Verden

Syv spørsmål og svar om terrortrusselen i Europa

Frankrike, Belgia, Storbritannia, Ungarn, Tyrkia, Hellas og Italia, er de mest terrorutsatte landene i Europa, sier eksperter.

Dette bildet av Amedy Coulibaly ble lagt ut på Internett søndag 11. januar. Han ble drept da politiet stormet den jødiske forretningen som han hadde angrepet i Paris fredag 9. januar. Coulibaly drepte fire gisler inne i butikken. Han drepte også en politikvinne og såret en gatefeier og en jogger i dagene i forkant.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

1. Hvor omfattende er trusselen fra voldelige islamister?

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sikkerhetsmyndighetene i Europa anslår at det er flere tusen personer i Europa som sympatiserer med ekstreme islamistiske grupper og som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

— Jihadisme finnes i nesten alle storbyer i Europa, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen.

https://f17e0de4-0b07-3b4c-a2cb-0f62baa93c74

Så mange fremmedkrigere har reist fra de enkelte landene til Syria og Irak. (før pekeren over landene for å se tallene)

2. På hvilken måte gjør det store antallet ekstremister overvåkingsjobben vanskelig?

— Det er kanskje bare noen få som er parat til å bruke terror, men at det er så mange som utgjør en potensiell risiko gjør det vanskelig å vite hvem som står for en virkelig trussel, sier Ranstorp.

Dette viste seg i praksis da franske myndigheter først holdt brødrene som angrep Charlie Hebdo under oppsikt, for så å lette på overvåkingen i løpet av året i forkant av angrepet.

3. Har noen satt tall på hvor mange ekstreme islamister som utgjør en trussel?

Frankrikes statsminister Manuel Valls vedgikk tirsdag nok en gang at det hadde vært «mangler» ved overvåkingen av terroristene. Ifølge Valls er det 1400 individer i Frankrike som er opptatt av jihad og/eller å reise til Syria eller Irak. Tallet har økt kraftig i det siste, sa statsministeren.

Den britiske sikkerhetstjenesten har tidligere snakket om i hvert fall 2000 ekstreme islamister som utgjør en sikkerhetsrisiko innenfor Storbritannias grenser. «Det er flere tusen individer som støtter voldelige ekstremister eller som er engasjert i ekstrem islamistisk aktivitet», heter det nå på nettsidene til MI5.

4. Hvilke land står overfor den største terrortrusselen?

I en video som onsdag ble lagt ut på nettet, hevder Al-Qaida at det var de som ga ordre til angrepet på magasinet Charlie Hebdos redaksjon i Paris.

— De mest sårbare landene er Frankrike, Belgia, Storbritannia, Ungarn, Tyrkia, Hellas og Italia, skriver den amerikanske professoren Yonah Alexander i en e-post til Aftenposten. Han leder flere amerikanske universiteters arbeid med terrorforskning. – Alle de europeiske landene står overfor en alvorlig trussel. Dessverre er heller ikke de skandinaviske landene immune mot den økende trusselen. Det er derfor ikke overraskende at internasjonalt samarbeid er av avgjørende betydning.

5. Hvilket europeisk land har avverget flest terrorangrep?

— Storbritannia har opplevd flest forsøk på terrorangrep siden angrepet i London i 2005. De har i snitt avslørt én terrorplan hvert år som har vært større i omfang enn terrorangrepet i 2005, sier Ranstorp.

Danmark har også hatt større terroraktivitet, men de har vært av mindre omfang og konsentrert mot karikaturstriden.

6. Hvorfor appellerer voldelig ekstrem islamisme til så mange?

Mange europeiske lands unge innvandrere har ikke følt tilhørighet noe sted, men har funnet den i en strid som de oppfatter at står mellom Islam og Vesten.

For mange er det en åpenbaring som gjør at de snur helt om på livet. Fra kanskje å ha vært småkriminell begynner de på et nytt kapittel i livet, som kan gi dem en etterlengtet status.

Hvor mange som støtter ekstrem voldelig islamisme, kan avhenge av hvilke lederfigurer som finnes lokalt, og de sosioøkonomiske vilkårene, fremhever Ranstorp. - De tenker at de må krige mot Vesten, siden de opplever det som om Vesten kriger mot Islam, sier Ranstorp.

7. Hvilken betydning har krigen i Syria og Irak?

Krigen i Syria blir sett på som svært viktig, nærmest som om dommedag er på vei, og at det er viktig å velge side. Enten så er man med i kampen for kalifatet, eller så er man det ikke. Å ofre livet for saken er noe som forherliges.

Twitter: @tor_arnea

Les også

  1. Al-Qaida i Jemen tar ansvar for Charlie Hebdo-angrep

  2. Første utgave av Charlie Hebdo siden terrorangrepet utsolgt

  3. #Anbefalt: Terningkast seks til Charlie Hebdo

Les mer om

  1. Charlie Hebdo
  2. Terror