Verden

Terrorforsker: Det er en rød tråd fra Breivik til alle soloterrorister

Likhetene mellom Anders Behring Breiviks angrep og
andre ensomme ulver er flere enn forskjellene, mener forskere.

 • Hans Henrik Torgersen
  Journalist

Soloterrorister uten tilknytning til terrororganisasjoner er ekstremt vanskelige å ta, sier sikkerhetstjenesten.

Anders Behring Breiviks angrep etterlot 77 drepte. Omar Mateen drepte 49 i Orlando. I helgen angrep en 27-årig selvmordsbomber en musikkfestival i Tyskland. Fredag gikk en 18 år gammel tysk-iraner til angrep i München.

 • Les Aftenpostens leder: Ikke alle massedrap er terror

Flere hevder å representere terrororganisasjoner – fiktive som ekte. Men hvor viktig er ideologien egentlig – og hvor vanskelig å er det å stoppe terrorister som fostrer seg selv, uten å være tilknyttet terrornettverkene?

Sivile legger ned blomster ved åstedet for fredagens skyting ved Olympia-stadion i München. Foreløpig fremstår hendelsen som ikke tilknyttet noen kjent terror-organisasjon, men politiet mener gjerningsmannen kan være inspirert av Anders Behring Breivik.
Les også

Gjerningsmannen i Ansbach i Tyskland sverget troskap til IS

Ifølge doktorgradsstipendiat Lars Erik Berntzen ved Det europeiske universitetsinstituttet (EUI) i Firenze er det større likheter mellom Anders Behring Breivik og soloterroristene enn mellom for eksempel dem som sto bak angrepet i Paris i november 2015.

Han understreker at alle solo-sakene er under etterforskning, og at det fortsatt kan vise seg at de har hatt kontakt med IS eller har fellestrekk med Paris-angrepet.

– Selvforherligende trekk

– Soloterroristene utviser selvforherligende trekk. De ønsker å fortelle en glorifiserende historie om seg selv. Enten det er jihadismen eller Breiviks «Tempelriddere». Det er plausibelt at voldsfascinasjonen kommer før ideologien for mange, sier Berntzen, doktorgradsstipendiat ved EUI i Firenze.

Les også

«Jeg er i Orlando og jeg sto for skytingen»

Han mener det er klare likhetstrekk mellom Anders Behring Breivik og jihadistiske terrorister som ikke direkte kan knyttes til IS og andre terrororganisasjoner, men han poengterer at han ikke kan si noe konkret om de siste hendelsene.

Les også

Historiker: – 22. juli har ikke endret Norge

– Det går en rød tråd mellom Breivik og andre soloterrorister, også jihadistene. Foruten det at de ikke er med i en organisasjon, har mange hatt en problematisk oppvekst, slitt psykisk og gjennomgått perioder med isolasjon, sier han.

IS på sin side har flere ganger gått ut og hevdet at det er de som står bak terrorhandlingene, selv om det ikke finnes noen bevis for at terrororganisasjonen kjente til angrepet før det skjedde.

Les også

Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.

Berntzen får støtte fra førsteamanuensis Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen. Han forsker på mønstre og utviklingstrekk innenfor terror i Europa, og han mener det på ingen måte er noe nytt at terrorister påtar seg en ideologi som unnskyldning for å drepe.

Kopierer andre angrep

– Ganske tidlig i forskningen på politisk terror pekte man på copycats. En bombe utført av en gjenkjennelig terrororganisasjon ble fulgt opp av en bombe som kopierer motivene til den forrige. Soloterroristene minner mer om skoleskytere enn andre terrorister, sier Engene.

Et bilde tatt like ved åstedet der en 18 år gammel afghansk asylsøker ble skutt og drept av politiet etter å ha angrepet togpassasjerer med øks og kniv mandag 18. juli.
Les også

Togterroristen sverger troskap til IS i video

Angrepet på det canadiske parlamentet i 2014 er et eksempel. Der drepte den rusavhengige mentalpasienten Michael Zehaf-Bibeau korporal Nathan Cirillo som sto æresvakt utenfor parlamentet.

Angrepet endte i en voldsom skuddveksling, der Zehaf-Bibeau ble drept. I en video publisert rett før angrepet forklarte han det med Canadas deltakelse i krigføring «mot islam».

Moren hans mente angrepet var den siste desperate handlingen til en mann som følte seg fanget i rus.

Les også

Her står Nice-angriperen foran en lastebil. Timer senere brukte han den til å drepe 84 mennesker

Omar Mateen sverget lojalitet til IS rett før han tok livet av 49 mennesker på nattklubben Pulse i Orlando.

– Å forklare det med personlige problemer kan virke som en bagatellisering, men det er jo langt mer skremmende. Konsekvensene er jo katastrofale, sier Engene.

– Vanskelige å ta

Hos Politiets sikkerhetstjeneste er man enig i at terrorister som er helt uten bånd til terrororganisasjonen de støtter er en ekstremt krevende utfordring.

– De som opererer alene, er veldig vanskelig å ta. Hvis PST skal fange opp noe, så må det kommuniseres noe. Hvis ikke er man jo avhengig av at noen nært på dem tipser om sin bekymring, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

Les også

PST: Trusselbildet i Norge uendret etter Nice-terroren

Han mener soloterroristene i noen tilfeller kunne avsløres hvis sikkerhetstjenesten hadde mer omfattende metoder for å hente inn data fra befolkning.

– Det som er viktig for oss, er å ha metoder som følger samfunnets teknologiske utvikling. Vi mener dataavlesning i noen tilfeller kunne stoppet terror som planlegges av soloterrorister. Men det hjelper ikke å ha gode metoder for å avlytte mobiltelefoner hvis ingen snakker på mobilen lenger. Vi ser at flere av disse bruker krypterte medier, og vi opplever at teknologien utvikles så raskt at det er vanskelig for sikkerhetstjenestene å henge med, sier Bernsen.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. PST
 3. Paris
 4. Europa
 5. Islam
 6. Politiet
 7. Nice