demonstrant tilknyttet gruppen «Code Pink» å veive med et stort banner mens hun ropte «Ingen dronedrap! Slutt å drepe barn!»

Obama hadde et svar til demonstrantene i salen.

– Dere har ikke råd til å bli hjemme bare fordi dere er uenige om enkeltting, sa han.

Utenfor arenaen var protestene langt mer høyllytte enn de var inne i rommet. Demonstranter brente et amerikansk flagg, noen begynte å slåss og mange ropte skjellsord mot Hillary Clinton.

Kontrasten var stor til det bildet Obama tegnet av USA i talen sin. Presidenten påpekte at han er optimistisk på vegne av landet og at han ikke kjente igjen det dystre bildet av USA Donald Trump beskrev i sin seierstale på republikanernes landsmøte i Cleveland i forrige uke.

– Det vi hørte i Cleveland i forrige uke var ikke spesielt republikansk, og det var så absolutt ikke konservativt. Det vi hørte var en pessimistisk visjon av et land der vi settes mot hverandre og der vi snur oss vekk fra resten av verden. Det fantes ingen seriøse løsninger på viktige problemer, bare en opphaussing av misnøye, skyld, sinne og hat. Og det er ikke det Amerika jeg kjenner, sa Obama.

Før han la til:

– Det Amerika jeg kjenner er fullt av mot, optimisme og skaperkraft. Det Amerika jeg kjenner er realt og sjenerøst.

Da han takket for seg til tonene av Stevie Wonder-sangen «Signed, sealed, delivered» var stemningen i salen pisket opp som på en Lady Gaga-konsert.

Da Hillary Clinton kom på scenen for å takke sin tidligere rival for støtten, eksploderte salen i ren jubel.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Barack Obama
 4. Donald Trump
 5. Joe Biden
 6. Demokratene, USA
 7. USA-valg 2016